Korruptiosta uutisointi johti poliittiseen sensuuriin

Somejätit vaalivaikuttavat poliittisella sensuurilla. Äänestäjien ei haluta ajattelevan ihan kaikkea ennen uurnille menoa.

New York Post raportoi joutuneensa Facebookin ja Twitterin sensuurin kohteeksi julkaistuaan demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Joe Bidenin ja hänen poikansa Robert Hunter Bidenin korruptioepäilyjä käsittelevän artikkelin.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleigh McEnany on suljettu ulos henkilökohtaiselta Twitter-tililtään hänen jaettuaan New York Postin artikkelin.

New York Post kirjoittaa sekä Facebookin että Twitterin ryhtyneen sensuuritoimiin lehteä vastaan sen julkaistua paljastusartikkelin Hunter Bidenin sähköpostien sisällöistä.

Kyseiset sähköpostit ovat peräisin kannettavalta, vesivaurioiselta ProMacBook -tietokoneelta, joka oli jätetty huoltoon huhtikuussa 2019 Delawaressa, Bidenin kotivaltiossa.

Huoltofirma kertoo, ettei ole koskaan saanut maksua huollosta eivätkä he yrityksistä huolimatta saaneet yhteyttä koneen huoltoon jättäneeseen asiakkaaseen. Omistaja sanoo, ettei voi täysin varmasti tunnistaa koneen jättänyttä asiakasta Hunter Bideniksi, mutta koneessa oli Beau Biden -säätiön tarra ja se sisälsi Hunter Bidenin sähköposteja. Edesmennyt Joseph Robinette ”Beau” Biden oli Hunter Bidenin veli ja Delawaren osavaltion syyttäjä.

On tietenkin se mahdollisuus, että sähköpostit on väärennetty ja istutettu koneelle Hunter Bidenin ja hänen isänsä lavastamiseksi – se olisi fantastinen tarina aivan omillaan – joka on syytä pitää avoinna. New York Post tuskin kuitenkaan on julkaissut tarinaansa neuvottelematta ensin lakimiestensä kanssa, sen on vähintään voitava sanoa toimineensa hyvässä uskossa.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi (Federal Bureau of Investigation, FBI) haki koneen itselleen joulukuussa 2019 sen jälkeen, kun huoltoliikkeen omistaja oli kertonut hallussaan olevasta koneesta poliisille. Ja siihen FBI:n aktiivinen toiminta ilmeisesti pysähtyikin.

Yllä oleva kuva on liittovaltion subpoena -haastemääräyksestä, ja osoittaa FBI:n ottaneen haltuunsa koneen ja kovalevyn.

Huoltofirman omistaja on kertonut ottaneensa kopion kovalevystä ja luovuttaneensa sen Rudy Giulianin lakimiehelle Robert Costellolle. Presidentti Donald Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon puolestaan kertoi NY Postille kovalevystä. Rudy Giuliani luovutti kopion.

PÄIVITYS *New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani kertoo käyttäneensä 3 viikkoa tutkien koneen sisältöä. Giuliani kertoo The Epoch Times -medialle verranneensa sähköpostiviesteissä mainittuja tapaamisia muista lähteistä saamaansa luottamukselliseen tietoon sekä verranneensa kovalevyllä olleita muistiinpanoja Hunter Bidenin käsialaan. Koneella on myös noin 800 valokuvaa, joista osassa Hunter Biden harjoittaa lainvastaista toimintaa. Giuliani sanoo myös, että New York Post suoritti oman tutkimuksensa sisällön autenttisuudesta ennen julkaisua.

Huoltokorjaamon omistaja John Paul Mac Isaac on antanut Giulianille 12. huhtikuuta 2019 päivätyn kuitin, joka on tehty päivänä, jona kone jätettiin korjaamoon pyynnöllä poimia talteen data nestevaurioisesta koneesta. Fox News raportoi Isaacin kertoneen, että hänelle jätettiin kolme vaurioitunutta läppäriä samalla kertaa. Isaacin kertoman mukaan FBI teki ensin kopion koneen sisällöstä, ja palasi myöhemmin hakemaan koneen. Isaac sanoo olleensa yhteydessä useampaan kongressiedustajaan koneen takia, mutta kukaan ei vastannut hänelle.

