Veteraanimepiltä velkaunionille ”ei”

Vuosi 2020 – korona, pelko ja paniikkiliikkeet – muutti paljon. Reaktiot Euroopan unionin elvytysvälineeseen hajottivat kotimaisen puoluekentän, eikä EU-myönteisyys enää tarkoita automaattista peukutusta unionin kehityssuunnitelmille.

EUn omia perusrakenteita ja -periaatteita murentavan koronaelvytyssopimuksen vastustamiseen on aktivoitunut niin ekonomistia, kansalaisliikettä aloitteineen kuin kokoomuslainen isoäitikin.

Isovanhempana tulee pohdittua maailman kohtaloa huolen terävöittämällä katseella, kun on ”antanut tulevaisuudelle panttivangin” lapsenlapsissaan. Näin kokee Eija-Riitta Korhola, aktiivisen poliittisen uran jo ennen mummuutta tehnyt ex-europarlamenttiedustaja (MEP). Päähuolenaiheena Euroopan tulevaisuudessa näyttäytyy nyt koronaelvytysväline.

Elvytysrahasto vie meidät EU:hun,
josta emme ole koskaan sopineet.

”EU:n toiminnan pilari on ollut, että kukin jäsenmaa vastaa omista veloistaan (perussopimusten artikla 125) ja ettei unionin budjettia saa rakentaa velalle: budjetin tulojen ja menojen on oltava tasapainossa (artikla 310).”

Perjantaisessa blogikirjoituksessaan Uuden Suomen Puheenvuorossa Korhola kritisoi hallituksen aulista myötämielisyyttä Suomen viemisessä kyselemättä maksajaksi EUn – tai ainakin Ranskan ja Saksan – puuhaamaan jäsenmaiden yhteiseen rahastoon, jonka tarkoituksen kerrotaan olevan saada Eurooppa taas taloudellisesti jaloilleen vuoden 2020 hävityksenomaisesti hävityn koronaerän jälkeen.

Korholan sanoin ”uskomattoman vähällä keskustelulla läpi viety” elvytyspaketti on tuonut muassaan myös viljalti kritiikkiä niin valtioneuvoston kuin median tiedotuksen laatua – tai oikeammin sen puutetta – kohtaan. Ekonomisti Tuomas Malinen, jota voi kutsua EUn elvytyspaketin vastaisen rintaman isäksi Suomessa, on kokenut samoin. Nähtyään nykyisen kehityksen uhat jo varhain hän painostuksesta huolimatta alkoi tuoda viestiä myös julkisuuteen.

Korhola ei kannata kansanäänestystä ”näin vaikeassa asiassa”, mutta näki sitä vaatineen, lyhyessä ajassa vaadittavat nimet keränneen kansalaisaloitteen vahvana viestinä yleisestä huolesta ja hädästä. Ns. vihollispuolueesta tai ei, kansalaisaloitteen käsittelystä eduskunnassa kokoomuslaisen ex-mepin antama sapiska on täysin ansaittua: Eurooppaministeri, demareiden Tytti Tuppurainen kun jauhoi – taas – silkkaa pa… ranneltua totuutta.

Käsittelyn 3.12.2020 olisi Korholan mielestä pitänyt tarkoittaa vähintään ”vakavaa keskustelua poliittisella tasolla”. Sen sijaan teeskenneltiin, että nämä päätökset ovat ”täysin perussopimusten puitteissa”. Korhola kommentoi:

Eivät ne toki ole… ne perusperiaatteet katosivat myös komission ja neuvoston sivuilta…

Huoleen siitä, onko tämä niin kertaluonteinen kuin on vakuutettu, ei myöskään ole kunnolla vastattu.

Ei vain Tuppurainen ole johtanut yleisöä harhaan: syyskuussa Paavo Arhinmäki kertoi Suomen saavan 3,2 miljardia euroa piristysruiskeena ”suoraan reaalitalouteen”. Todellisuudessa Suomi ottaa 6,6 miljardia euroa velkaa, josta se saa suunnitelmien mukaan itselleen 2,7 miljardia, valaisee Korhola. Velka peritään takaisin, korkoineen – ja rahoittaja on – veronmaksajat, kansa. Marin katsoi Suomen onnistuneen neuvotteluissa, koska ”yhteistyö on tärkeää”.

