Tartuntatautiopin professor emeritus ja vaihdemiehen koronadilemma

AvoinMedia julkaisee Helsingin yliopiston täysinpalvelleen TARTUNTATAUTIOPIN professorin kirjoituksen, jossa filosofisen ongelman avulla pohditaan kovan linjan KORONATOIMIen moraalista oikeutusta. Sodassa SARS-CoV-2-infektiota vastaan ”collateral damage” on valtava – etenkin laihaan hyötyyn nähden.

Heikki Peltola

Hollantilainen, lontoolaistunut ekonomisti Paul Frijters tuulettaa Club Troppossa1 COVID-19-nurkkia oikein kunnolla. Isoa luutaa heilutellessaan hän on kerännyt paljon vasta-argumentteja, joihin hän vastaa hyvin perustellen.

The Trolley Problem eli vaihdemiehen dilemma

Toimitus huomauttaa * Koronatuuletuksessaan Frijters on nostanut esille huonon ja huonon vaihtoehdon välillä valitsemista pohtivan ajatusleikin – josta leikkimieli oli vuonna 2020 kaukana.

”Trolley problem” on filosofinen moraali-probleema, jossa lähestyvä juna (trolley kääntyy oikeammin ratikka) väistämättä aiheuttaa tuhoa. Juna pitää kääntää tai sen pitää antaa jatkaa suoraan – valita kenet pelastaa ja kenet tuomitsee. *

Juna lähestyy kovaa vauhtia, ja seisot vaihteen vieressä: Jos annat junan kulkea suoraan, tapatat Jussin – jolle ikää ja kaikenlaista kremppaa on jo kertynyt. Jussi on myös parhaita ystäviäsi.

Teitä seurataan, paikalla on muitakin. Junan lähestyessä huutokuoro kiljuu, että käännä hyvä mies vaihdetta!

Sitä et tee, ja Jussi jää junan alle. Sinä olet yksiselitteisesti syyllinen: ”Tapoit Jussin – kuinka säälimätön, julma ja moraaliton mies! Jos olisit kääntänyt vaihdetta, Jussi ei olisi kuollut!” Yhteiskunta halveksii ääliötä, ystävän tappajaa.


Jos et (if you do not) käännä junaa, Jussi jää junan alle…

Jos käännät junan, se tappaa 50 satunnaista ihmistä, mukaanlukien maanmiehiäsi.
Uhrit ja heidän läheisensä eivät koskaan saa tietää, mitä tapahtui tai miksi.


Koronadilemma

COVID-19-pandemiassa ollaan oltu samassa tilanteessa: junan vielä viheltäessä kaukana tunnistettiin nopeasti ne, jotka ovat suurimmassa kuolemanvaarassa. 

Useimmat maailman maat – Suomi yhtenä – käänsi vaihdetta, sillä eihän junan voinut antaa törmätä riskiryhmiin!

Juna oli pakko ohjata toiseen suuntaan. Vastanäkemyksille ei ollut tilaa – ne olivat moraalittomia, epäeettisiä. Mengele-huudot vaimensivat jonkun, joka uskalsi edes vihjaista toisenlaiseen lähestymistapaan.

Niin siinä sitten kävi: veturi ei törmännyt näkyviin kohteisiin. Juna kääntyi ja paiskautui hyvin paljon suurempaan ihmisjoukkoon, kaatuikin lopulta ja moninkertaisti tuhonsa.

Massamurhan laajuutta ei ymmärretä, sillä useimmat uhrit jäävät tunnistamatta. Heidän tarkkaa lukumääräänsä ei tulla tietämään – joka tapauksessa se on kymmen- tai satakertaisesti suurempi kuin suoraan kulkeva juna olisi aiheuttanut.


Jos et (if you do not) käännä junaa, virus pääsee leviämään vapaasti aiheuttaen koronakuolemia.

Jos käännät junan, se sulkee kokonaisia maita eristykseen tuhoten kansainvälisiä teollisuudenaloja. Miljardien toimeentulo vaarantuu, mikä yhdistettynä julkisen sektorin heikentymiseen johtaa kymmeniin miljooniin kuolemiin.


Osaavat epidemiologit ja ekonomistit ovat yhtä mieltä siitä, että COVID-19:n ”kollateraaliset tuhot” ovat aivan toista luokkaa kuin viruksen itsensä aiheuttamat. Totta kyllä, YLE ilmoittaa joka päivä tarkat ”koronaluvut”.