Fox Newsin mukaan kotimaan turvallisuudesta vastaava komitea tutkii asiaa.*

Sähäkät sisällöt

Hunter Bidenin omistamaksi oletetun läppärin kovalevyltä löytyi seksiakti-materiaalin ohella sähköpostiviesteilyä, jonka perusteella on vahvoja syitä olettaa Hunter Bidenin esitelleen isälleen, Barack Obaman hallituksen varapresidentille, Joe Bidenille ukrainalaisen Vadim Pozharskin (Vadym Pozharskyi) noin vuotta ennen kuin Joe Biden painosti Ukrainaa erottamaan Hunter Bidenin johtaman yrityksen Burisman toimintaa korruptioepäilyjen vuoksi tutkivan ukrainalaissyyttäjän Viktor Shokinin. Pappa-Biden kiristi Ukrainaa uhkaamalla lainatakausten ja lainojen lakkauttamisella. Biden johti Yhdysvaltain Ukraina-politiikkaa Obaman hallituksen puolesta.

Kansainvälisen tulevaisuuden energiaturvallisuus –foorumin toiminnanjohtaja Vadim Pozharski toimi Burisman johtokunnan neuvonantajana. YK:n alajärjestöjen neuvonantajana toiminut Pozharski on hoitanut tehtäviä Ukrainassa myös Euroopan parlamentin puolesta; europarlamentin tehtävätoimeksiantoa johti brittien trolliverkosto Integrity Initiativeen kuuluva Puolan entinen presidentti Alexander Kwasniewski.

Energy Security for the Future Forum

Vadim Pozharski on lähettänyt Hunter Bidenille 17. huhtikuuta 2015 sähköpostiviestin, jossa hän kiittää siitä, että Hunter Biden on kutsunut Pozharskin Washingtoniin ja järjestänyt mahdollisuuden tavata Joe Biden. Aiemmassa sähköpostissa, toukokuulta 2014, Pozharski kyselee, kuinka Hunter Biden voisi käyttää vaikutusvaltaansa yrityksen puolesta. Viesteissä mainittu BSF on todennäköisesti lakifirma Boies, Schiller & Flexner.

New York Post: Hunter Biden emails show leveraging connections with his father to boost Burisma pay

Sähköpostien merkitys on osittain siinä, että ne osoittavat olevan syytä epäillä presidenttiehdokas Joe Bidenin valehdelleen väittäessään, ettei ole koskaan keskustellut poikansa kanssa hänen ulkomailla olevasta yritystoiminnastaan.

Vielä suurempi merkitys on sillä, että ne vahvistavat ukrainalaisten väitteitä siitä, että Yhdysvaltain demokraattiseen puolueeseen kuuluvat avainhenkilöt perheineen ovat olleet osallisina Ukrainan kansalle kuuluvan varallisuuden ryöstämisessä ja siirtämisessä ulkomaille. (”Finally, we need to have a plan on how we develop a corporate entity or LLP that allows us to draw on funds generated here to free us from existing (under-producing current commitments) and to build our own investment and expansion strategy. Maintaining the status quo is not an option.”)

Skotlantilaista rajoitetun kumppanuuden (SLP) yhtiömallia ja rajoitetun kumppanuuden (LLP) mallia käytetään usein rahanpesuun. Ukraina on esiintynyt selvityksissä isolla osuudellaan SLP- ja LLP-yrityksissä, joiden kautta on pesty Ukrainan kansalta varastettua rahaa. Ukrainalaiset ovat myös sanoneet, että osa Hunter Bidenin yrityksen kautta kulkeneesta rahaliikenteestä ei ollut palkkoja ja palkkioita vaan suojelusta maksettua rahaa.

Osa Hunter Bidenin sähköposteiksi uskotuista viesteistä on osoitettu hänen yhtiökumppanilleen Devon Archerille, joka tuomittiin vuonna 2018 Oglala Sioux -intiaaniheimolle kuuluneen varallisuuden varastamisesta rikosnimikkeellä petos, ja uudelleenkäsittelyn jälkeen taas 2020. Muita Hunter Bidenin yhtiökumppaneita ”investointiyritys” Rosemont Seneca Partners LLC:ssa (RSP) on Heinz-ketsuppiperijä Christopher Heinz, entisen Obaman ulkoministerin John Kerryn ottopoika. Pääoma Rosemontille tulikin Heinzin perheen investointirahastolta Rosemont Capitalilta.