Toimitus huomauttaa * Koska pelastuspaketteja on kyhätty EU-budjetin ulkopuolisina rakenteina, niitä varten otettu velka ei näy EU:n ”velan suhde bruttokansantuotteeseen” -tyyppisissä tilastoissa. Vielä viime vuonna Suomen oli tarkoitus saada elvytyspaketista 3,2 miljardia, Korholan mainitsema 2,7 miljardia on vuonna 2021 päivitetty luku. Niin pelottavia ovat elvytysrahaston muutokset unioniin itseensä, että hallituksen ”työvoittojen” kutistuminenkin jaksaa vain ärsyttää. *

Ironisesti Vasemmistoliiton ex-presidenttiehdokas Arhinmäki antoi myös esimerkin valtiovallan ”pehmeästä sensuurista” nyky-Suomessa: Viitattuaan metaforisesti EU-elvytyskritiikkiin ”väärällä hitaammalla nopeudella” pyöriväksi levyksi hän niputti ääriesimerkillä sen pariksi, vanhentuneeksi ”iskulauseeksi”. Vasemmistojohtaja onnistui vihapuhumaan kaiken tämän huolestuneita kansalaisia tietämättömiksi, laiskoiksi tai silkan opportunistiksi pilkkaamatta – paitsi että ei.

Ahkerasti – kuten perjantain Ykkösaamussa Korholan kanssa – elvytyspaketin todellisuudesta julkista keskustelua ylläpitänyt Malinen kertoo, kuinka hänen motiiviensa kyseenalaistamiseen keskittyneet hyökkäykset voimistuivat, kun hän kohdisti kritiikkinsä ”tieten tahtoen perustuslakivaliokunnan EU:n rahastoneuvotteluissa ohittaneeseen” pääministeriimme. ”Minua on epäilty Venäjän trolliksi, asemani dosenttina yliopistossa on kyseenalaistettu.”

Vallalla tuntuu olevan ajattelu ”joko meidän puolella tai meitä vastaan”. Asiat on unohdettu. ”Putinisti” on väärällä tavalla ajattelevien vaientamisen joka aiheen höylä. Perussuomalaiset vaalit hävinneen Keskustan sijasta oppositioon jättänyt demarihallitus voi lisäksi huitoa menemään – ja huitoo menemään – leimalla ”persupopulisti”. Eihän kukaan halua tulla yhdistetyksi median lukemattomien lik(s)asanko-otsikoiden irvaamiin setämiesjuntteihin.

”He tekevät sen ihan itse” otsikoi Korhola kirjoituksensa. ”Sillä” hän viittaa persujen kannatuksen nousuun, ”he” on hallitus. Eikä Korholan voi ajatella väärässä olevan: vääriä termejä/akronyymejä oletetuista käyttäviä natseja (usein synonyymi persulle) ja EUn demokratiaa uhkaavia – siis EUta kritisoivia – Venäjän trolleja metsästävät ja tuomitsevat vallan vahtikoirat ovat tukahduttaneet hyve-elehtivään isä/emä/?-ntäänsä kohdistetun arvostelun.

”EU-myönteisenä kokoomuslaisena” Korhola pahoittelee eurooppalaiselle kansalaiselle tehtyä silmänkääntötemppua, keikausta jossa siitä, mistä EU on vuosikymmenet pitänyt kiinni, onkin yhtäkkiä tullut populismia.

Se mikä oli kohtuullista eilen, on ääriajattelua tänään.

Eihän se näin voi olla. Juuri näin ruokitaan populismia.

Korholan julkinen pahoittelu on itse asiassa on turha pikkumyönnytys ”heille” – ei Korholan eikä kenenkään ole syytä tuntea olevan vastuussa muiden harjoittamasta luokittelusta ja painostuksesta sen lokeroissa pysymiseen. Yhtä hyvin kokoomuslaisella tulee olla oikeus mielipiteeseensä Euroopan unionista kuin sillä persullakin tai vaikka vapaamedian toimittajalla. Kenenkään ei tulisi joutua leimatuksi kuplaan tai toiseen – vain muutaman mielipiteen tähden.