Koronatiedotuksessa kerrotut luvut edustavat kuitenkin vain fraktiota siitä joukosta, josta oikeasti pitäisi tiedottaa – heistä, jotka jo ovat kuolleet tai tulevat menehtymään COVID-19-seurannaisilmiöiden vuoksi.

Taloudellisia vaurioita ei juuri kukaan osaa laskea. Nyt kukaan ei ole syyllinen, vaikka jälki on kamalaa. Ketään ei moitita, sillä parhaansa tässä kaikki ovat yrittäneet. (Parasta myös loputtomasti toivotaan, toivotaan, toim.huom)

Oikeinko olisi siis stalinistinen suoraviivaisuus – annetaan heikkojen kuolla ja pelastetaan nuoret ja terveet eli ne, joista yhteiskunta vielä tulee hyötymään? Ei.

Yhteiskunnan hauraat ovat ensisijaisia kärsijöitä myös, kun junan suuntaa vaihdetaan.

Vaikka vain harvat heistä sairastuvat SARS-CoV-2-infektioon, julmat eristämistoimet internoivat heidät kaikki omaan yksinäisyyteensä. Ja tuo hinta ei ole luettavissa päivittäisistä koronaluvuista. Se on paljon suurempi.

Todellinen koronadilemma

COVID-19-pandemian keskeinen ongelma on ollut ja on – ei niinkään taudin promilleissa mitattavassa tappavuudessa – vaan paniikkireaktiossa, jossa on massahysterian piirteitä. Jotkut puhuvat COVID-maniasta.

Veren perään kuolaava media kantaa suuren vastuun luokattomasta hypetyksestä, mutta kyllä myös alati jatkuvasta tiedottamisestaan huumaantuneet silmäätekevät ovat kunnostautuneet.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan esto – aikuisten kitatessa kaljaa pubeissaan – silloinkin, kun kysymys ei ole kontaktilajista ja turvaetäisyys voidaan pitää, on yksi esimerkki.

Kulttuuritilaisuudet ovat toinen esimerkki: pitkin syksyä oli konsertti- ja oopperanäytöksiä ilman ongelmia, mutta nyt nekin on blokattu. Hyvää tahtova hölmöily ei tunne rajoja.

Muuan Teesien lukijoista kertoo laulaneensa neljässä kuorossa – harjoituksiin on osallistunut jopa 50 laulajaa. Ei ensimmäistäkään tunnistettua infektiota. Turvavälejä on pidetty, käsiä pesty ja monet ovat käyttäneet maskia laulaessaankin. Ei se sen vaikeampaa ole ollut. Pelkodemian kanssa voi elää.

VIP-virus

Yksi Frijtersin tiukoista kysymyksistä kuuluu: miksi COVID-19:ään ei suhtauduta kuin mihin muuhun epi/pandemiseen hengitystieinfektioon tahansa? Onhan sillä tietysti omat erityispiirteensä – niin kuin kaikilla taudeilla – mutta missä oleellinen ero influenssaan?

Vaikeita tautimuotoja on, mutta jos kuolemia lasketaan, nykyisin ollaan vuosien 1957–59 ”aasialaisen” ja 10 vuotta myöhemmän ”moskovalaisen” tasolla. Kumpikin mainituista tappoi miljoonia – aikana, kun (1960) meitä ihmisiä oli 3 miljardia, alle puolet nykyisestä!

”Aasialaiselle” oli ominaista, että maiden välinen sairastuvuusero oli yli 70-kertainen. Suomessa kuolleita oli paljon – selvästi enemmän kuin esimerkiksi Ruåtsissa, Tanskassa tai Hollannissa.2

Koronatoimien tiukkuus vastaan teho

Vankin peruste useimpien maiden omaksumalle koronapolitiikalle on ollut yhteiskunnan voimavarojen turvaaminen niin, ettei sairaaloiden (tehohoito)kapasiteetti ylity. Siitä ei kai kukaan ole ollut eri mieltä.

Kysyttäessä, mitä Frijters tekisi nykytilanteessa, hän totesi laivan lipuneen jo ohi, mutta listasi kuusi asiaa:

 • Ei massiivisia sosiaalisia eristämisiä vaan kohdennetut rajoitustoimet.
 • Erityisesti tehohoitovälineiden maksimaalinen tuotanto, mutta samalla rokotteiden kehitystyö.
 • Rajallisen hoitokapasiteetin vallitessa selkeät priorisoinnit (kuten potilasta kunnioittavassa sairaanhoidossa aina).
 • Suhtaudu COVID-19:ään kuin mihin tahansa muuhun tautiin, rohkaise elämään niin normaalisti kuin suinkin.
 • Uskalla puhua kuolemasta avoimesti. Kerran me kaikki tulemme polkumme päähän.
 • Yritä estää median ainaista halua painaa paniikkinappulaa.