Muita ketsuppirahaston avulla perustettuja yrityksiä ovat Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP) ja Rosemont Realty.

Kiristystä Ukrainassa

12. huhtikuuta 2014 päivätyssä, Pozharskin Devon Archerille ja Hunter Bidenille kirjoittamassa viestissä viitataan Cuomo-järvellä käytyihin keskusteluihin ja todetaan Ukrainan uusien vallanpitäjien lähestyvän epävirallisesti ja aggressiivisesti N.Z:aa vaatien häneltä käteistä; aiemmin kiristyksen hoiti Svoboda-puolue ja sisäministeriö (mahdollisesti Arsen Avakov, 27.2.2014 –; oikeistonationalistinen Kansan rintama -puolue, pro-Eurooppa). Jos maksamisesta kieltäydytään, N.Z:n kaasutuotantobisnekset tuhotaan, Pozharski hahmottelee.

N.Z:aa ei identifioida, mutta todennäköisesti kyseessä on Mykola Zlochevsky (Mikola Zlotševski), arvioi NY Post. Zlochevsky on/oli Burisma Holdingsin, erään Ukrainan suurimman maakaasuyhtiön omistaja, joka toimi Ukrainan energia- ja luonnonvaraministerinä Viktor Janukovichin hallituksessa, jossa ominaisuudessa hän myönsi toimintaluvat energiayhtiöille. Burisman nimellinen haltija oli Kyprokselle rekisteröity Brociti Investments Ltd, mutta verokeidasyrityksiä on ollut mukana muitakin. On esitetty epäilyjä, että Burisman osake-enemmistö olisi siirtynyt Ukrainan oligarkkien keskinäisen valtakamppailun aikana Ihor Kolomoiskylle.

Pozharskin viestissä kerrotaan seuraavaksi olevan tärkeää huomioida, että Svobodaa edustaa hallituksessa yleinen syyttäjä (ilmeisesti Oleh Makhnitsky, 22.2.2014 — 18.6. 2014; Svoboda) ja energia- ja luonnonvaraministeri (ilmeisesti Andriy Mokhnyk, Svoboda), koska ministeriö huolehtii toimiluvista Ukrainassa. Pozharski ilmaisee huolestumisensa siitä, että sisäministeriö on ottanut yhteyttä Energia- ja luonnonvaraministeriöön sekä valtion geologiseen tutkimuslaitokseen pyytäen kaikkia asiakirjoja, jotka koskevat vuoden 2006 jälkeen myönnettyjä lisenssejä. Pozharski epäilee, että asiakirjoja on pyydetty, jotta voitaisiin ottaa yhteyttä heidän yrityskumppaneihinsa ja kehottaa lopettamaan yhteistyö.

Hunter Biden vastaa pohtimalla, kuka on näiden hyökkäysten taustalla, ja kuka [Ukrainan] hallituksessa kykenisi tekemään lopun hyökkäyksistä.

13. huhtikuuta 2014 päivätyssä viestissä, kirjoittajaksi merkitty Hunter Biden viestii vastaanottajaksi merkitylle Devon Archerille uskovansa oligarkki Petro Poroshenkosta tulevan seuraavan presidentin, ja pitää tätä ukrainalaisten standardien mukaisena uudistajana. Viestissä ilmaistaan huolta siitä, että Donetskin ja Itä-Ukrainan alueen epävakaus johtaa niiden haltuunottoon [Venäjän taholta], ja todetaan Venäjälle olevan strategisesti tärkeää luoda maasilta Venäjältä Krimille.

New York Post: Hunter Biden emails show leveraging connections with his father to boost Burisma pay, pp. 1-4

Sähköpostiviestin kirjoittajaksi uskottu Hunter Biden viestii kaikesta [epävakauttavasta liikehdinnästä] olevan seurauksena se, että Ukraina on kokonaisuudessaan kansallisesti epävakaa, vaikka se ei Burisman voittoihin suoraan vaikutakaan. ”Yhdysvallat vastaa lisäämällä pakotteita”, mikä vaarantaa Euroopan unionin tuen koska EU:ssa ei löydy poliittista tahtoa kaasun hinnan jyrkille korotuksille; Venäjä tulee kyllä nostamaan Ukrainalle myymänsä kaasun hintaa. IMF:n laina auttaa ukrainalaisia selviämään taloudellisista seurauksista mutta lainaehdoissa vaaditut ”uudistukset” (lue: Ukrainan julkisen sektorin yksityistäminen) heikentää Ukrainan presidenttiä ja hallitusta.