Kommentti

Pelastusrahastoa kerätään pelastamaan EU ja jäsenmaat jäsenmaiden hallitusten ja EU-komission katastrofaalisen koronapolitiikan seurauksilta. Poliittisten päätösten seurauksena levinneestä taloustuhosta kärsineet pk-yritykset ja tavalliset ihmiset aiotaan laittaa poliittisten päättäjien kasvojen pelastus -rahaston maksumiehiksi, joten tietenkään julkista keskustelua aiheesta ei haluta.

Riikka / AM

Kriitikoiden määrä ja äänensä kuuluvuus valtakanavillakin on vahvistunut – ja tulee vahvistumaan – sen myötä, kun Euroopan velkaunionista ja Suomen aiotuista vastuista siinä saadaan lisää analyyttista tietoa ja rehellistä keskustelua pinnallisten mainospuheiden sijaan. Korhola esimerkiksi kertoo olevansa mukana talousasiantuntijoiden ryhmässä, joka haluaa lisätä kansalaisten tietämystä neuvotellusta elpymisvälineestä. Eurooppalaisen isoäidin huoli ei silti häviä:

Nyt Eurooppaan kylvetään riidan siemeniä. Olisi terveempää, jos vastaisimme taloudestamme itse kukin jäsenmaa. Aikoinaan Eurooppaan saatiin rauha, kun viholliset sidottiin yhteen taloudellisista eduistaan: sota kävi mielettömäksi. Nyt tehdään toisin päin: ystävät sidotaan yhteen taloudellisista tappioistaan. Minua huolestuttaa, mitä siitä seuraa.


Kommentti

Oppositiossa istuvan Kokoomuksen entiseltä varapuheenjohtajalta nootti demarihallitukselle – puoluekartan ekosysteemissä luontaiselle viholliselle – ei ole odottamatonta. Politiikka on politiikkaa eturyhmineen ja niistä omien etujen ajamiseen, vaikka Suomi onkin perinteisesti ”poliittisen konsensuksen” malliesimerkki – yhden ”kolmesta suuresta” aina vuorollaan odotellessa kiltisti oppositiossa.

SDPn johtohahmon ja mepin, Eero Heinäluoman mukaan konsensus on horjunut työmarkkinoiden ja SOTEn kuohuissa, kertoo Keskustan äänenkannattaja. Muutos on lähtöisin elinkeinoelämästä, eikä ulotu ulkopoliittista yksimielisyyttä raottamaan. Valtiojohtomme nopeus ja tarkkuus tuomita Venäjä (mistä vain) liki samoin sanoin EU-johtajien kanssa vihjaa, että se poliittinen konsensus ainakin on Euroopan (unionin) laajuista.

Suurten puolueiden suhtautumisessa Euroopan unioniin ei myöskään ole ollut nähtävissä suuria eroja. Vaikka Perussuomalaisten kannatus syntyi ja edelleen perustuu EU-kielteisyyden varaan, puolue ei hallitusvastuussakaan ole noussut jarruttamaan liittovaltioistumista. Puheenjohtaja – mestari ja meppi – Jussi Halla-aho mieluusti kritisoi unionia, mutta vuosi toisensa perään lykkää Suomen EU-eroa ”epäajankohtaisena”.

JL

Pääasiallinen lähde

Korhola, Eija-Riitta (22.1.2021): He tekevät sen ihan itse. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eija-riitta-korhola/he-tekevat-sen-ihan-itse

Lähteet

AvoinMedia: covid-19. https://avoin.media/category/tilannehuone/covid-19

Söyring, Riikka | AvoinMedia (30.7.2020): Pelko on tehokas suostuttelija: koronavirus-uutisointiohjeistus käyttäytymistieteilijöiltä. https://avoin.media/2020/07/30/pelko-on-tehokas-suostuttelija-koronavirus-uutisointiohjeistus-kayttaytymistieteilijoilta

