Suoliston mikrobiomilla merkitystä Covid-19-taudissa

Lääketieteellisen aikakausjulkaisu British Medical Journalin (BMJ) Gut-osiossa on julkaistu tutkimus Gut microbiota composition reflects disease severity and dysfunctional immune responses in patients with COVID-19 Covid-19-tartunnan saaneiden suolistobakteerikantaa koskevista löydöksistä.

Tutkimuksessa seurattiin sataa vahvistetun tartunnan saanutta henkilöä potilastietojen, veri- ja ulostenäytteiden avulla. 27:ltä potilaalta otettiin ulostenäyte 30 päivän ajan sen jälkeen, kun potilas oli määritelty infektiosta toipuneeksi, ja ulostenäytteille tehtiin DNA-sekvenssianalyysi. Tulehdusta aiheuttavien sytokiinien määrä sekä joukko biomarkkereita mitattiin veriplasmasta.

Tutkijat havaitsivat, että suoliston mikrobiomin koostumus oli merkittävästi muuttunut Covid-19-taudin sairastaneilla verrattuna sairastumattomiin. Lääkityksillä ei ollut merkitystä. Useat mikrobiomin lajit – Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale ja bifidobakteerit – olivat sairastuneilla aliedustettuina, ja tasot pysyivät alhaisina 30 päivää toipumisen jälkeen.

Hyödyllisten bakteerien vähäisellä määrällä vaikuttaa olevan yhteys tulehdus-sytokiinien ja muiden biomarkkereiden – CRP, laktaattidehydrogenaasi (LD, LDH), aspartaattiaminotransferaasi ja glutamyylitransferaasi (gamma-GT) – kohonneisiin arvoihin, tutkijat havainnoivat.

Tutkijat päättelevät, että suolistobakteeriston koostumuksella on osallisuutta Covid-19-taudin vakavuusasteeseen, mahdollisesti vasta-aineiden muodostumisen säätelyn (host immune responses) kautta. Suoliston mikrobiomin dysbioosi, epätasapaino, saattaa vaikuttaa myös oireiden pitkittymiseen.


Kommentti

Muista tutkimuksista ja potilasrekistereistä tiedetään, että selvä enemmistö Covid-19-tautiin sairastuneista on ollut ylipainoisia. Ylipaino voi tietenkin johtua perintötekijöistä, lääkityksestä, stressistä tai liikunnan puutteesta – tai kaikista mainituista yhdessä.

Yleisin ylipainon syy lienee kuitenkin ruokailutottumukset. Sokeria, transrasvoja, lisäaineita ja elintarvikkeen kaltaisia tuotteita kuten eineksiä ahmivan ruokavalio ruokkii vääränlaista suoliston bakteerikantaa. ”Hyvisbakteerit” pitävät kuiduista, hedelmistä ja kasviksista tuoreena ja hapatettuna, jogurtista ja vastaavasta.

”Olet sitä, mitä syöt” ja ”Ensimmäinen lääke olkoon ruoka” ovat edelleen toimivia muistisääntöjä.

RS

Lisätty 8.12.2021 klo 06:38 puuttunut pilkku.

21 comments

 1. Ruokavaliolla voidaan tosiaan lisätä tai vähentää hyödyllisten bakteerien määrää suolistossa. Kuten lääkäri Michael Gregerin videossa todetaan, eläinperäisiin ruokiin painottuva ruokavalio lisää suoliston huonojen bakteerien määrää ja vähentää mm. hyödyllisten Firmicutes-bakteerien määrää. Mielenkiintoista, että suoliston mikrobiomi heikkenee yhdessä päivässä, kun noudateteaan eläinperäistä ruokavaliota:
  https://nutritionfacts.org/video/microbiome-we-are-what-they-eat/

  Tykkää

 2. Toisessa Michael Gregerin videossa kerrotaan miten täysjyvävilja parantaa suoliston mikrrobiomia. Videolla käsitellään mm. tutkimuksia, joissa täysjyvävilja vahvistaa immuunijärjestelmää lisäämällä suolistossa hyvien bakteerien määrää:
  https://nutritionfacts.org/video/gut-microbiome-strike-it-rich-with-whole-grains/

  Sen sijaan prebiootit, resistentti tärkkelys tai kuituvalmisteet eivät joidenkin tutkimusten mukaan lisää bakteerien diversiteettiä.