Burismaan tulee kohdistumaan valtava painostus hintojen alentamiseksi, kansalliseen etuun tullaan vetoamaan; Burismalla on tässä hyvä tilaisuus leikkiä sankaria, jos se jättää huomiotta tuotteensa keinotekoisen markkina-arvon ja lähtee leikkimään kansallista etua, sähköpostiviestissä hahmotellaan: Kazakstan voisi myydä edullista kaasua, mutta se tuskin uskaltaa ärsyttää venäläisiä.

Edelleen sähköpostiviestissä huomautetaan Ukrainassa olevien kaasuputkien olevan avainasemassa: Jos ukrainalaiset sulkevat putket, he sulkevat samalla 60% energiatarjonnastaan asettaen kuristusotteen Venäjältä Eurooppaan kulkevalle energialle, ja sitä EU ei hyväksy (”koska ne ovat nössöjä”). Ei ole olemassa mitään välitöntä korvaavaa ratkaisua Venäjän energiatuotannolle. Vaikka Burisma nostaisi tuotantoaan sata prosenttia, Venäjän tuonnin korvaamiseen menisi ainakin kaksi vuotta ja Ukrainalta puuttuisi silti 35% tarvitsemastaan energiasta, Hunter Bideniksi uskottu kirjoittaja selittää Archerille mainiten, että suunnitelma negatiivisen mediajulkisuuden varalta tarvitaan.

Loppuviesti käsittelee Kiinassa tehtävää bisnestä ja tiedonhankkijan hankkimista, missä yhteydessä mainitaan Archerin kaverit Little Creekissa. NY Postin arvaus Archerin kavereista on laivastoasema Joint Expeditionary Base Little Creek-Fort Story.

Paid by China

Vain vuosi Rosemont Seneca Partners LCC:n perustamisen jälkeen yritys sai merkittäviä sopimuksia Kiinassa heidän tavattuaan Kiinan valtion sijoitusrahastojen edustajia samana päivänä, jona isä-Biden tapasi Kiinan presidentin Hu Jintaon Washingtonissa järjestetyssä ydinenergiakonferenssissa (2010). Seuraavana vuonna 2011 he tapasivat Kiinan finanssimaailman edustajia Taiwanilla, kaksi viikkoa sen jälkeen kun Joe Biden oli aloittanut Kiinan kanssa strategisen dialogin. Hunter Bidenilla kumppaneineen oli mahdollisuus hoitaa nämä työmatkansa Yhdysvaltain hallituksen kustantamana Air Force One -lentokoneella milloin isä-Bidenilla oli asiaa samaan suuntaan.

Bidenin ja kumppanien ”investointiyritys” Rosemont Seneca Partners LCC:n kuuluu myös kiinalaisten kanssa perustettu sijoitusrahasto Bohai (Bo Hai) Harvest RST RST:n merkityksen ollessa Rosemont Seneca Thornton. Yrityksestä käytetään lyhennystä BHR. Bohain omistavat Kiinan keskuspankki ja armeija, Kiinan keskuspankki on valtion omistama. Bohain kautta on myyty amerikkalaista sotilasteknologiaa Kiinaan, mukaan lukien miehittämättömiä robottilentokoneita (drones).

Bohain nimessä esiintyvä Thornton edustaa kytköstä konsulttiyhtiö Thornton Group:iin, jota johtaa mafian palkkatappaja James ”Whitey” Bulgerin veljen William ”Billy” Bulgerin poika James Bulger. Tätä reittiä syntyy kytkös etelä-Bostonin mafian osaan, Winter Hill -jengiin. ”Whitey” Bulger tuomittiin mm. 19:sta murhasta.