Peltola, Heikki | AvoinMedia (23.1.2021): Tartuntatautiopin professor emeritus ja vaihdemiehen koronadilemma. https://avoin.media/2021/01/23/tartuntatautiopin-professor-emeritus-ja-vaihdemiehen-koronadilemma

Kansalaisaloitepalvelu.fi (23.7.2020): Neuvoa-antava kansanäänestys Eurooppa neuvoston kokouksen lopputuleman EU:n elpymispaketista ja budjetista kaudelle 2021-27 hyväksymiseksi. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6899

European Parliament (18.11.2020): (video) A stronger budget to get Europe back on its feet. https://multimedia.europarl.europa.eu/en/a-stronger-budget-to-get-europe-back-on-its-feet_N01-AFPS-201117-MFFR_ev

Tammilehto, Olli | AvoinMedia (3.1.2021): Koronapolitiikan miljoonat uhrit. https://avoin.media/2021/01/03/koronapolitiikan-miljoonat-uhrit

Malinen, Tuomas (20.5.2020): Suomen on erottava eurosta. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/suomen-on-erottava-eurosta

Konttinen, Matti | YLE (26.9.2020): 50 000 nimeä täynnä – Kansanäänestystä EU:n elvytysrahastosta vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan. https://yle.fi/uutiset/3-11565221

Valtioneuvosto (25.8.2020): Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen puhe suurlähettiläskokouksessa 25.8.2020. https://valtioneuvosto.fi/-/10616/eurooppaministeri-tytti-tuppuraisen-puhe-suurlahettilaskokouksessa-25.8.2020

Stenroos, Maria | YLE (1.7.2020): Analyysi: EU-elvytysrahoista voi tulla vielä perustuslaillinen riita Suomessa – eduskunta ja asiantuntijat täysin eri linjoilla, mitä perustuslaki sallii. https://yle.fi/uutiset/3-11426669

Hirvasnoro, Kai (9.9.2020): Vasemmistoliitto EU:n elvytysrahastosta: Piristysruiske suoraan reaalitalouteen. https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4317058-vasemmistoliitto-eun-elvytysrahastosta-piristysruiske-suoraan-reaalitalouteen

Karvala, Kreeta Iltalehti (22.7.2020): Jokainen suomalainen maksaa jatkossa EU:lle 147 euroa/vuosi – päälle tulee vielä 600 euron koronaelvytysraha. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f972d06d-b19f-4b38-8cce-683952551233

Parkkonen, Tommi | Iltalehti (22.7.2020): Pääministeri Marin vakuutti Suomen pärjänneen hyvin EU-neuvottelupöydässä: ”Puoli kahden aikaa yöllä sain 250 miljoonaa lisää – En ole pehmeä neuvottelija”. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/426b7a67-b81e-4ab6-b7b1-566c54012da0

Hurri, Jan | Ilta-Sanomat (22.1.2021): Pääkirjoitus: Ministeri Saarikon turha tuohtua EU:n elvytysrahoista – Suomi saa juuri sen verran mitä Brysselin ”työvoitolla” tilasikin. https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007757494.html

Valtioneuvoston kanslia (11/2019): Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen – Opas viestijöille. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161512/VNK_11_2019_Informaatiovaikuttamisen%20vastaaminen_web.pdf

Huusko, Markku (4.10.2017): Vihapuhe on totta, Markku Jokisipilä. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/markkuhuusko/243890-vihapuhe-on-totta-markku-jokisipila/

YLE Ykkösaamu (22.1.2021): Politiikan napaistuminen Soinin ja Soininvaaran silmin. https://areena.yle.fi/audio/1-50701568

Toivonen, Terhi | YLE (12.6.2020): Perustuslakivaliokunta ei hyväksy jättimäisen EU-elvytysrahaston rahoittamista lainalla, suuri valiokunta näytti vihreää valoa hallituksen linjalle. https://yle.fi/uutiset/3-11399481

Koskinen, Mika | Iltalehti (19.7.2020): Professori Verkkouutisille: Kriisirahastosta ”valtiosääntöoikeudellinen konflikti”. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7340c6b2-7bc9-4f6c-b95f-e090e12e31d4