  Tykkää

 3. Mielenkiintoinen tutkimus, jossa koe-henkilöinä olivat ihmiset, joilla on suuri riski ateroskleroottiseen sydän- ja verisuonisairauteen. Heidät laitettiin harrastamaan liikuntaa, opettelemaan stressinhallintaa ja lisäksi heidät laitettiin noudattamaan 100 % kasvipohjaista ruokavaliota. Tuloksena oli se, että verenpaine laski, kokonaiskolesteroli laski ja triglyseridit vähenivät. Lisäksi suolistossa tapahtui muutoksia:

  ”Within-person, significant shifts in relative abundance (RA) occurred, e.g., increased Lachnospiraceae (+58.8% RA, p = 0.0002), Ruminococcaceae (+82.1%, p = 0.0003), Faecalibacterium prausnitzii (+54.5%, p = 0.002), and diversification and richness. Microbiota changes significantly correlated with body mass index (BMI), blood pressure (BP), cholesterol, high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP), glucose, and trimethylamine N-oxide (TMAO) changes.”

  Ahrens AP, Culpepper T, Saldivar B, Anton S, Stoll S, Handberg EM, Xu K, Pepine C, Triplett EW, Aggarwal M. A Six-Day, Lifestyle-Based Immersion Program Mitigates Cardiovascular Risk Factors and Induces Shifts in Gut Microbiota, Specifically Lachnospiraceae, Ruminococcaceae, Faecalibacterium prausnitzii: A Pilot Study. Nutrients. 2021 Sep 29;13(10):3459. doi: 10.3390/nu13103459. PMID: 34684459; PMCID: PMC8539164.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34684459/

  Tykkää

 4. https://www.globalresearch.ca/renowned-virologist-warns-collapse-health-system-due-complications-covid-vaccines/5763796

  Geerd van der Bossche:n tervehdys itävaltalaisille. Pysykää rokotteista kaukana. Jos kuitenkin olette ottaneet rokotteen älkää ainakaan ottako boosteria, joka vain pahentaa tilannettanne.

  Älkää missään nimessä rokottako lapsia. Laumasuoja-argumentti ei toimi eikä päde lasten osalta. Lapsia ei pidä uhrata milloinkaan, ja nyt esitetyt perusteet ovat lisäksi vääriä.

  Kuka sanoo: Bossche on virologi ja mikrobiologi joka toiminut yliopistomaailmassa mutta myös palvellut konsulttina lääketeollisuutta ja toiminut sekä BMGates-säätiön että GAVI:n kanssa. Siis ei mikään rokotevastustaja sinänsä, vaan tämän käynnisssä olevan operaation vastustaja.

  Bosschen tulokulma tällä 14min videolla on lähinnä rokotteen haitallinen vaikutus luontaiseen immuniteettiin, rokotteen muut haitat eivät ole käsittelyssä.

  Bossche ei suoraan sano, mutta hän on oikeastaan keksinyt rokotepassille tarpeellisen käyttötarkoituksen, jos sitä nyt on aivan pakko käyttää. Rokotepassien kantajien menoja on karsittava, koska rokotetut ovat variantteja tehokkaasti levittävä joukko. Näin ollen on olemassa vaara, että he levittävät niitä niiden joukkoon joilla on alentunut immuniteetti erinäisten muiden sairausten takia.

  Eli nyt meni kapakat kiinni passillisilta kunnes pahin kriisivaihe on ohi. Passilliset kuljetetaan töihin takseilla joita ajavat toiset passilliset. Mieluiten heidän pitäisi pysyä kotona, poissa muiden terveyttä rasittamatta. Lennnoille lähtö on täysin poissujettu juttu. Vain Bill Gatesin yksityiskoneella jos on pakko.

  Helsingin yössä bailaamisesta passin kanssa tulee suora punainen kortti, joka johtaa ottelurangaistukseen, joka kestää kunnes pandemia julistetaan lakanneeksi. Siksi mm. Suomen hallituksen istunnot järjestetään siihen saakka kaikki videolinkin kautta.