Kiinan kanssa yhteisomistettu sijoitusrahasto BHR nauttii Kiinan erityistä suojelusta, Kiinan voi sanoa rahoittavan sitä. BHR:n kumppaneihin kuuluu Kiinan valtion omistama sotilasilmailu -yritys Aviation Industry Corporation of China (AVIC). AVIC toimii suoraan Kiinan valtiojohdon alaisena, ja sitä on moneen otteeseen syytetty amerikkalaisen sotilasteknologian varastamisesta. Syyskuussa 2015 BHR osti kaksoiskäyttöön sopivia osia (lue: sotilaskäyttöön) valmistavasta Henniges-yrityksestä 49% ja AVIC 51%. Hennigesin valmistamat tuotteet ovat sellaisia, että niiden myynti koskettaa erinäisiä kansallisen turvallisuuden osa-alueita, ja on valvottua toimintaa. Tarvittavia lupia ei varmaankaan ole ollut liian vaikea saada, kun yritysosakkaiden isät istuvat asiasta päättävissä komiteoissa ja elimissä.

PÄIVITYS *13. toukokuuta 2017 on viestitty kiinalaisen, Shanghaissa sijainneen CFEC China Energy Co:n kanssa. Viestin perusteella Biden on toiminut kulissina ”isolle jäbälle” pitäen hallussaan tälle kuulunutta osuutta. ”Iso jäbä” on sittemmin osoittautunut isä-Bideniksi.

2. elokuuta 2017 päivätyssä viestissä Hunter Biden kuvailee 30 miljoonan dollarin sopimusta, jonka hän oli neuvotellut Ye Jianmingin, CFEC:n silloisen johtajan kanssa. Vuonna 2018 amerikkalaisviranomaiset syyttivät Ye Jianmingin yritystä ja yrityskumppaneita korkea-arvoisten amerikkalaisten henkilöiden lahjomisesta. Ye Jianming on sittemmin kadonnut; CFEC julistettiin konkurssiin aiemmin tänä vuonna.

Viestien joukossa on myös eräs, jossa Ye Jianmingin luutnantti Patrick Ho lupaa Hunter Bidenille miljoona dollaria ”konsultoinnista”. Ho karkotettiin HongKongiin hänen päästyään vankilasta istumasta tuomiota, joka liittyi Afrikassa harjoitettuun lahjontaan.

Donald Trump Jr. kysyi Twitterissa, sensuroiko Twitter Hunter ja isä Bidenin korruptiosta raportoinutta NY Postia Kiinan kommunistipuolueen kehotuksesta, ZeroHedge kertoo.*

New York Post raportoi Hunter Bidenin koneeksi uskotulta läppäriltä talteen otettujen materiaalien joukossa olevan myös 12 minuuttia kestävä video, joka vaikuttaisi esittävän huumeongelmien kanssa kamppailunsa myöntäneen Hunter Bidenin polttamassa crackia ja harrastamassa seksiä toistaiseksi tunnistamattoman naisen kanssa. Koneella on myös muuta seksuaalissävytteistä materiaalia, NYPost kirjoittaa.

Sensuuri iskee

Facebook on myöntänyt estäneensä demokrattien presidenttiehdokkaan ja hänen poikansa mahdollista korruptiota koskevan New York Post -lehden artikkelin levittämisen alustallaan. Facebookin politiikan kommunikaatiota johtava Andy Stone ilmoitti Twitterissä rajoittavansa NY Postin artikkelin jakelua, kunnes kolmas osapuoli, faktantarkistaja, on tarkistanut artikkelin.

Ennen Facebookin siirtymistään Andy Stone työskenteli demokraattisessa puolueessa sekä John Kerryn presidentinvaalikampanjassa.

LinkedIn, Andy Stone

PÄIVITYS *Facebookin sisällön moderointia koskevaa globaalia politiikkaa johtava henkilö on Anna Makanju. Ennen Facebookiin siirtymistään NATOn ajatushautomon, Atlantic Councilin jäsen, Makanju toimi Joe Bidenin neuvonantajana Euroopan ja Euraasian, siis myös Ukrainan asiain suhteen.*

Atlantic Council: Anna Makanju

Facebookin sensuurikampanjaan on liittynyt Twitter. Twitter blokkaa nyt jokaisen, joka jakaa uutista presidenttiehdokkaan ja hänen poikansa korruptioepäilyistä omalta tililtään. Myös Biden-aiheisten meemien julkaisu aiheuttaa blokin. One America News Networkin toimittaja Jack Posobiec lukittiin ulos tililtään hänen julkaistuaan Hunter Biden -meemin.