Malinen, Tuomas | AvoinMedia (25.8.2020): EU-kritiikistä vallan maalittamaksi. https://avoin.media/2020/08/25/eu-kritiikista-vallan-maalittamaksi

Keränen, Toni | Ruotuväki (26.7.2020): Helikopterihyökkäyksistä informaatiovaikuttamisen ytimeen. https://ruotuvaki.fi/-/helikopterihyokkayksista-informaatiovaikuttamisen-ytimeen

Bush, George W. | The New York Times (5.11.2015): The ’Axis of Evil’ Speech (2002). https://www.nytimes.com/video/us/politics/100000004021075/the-axis-of-evil-speech.html

Vastavalkea (4.6.2019): Kenen pussiin pelaat? https://vastavalkea.fi/2019/06/04/kenen-pussiin-pelaat

Riiheläinen, Janne | YLE Kolumni (13.2.2018) Rysky Riiheläisen kolumni: Tämä ei ole enää hauskaa, Paavo Väyrynen. https://yle.fi/uutiset/3-10070894

Karvala, Kreeta | Iltalehti (23.5.2019): Osa perussuomalaisista myötäilee suoraan Venäjän kantoja. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/af390958-aaa2-46af-9084-8c85dc6c60fd (tilaajille)

Jaulimo, Juulia | MTV (5.4.2019) Onko perussuomalaiset populistinen puolue? Halla-aho MTV:lle: ”Populisteja ovat ne, jotka lupailevat erilaisia satasia vaalien alla ja unohtavat puheensa vaalien jälkeen”. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/onko-perussuomalaiset-populistinen-puolue-halla-aho-napayttaa-populisteja-ovat-ne-jotka-lupailevat-erilaisia-satasia-vaalien-alla-ja-unohtavat-puheensa-vaalien-jalkeen/7353198#gs.rgvwy0

Ukkonen, Risto | YLE (15.4.2019): Äänestäjät hylkäsivät keskustan myös pääministeri Sipilän kotikonnuilla – vuosituhannen huonoin vaalitulos vaimensi vaalivalvojaiset Oulussa. https://yle.fi/uutiset/3-10733389

Hanhinen, Hanna | YLE (9.5.2018): Kuinka pärjätä setämiehen kanssa työpaikalla? Jenni Karjalainen keksi setäkuiskaamisen ja iski yhteiskunnan hermoon. https://yle.fi/uutiset/3-10197244

Tuulensuu, Jussi | Aamulehti PK (5.5.2019): Limainen setämies kasvattaa suosiotaan – en toivo sille lisää käyttöä, kuten en kukkahattutädille. https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/art-2000007245653.html

Koivisto, Matti | YLE (29.3.2019) Analyysi: Perussuomalaiset matkalla uuteen jytkyyn – kokoomuksessa ja keskustassa aika painaa paniikkinappulaa. https://yle.fi/uutiset/3-10710167

YLE: Sukupuolineutraalius. https://yle.fi/uutiset/18-16024

Söyring, Riikka | AvoinMedia (30.9.2020) Ylen faktantarkistajalle tuomio perättömistä puheista. https://avoin.media/2020/09/30/ylen-faktantarkistajalle-tuomio-perattomista-puheista

Varho, Esko | YLE (12.2.2017) Analyysi: Populismi uhkaa demokratiaa – ja noudattaa aina samaa kaavaa. https://yle.fi/uutiset/3-9452079

Korhonen, Petri | Seura (28.11.2020): Eroon EU:sta – Fixit perunanuijan, vihanlietsonnan ja dosentti Johan Bäckmanin apurien voimin. https://seura.fi/tolkun-henkilo/eroon-eusta-fixit-perunanuijan-vihanlietsonnan-ja-dosentti-johan-backmanin-apurien-voimin

Söyring, Riikka | AvoinMedia (9.12.2020): Miksi Fixit? Siksi! https://avoin.media/2020/12/09/miksi-fixit-siksi

Korhonen, Petri | Seura (1.6.2019): Infosotaveteraani muistelee: Mitä opin jo viisi vuotta sitten Venäjän trolleista. https://seura.fi/tolkun-henkilo/infosotaveteraani-muistelee-mita-opin-jo-viisi-vuotta-sitten-venajan-trolleista