  Liked by 1 henkilö

  • Aihetta sivuten:

   https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-021-01905-3

   raportti kahdesta löydöksestä:

   ”We report two cases of severe intestinal complications (intestinal lymphoma and ischaemic colitis) in which the presence of SARS-CoV-2 in intestinal tissue was confirmed by TEM. (Transmission electron microscopy)”

   Kaksi tapausta sairaalahoidossa viime vuonna keväällä, suolisto-ongelmia, toisessa näin:
   ”Viral particles were found in the cytoplasm of endothelial cells of damaged mucosa.”

   toisessa näin:
   ”…SARS-CoV-2 was also identified in endothelial cells.”

   Endoteelikerroksen vaurioituminen on ollutkin tutkinnan alla aiemminkin.

   Tuosta raportista nyt kuitenkin proffat kinaa parhaillaan keskenään. On esitetty vastalauseita, viruspartikkelin tunnistaminen ei ilmeisesti TEM-värkillä ole aina aivan yksiselitteistä, ja epäilyjä on esitetty siitäkin että onko tuontapaisten löydösten virusosaset jotenkin edelleen toimintakykyisiä.

   Saas nähdä mitä tuosta vielä kuuluu-

   [nimimerkkiä klikkaamalla tutkimukseen johon TEM-tunnistuksen epäilijät vetoavat]

   Tykkää

 5. Itelää ruokavalio lähes sama kuin ennen Suomessa, mutta täkäläinen maito ei sekota mahaa, ja leip on niin hyvää ettei suomalaista leipää syövä sitä osaa edes kuvitella.

  Tykkää

 6. Osa-aika rakastaja mainitsee ketoruokavalion ja Tapio Majuri kertoo noudattavansa vähähiilihydraattista, runsasrasvaista ja proteiinipitoista ruokavaliota. Jokainen noudattakoon haluamaansa ruokavaliota, mutta joskus on hyvä katsoa myös asian toinen puoli. Vähähiilihydraattiset ruokavaliot on tutkimuksissa yhdistetty lisääntyneeseen sydänsairauksien riskiin ja lisääntyneeseen kuolleisuuteen. En puutu siihen, mitä toiset syövät, mutta laitan varoitukseksi tämän videon, jossa Greger käsittelee ketoruokavalioon liittyviä tutkimuksia:
  https://nutritionfacts.org/video/are-keto-diets-safe/

  Tykkää

  • Ite epäilen että monet ruoan ainesosat nykyisin vaan ovat jotenkin ihan ,,, laita tähän joku ruma sana… saastuneita.
   Sitte ihmiset muutelee ruokavaliotaan ja uskoo milloin minkäkin olevan se millä asiat menee kuntoon, kun joku myrkky sattuu ruokavaliosta poistumaan. Kun asuin Suomessa maha oli aina sekasin, paitsi jos vältti maitoa ja viljaa. Mutta Portugalissa syön mitä tahansa, maitoa ja viljaa, ja maha toimii täydellisesti. Ei harmainta aaivstusta miksi.

   Tykkää

 7. Kardiologi Joel Kahn on tutkinut ruokavalioiden yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin vuosikymmeniä. Joel Kahn on ollut vegaani vuodesta 1977 lähtien. Tässä artikkelissa hän listaa joitakin tutkimuksia, jotka todistavat, että vähähiilihydraattiset ruokavaliot, erityisesti runsaasti eläintuotteita sisältävät, lisäävät kuolleisuutta:
  https://www.drjoelkahn.com/is-the-low-carb-animal-based-diet-a-high-coffin-diet-two-more-nails-to-consider/

  Tykkää

 8. Sopiva ruokavalio on (minun mielestäni) yksilöllinen asia, koska elämäntilanteemme, terveytemme, työolosuhteemme, ikämme ja ennen kaikkea geneettinen rakenteemme vaihtelevat.

  Rasvat ja liha eivät sovi kaikille, toisille kohtuullinen määrä riittää ja toiset tarvitsevat paljon. Appiukko on laiha ja vetreä, vaikka ikää on lähes 80 vuotta. Syö voita, läskiä ja punaista maitoa. Sanoi aikoinaan, että helmipakkasilla metsuri ei pärjää kanasalaatilla.
  Isoisotätini eli saman tapaisella ruokavaliolla yli satavuotiaaksi, luki ilman silmälaseja, muisti pelasi, kävi mustikassa, polki kuntopyörää jne. Oli vasta elämänsä viimeiset 2 viikkoa sairaalassa.