Tietoa blokkauksesta seuraa viesti, joka ilmoittaa ”Emme voi täyttää [julkaisu-]pyyntöä, koska Twitter tai sen kumppanit ovat identifioineet mukana olevan linkin potentiaalisesti haitalliseksi.” Ne, jotka yrittävät lukea vielä näkyvissä olevia, linkin sisältäviä tviittauksia, saavat varoitusviestin, joka kertoo linkin olevan ”epäturvallinen” ja kehottaa jättämään artikkelin huomiotta.

Twitter edellyttää blokkauksen kohteeksi joutuneiden poistavan ”loukkaavan sisällön 14 vuorokauden kuluessa” mikäli he haluavat käyttää tiliään edelleen. Twitter on perustellut aktiivista sensurointiaan yhteisösäännöillä, jotka kieltävät ”hakkeroidun materiaalin jakamisen” alustalla. Kuten linkistä näkyy, sensuuriliittoon kuuluu myös Youtube. Sensuurin ohella Twitter tyrkyttää Washington Postin artikkelia, jossa kiistetään Joe Bidenin hankkiutuneen eroon ukrainalais-syyttäjä Viktor Shokinista, joka oli aloittanut Hunter Bidenin toimien tutkimisen.

PÄIVITYS *Venäläinen RT uutisoi Twitterin blokkaavan hallituksen tiliä sen jälkeen kun republikaanien House Judiciary Committee laittoi NY Postin artikkelin kotisivulleen. Ihmiset, jotka pyrkivät linkin kautta hallituksen sivuille, saavat varoituksen, joka kertoo sivuston olevan ”ei-turvallinen ja voivan sisältää sisältöä, joka saattaa olla väkivaltaista tai harhaanjohtavaa, ja aiheuttaa harmia oikeassa maailmassa.”

Varoitus harhaanjohtavasta ja väkivaltaisesta sisällöstä sopisi monien mielestä varmasti useimpiin hallitusten päätöksiin.

Miksi ei vastaavaa intoa harhaanjohtavan sisällön sensurointiin osoitettu silloin, kun levitettiin tarinaa Trumpin Venäjä-yhteyksistä — ja jätettiin mainitsematta FBI:n virantoimituksessa tekemät lainrikkomukset?*

Twitter on lukinnut Valkoisen Talon tiedottajan ohella ulos useita toimittajia ja julkisuuden henkilöitä ulos tileiltään heidän jaettuaan NY Postin artikkelia. Toimittajien suhtautuminen sensuuriin on muuttunut heidän jouduttuaan itse sen kohteeksi. NY Postin toimittaja Sohrab Ahmari tviittasi meneillään olevan kybervallankaappaus.

”Tämä on BigTech-vallankaappaus. Tämä on digitaalista sisällissotaa. Minä, New York Postin, kansakunnan yhden laajalevikkisimmän lehden toimittaja, en saa postata omaa juttuamme, joka kertoo yksityiskohtia suuren puolueen presidenttiehdokkaasta, Bidenista.”

— Sohrab Ahmari Twitterissä

Päivitys 16.10.2020 klo 09:59: ”New Yorkin entinen… vastaava komitea tutkii asiaa.”
Päivitys 16.10.2020 klo 14:18: ”13. toukokuuta 2017 on viestitty… kehotuksesta, ZeroHedge kertoo.”
Päivitys 16.10.2020 klo 19:20: ”Venäläinen RT uutisoi… tekemät lainrikkomukset?”
Päivitys 19.10.2020 klo 20:06 Lisätty linkki ja korjattu typoja.
Päivitys 20.10.2020 klo 11:47: ”Facebookin sisällön moderointia… Ukrainan asiain suhteen.”
Päivitys 24.10.2020 klo 13:41: Tyylitelty ulkoasua ja kieltä, merkattu päivityksiä, kommentti ymv.

Päivitys 12.1.2021 klo 5:36: Vaihdettu artikkelikuva, aiempi kuva: BPL (CC BY 2.0) via Wikimedia Commons

Kommentti

Vietettyään monta vuotta jäljittäen Venäjän väitettyä vaalisekaantumista some-alustat ovat nyt ryhtyneet itse harrastamaan vaalisekaantumista. Sensuurin kohteiksi joutuvat ovat republikaaneja, Trumpin kannattajia tai tahoja, jotka kertovat ikäviä asioita demokraattisen puolueen jäsenistä tai muista vaikutusvaltaisista tahoista. Ryhmät, jotka kehottavat ihmisiä tutkimaan itse asioita — kuten Qanon — ovat sensuurin ja ilmiantokampanjojen kohteina.