Lehtonen, Johanna | Vastavalkea (18.12.2016): Iljan ja Jessikkan trolliralli. https://vastavalkea.fi/2016/12/18/iljan-ja-jessikkan-trolliralli

Paananen, Arja | Ilta-Sanomat (24.9.2019): Raju väite Jessikka Aron Putinin trollit -kirjassa: Venäjän ”myyrä” löytyi Yleisradiosta. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006248913.html

Söyring, Riikka | AvoinMedia (19.10.2020): Vainokäräjien tuomio: rajoitettu sananvapaus. https://avoin.media/2020/10/19/vainokarajien-tuomio-rajoitettu-sananvapaus

Kangasoja, Mikko (19.4.2019): Punavihreä vai vihervasemmisto? https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkokangasoja/274737-punavihrea-vai-vihervasemmisto

lähteet (JL)

Suomen valtioneuvosto: Hallitukset aikajärjestyksessä https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/v2

Hohteri, Henrik | Maaseudun tulevaisuus (3.4.2018): Eero Heinäluoma: Konsensus-Suomi on mennyttä – ”hallitseminen ei ole tulossa helpommaksi”. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.230208

Business Standard (22.1.2021): European Union leaders call on Russia to immediately release Alexei Navalny. https://www.business-standard.com/article/international/european-union-leaders-call-on-russia-to-immediately-release-alexei-navalny-121012200122_1.html

Pitkäranta, Pilvi & Kerola, Päivi & Koivisto, Matti | YLE (18.1.2021): Pääministeri Sanna Marin vaatii, että Venäjällä pidätetty Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi… https://yle.fi/uutiset/3-11742009

Lakka, Päivi | Ilta-Sanomat (18.1.2021): Haavisto: Suomi toimi etu­rintamassa Navalnyin pidätystä koskevan EU-kannan­oton laatimisessa – ”Uusia sanktioita odotetaan”. https://www.is.fi/politiikka/art-2000007747825.html

Paakkanen, Mikko | Helsingin Sanomat (2.9.2020): Liitto­kansleri Merkel: Aleksei Navalnyi yritettiin murhata novitšok-hermo­myrkyllä, Venäjän vastattava vakaviin kysymyksiin – ”Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää”, sanoo presidentti Niinistö. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006621871.html

Uusi Suomi (29.3.2012): Jytkyn tausta: He äänestivät perussuomalaisia. https://www.uusisuomi.fi/uutiset/jytkyn-tausta-he-aanestivat-perussuomalaisia/ecfde4b6-d496-3dde-ba14-9823fb330e69 (tilaajille)

Uusi Suomi (26.5.2018): Jussi Halla-aho yllätti radiossa: ”EU:sta eroaminen ei ole realismia”. https://www.uusisuomi.fi/uutiset/jussi-halla-aho-yllatti-radiossa-eusta-eroaminen-ei-ole-realismia/e8beb6ee-b118-3e4c-a580-b9db01a8f9c7 (tilaajille)

MTV (6.9.2019): Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei halua Suomea nyt irti EU:sta: ”En usko, että sellainen keskustelu tällä hetkellä houkuttelee ihmisiä”. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/perussuomalaisten-jussi-halla-aho-ei-halua-suomea-nyt-irti-eu-sta-en-usko-etta-sellainen-keskustelu-talla-hetkella-houkuttelee-ihmisia/7539652#gs.qvqj1p

Parviainen, Aapo | YLE (7.11.2020) Perussuomalaisten Jussi Halla-aho: Suomi ei ole EU:ssa seurassa, ”jossa sen omien etujensa takia kannattaisi olla” (Ero unionista ei ole ajankohtainen, sanoo Halla-aho). https://yle.fi/uutiset/3-11636273

Kuva: Albert Häsler via Pixabay, Madelgarius (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons. Kuvanmuokkaus: Johanna L

PÄIVITYS 23.1.2021 klo 16:40: Lisätty lähde ja kuvien lähteet.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s