  Anoppi-vainaa toisaalta noudatti kaikkia terveyssuosituksia ja ”kevensi”, oli jatkuvasti lievästi ylipainoinen ja poti erinäisiä lääkitystä vaativia perussairauksia.

  En usko, että mitään yhden koon joka suhteessa kaikille sopivaa ruokavaliota on olemassakaan. Olemme siihen liian erilaisia.

  Tykkää

 9. ”Rasvat ja liha eivät sovi kaikille, toisille kohtuullinen määrä riittää ja toiset tarvitsevat paljon. Appiukko on laiha ja vetreä, vaikka ikää on lähes 80 vuotta.”

  Teet klassisen virheen. Ajattelet, että jos joku on laiha, vetreä ja terveen näköinen, niin hänen on oltava terve. Mitä jos appiukkosi menisi tutkituttamaan valtimoiden endoteelin toiminnan ja kuvaaman sydänvaltimonsa? Voi tulla tulokset melkoisen yllätyksenä. Jos joku polttaa tupakkaa ketjussa vuosikymmenten ajan, niin eihän se päällepäin näy kuinka paljon mustaa mömmöä on keuhkoissa. Eivät tupakan aiheuttamien sairauksien oireet heti ilmaannu. Sama juttu ruokavalioiden suhteen. Jos vetää vuosikymmeniä voita ja läskiä, ei se päällepäin useinkaan näy eikä välttämättä ole edes mitään oireita. Ensimmäinen oire voi olla sydänpysähdys. Se, että joku näyttää ulkoisesti terveeltä, ei tarkoita sitä, etteikö saman henkilön keho ole sisältä täynnä sairauksia. Ruokavalioilla voidaan sekä aiheuttaa sairauksia että parantaa sairauksia.

  Whole food plant based diet on ainoa ruokavalio, jonka on tieteellisesti todistettu parantavan jo olemassa olevia sydänsairauksia:

  ”Half of the men who die suddenly of coronary heart disease have no previous symptoms,” says Alan Gertler, M.D., associate professor of medicine in UAB’s Division of Cardiovascular Diseases and part of UAB’s Heart & Vascular Services.”

  https://eatplant-based.com/only-diet-proven-to-reverse-heart-disease-plant-based-nutrition/

  Tykkää

  • Appiukko on hengissä, anoppi ei. Se on aika hyvä hyvinvoinnin mittari.

   Mutta ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat.

   Pidän kiinni siitä, että jokaisella kaikin puolin sopivaa yhden koon ruokavaliota ei ole. Nähdäkseni avain on tasapaino.

   Tykkää

 10. Dan Buettner on National Geographicin entinen toimittaja, joka on vuosia tutkinut pitkäikäisiä ihmisiä ja selvittänyt niitä maailman osia, joissa ihmiset elävät poikkeuksellisen pitkään. Nämä alueet tunnetaan nimellä Blue Zones. Näillä alueilla on yhdistäviä tekijöitä ruoka-aineissa. Ruokavalio ei kuitenkaan ole ainoa pitkäikäisyyteen liittyvä asia:
  https://fullscript.com/blog/blue-zones

  Tykkää

 11. Toki rasvan laadulla on merkitystä, mutta onko runsaan rasvan käyttö järkevää? Tässä esimerkiksi tutkimus, jossa todetaan, että rasvainen ateria heikentää valtimon endoteelin toimintaa:
  Dow CA, Stauffer BL, Greiner JJ, DeSouza CA. Influence of habitual high dietary fat intake on endothelium-dependent vasodilation. Appl Physiol Nutr Metab. 2015 Jul;40(7):711-5. doi: 10.1139/apnm-2015-0006. Epub 2015 Mar 3. PMID: 26058441; PMCID: PMC4864433.

  Tykkää

 12. Jäi pois linkki tutkimukseen edellisestä viestistäni.

  Dow CA, Stauffer BL, Greiner JJ, DeSouza CA. Influence of habitual high dietary fat intake on endothelium-dependent vasodilation. Appl Physiol Nutr Metab. 2015 Jul;40(7):711-5. doi: 10.1139/apnm-2015-0006. Epub 2015 Mar 3. PMID: 26058441; PMCID: PMC4864433.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26058441/

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s