Vetoapua sensuuritoiminnassa antavat mm. moniäänisyyttä ja suvaitsevaisuutta kannattavan Silakkaliikkeen johtohahmo Johannes Koski (feministipuolue) seuraajineen. Koski on yllyttänyt ilmiantamaan ylläpidolle ryhmiä, joiden sisällöstä ei pidä.

Oliko se todella vasta eilen, kun kysyin: Kuinka kaukana länsihallitusten innostus sensuuriin ja oman tarinan tarjoilemiseen on enää despotismista, montako askelta on jäljellä yhden totuuden ”demokratiaan”?

#Shadowgate -elokuvan tekijät olivat tiukasti kannoilla kertoessaan siitä, mitkä eri tahot maailmalla todella vaalisekaantuvat.

Kysymys kuuluu, onko yrityksillä oikeutta yrittää vaikuttaa vaalituloksiin kieltämällä palvelu — valikoimalla asiakkaiden puolesta, mistä he saavat keskustella, mitä he saavat tietää, mitä ajatella?

RS

Kuva: Bundesarchiv (Bild 102-14597/Georg Pahl) (CC-BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons.

6 comments

 1. Bidenien korruptiosekaantuminen Ukrainan energiatoimialaan tuli julki kesän lämmössä. Antispiegel-julkaisu toi asian esille pitkissä haastatteluissa, joissa entinen sisäpiiriläinen, ukrainalainen oligarkki Aleksander Onischenko, paljasti entisen varapresidentin, nykyisen presidenttiehdokkaan perheen lahjuskäytännöt. Myös George Soros on tienannut reippaasti ukrainalaisten kustannuksella omalla silmänkääntötempullaan, selittämällä venäläisen maakaasun läntiseksi ja ottamalla kansalaisilta kiskurihintoja ko. raaka-aineesta.

  Tykkää

 2. Mielenkiintoinen ”peliveto”. Tämän jälkeen sekä FaceBook, että Twitter tulevat kohtaamaan suuria haasteita pyrkiessään säilyttämään asemansa ”julkaisualustoina”. Tämä status on suojellut yrityksiä erinäisiltä syytteiltä. Jenkkilässä ”julkaisualustan” ja ”julkaisijan” ero on selkeä. Julkaisualustalla kirjoittajat ovat vastuussa kirjoituksistaan, kun taas Julkaisija on vastuussa kaikesta toiminnastaan. Kysymys on ollut kovastikin tapetilla viimeaikoina ja lainsäätäjät tutkivat asiaa. Twitterin Johtaja j. Dorsey sai haasteen (subpoena) tulla selittämään ylähuoneeseen henkilökohtaisesti tätä kyseistä sensuuria, koska se ”poikkeaa totutusta” linjasta. Liiketaloudellisesti päätös sensuroida artikkelia oli siis lähes mielipuolinen. Herääkin kysymys: Kuka panikoi ja keneltä paloi hermot tavalla, joka sai huomattavan suuret teknologia yritykset tekemään itselleen katastrofaalisia linjauksia?

  Tykkää

  • Hyvä huomautus. Toisaalta jenkkilässä myös kaikensortin lisenssit ja yritysluvat ovat hallituksen takana. Kenties käsky tuli dem-puolueelta varustettuna maininnalla että lupien kanssa voi tulla tulevaisuudessa ongelmia?
   Tai sitten Andy Stone ja muut somealusta-demarit tekivät päätöksen?

   Tykkää

 3. Twitter muuttaa sensuuripolitiikkaansa:

  1) Over the last 24 hours, we’ve received significant feedback (from critical to supportive) about how we enforced our Hacked Materials Policy yesterday. After reflecting on this feedback, we have decided to make changes to the policy and how we enforce it.

  2) Why the changes? We want to address the concerns that there could be many unintended consequences to journalists, whistleblowers and others in ways that are contrary to Twitter’s purpose of serving the public conversation.

  3) We’ve recently added new product capabilities, such as labels to provide people with additional context. We are no longer limited to Tweet removal as an enforcement action.

  4) We believe that labeling Tweets and empowering people to assess content for themselves better serves the public interest and public conversation. The Hacked Material Policy is being updated to reflect these new enforcement capabilities.

  jne https://twitter.com/vijaya/status/1316923557268652033?s=20

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s