Myös Suomessa kävi niin, että kun todetut SARS-CoV-2-infektiot alkoivat runsastua, suitsia kiristettiin. Rajoitteita on vedetty sinne, tänne, tuonne ja usein ulottumaan läpi harvaan asutun, vähäväkisen maan.

Innokkaimmat ovat taas vaatimassa poikkeuslakeja ja niiden suomia häkityksiä. Yleisön paine kasvaa, poliitikot ovat hädissään. Ovatko kaikki toimet olleet viisaita? Se onkin sitten eri juttu…

Oxfordin tieteilijät ovat kehittäneet3 tiukkuusindeksin (Stringency Index). Se ottaa huomioon sellaisia asioita kuin oppilaitosten sulkemisia, matkustusrajoituksia, kokoontumisten kieltoja, kotiin häkittämisiä ymv.

Kun on niin tiukkaa, että henki tuskin enää pihisee, ollaan sadassa prosentissa. (Myös ”kidutusindeksi” sopisi koronatoimien tiukkuuSS-mittarin nimeksi Suomen maan kielellä, toim.huom)

Tiukkuusindeksi-% suhteutettuna kuolemantapausten kumulatiiviseen määrään
JOULUKUU 2020

Yksi taulukko ei maata merelle vie, mutta rajoitustoimien tiukkuus ei näytä heijastuvan kuolemantapauksiin. Espanjantaudin ajoilta on viitettä siitä, että nopeasta häkityksestä olisi hyötyä, mutta paljon on tuoretta dataa 180° toiseen suuntaan.4

Toimitus huomauttaa * Ruotsia suurempia kuolleisuuslukuja saatiin tiukoista rajoitustoimenpiteistä huolimatta esimerkiksi Belgiassa, Iso-Britanniassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa, huomauttaa myös Ville-Veikko Elomaa: *

Uusi Suomi vai Totuusministeriö? Lääkärin väärä näkemys koronadystopiasta roviolle
AvoinMedia 12.1.2021

The VID – seniorin surmaaja?

Katsoopa lähes mitä maata tahansa, elämänsä ehtoopuolta taivaltavat ovat selvästi suuremmassa kuolemanvaarassa kuin nuoremmat. Ruotsissa tilanne 17. tammikuuta 2021 näytti seuraavalta:

KUVA5 Heikki Peltola

Onko COVID-19 siis erityisesti ikäihmisten tappaja? Ei oikeastaan. Eläkeläisiä on – tietysti – suhteellisesti eniten maissa, joissa elinajanodote on pitkä. Erilaiset krooniset vaivat yleistyvät iän myötä, ja vakavan koronataudin uhka kasvaa.

Lihavuus ja kakkostyypin diabetes ovat yleisiä teollisuusmaissa – taas kaksi lisäriskitekijää. Mikä tahansa epidemia sitten osuukaan alueelle, viikatemies niittää satoa erityisen paljon rikkaiden maiden ikäihmisissä.

Toisin kuin COVID-19, espanjantauti vei paljon nuoria aikuisia. Vanhusten riskialttiutta kuvaa vuoden 2003 helleaalto: Euroopassa uupui 30 000–50 000 – vain Ranskassa viitisentoistatuhatta.

COVID-19 ei ole kovin poikkeuksellinen pahantekijä, edes ikävalinnoissaan.
Tämä kun ymmärrettäisiin – laajalti! Pandemiaa yhtään vähättelemättä.

Kirjoitus on julkaistu Koronarealistit-sivustolla 21.1.2021 otsikolla ”Heikin teesit XIV”.
Kielellinen muokkaus, kappalejako ym. tyylittely sekä otsikointi, linkitykset ja korostukset toimituksen tekosia.

Lähteet

1 Frijters, Paul | Club Troppo (21.3.2020): The Corona Dilemma. https://clubtroppo.com.au/2020/03/21/the-corona-dilemma

2 Viboud, Cécile & … | Oxford University Press (4.4.2016): Global Mortality Impact of the 1957–1959 Influenza Pandemic. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4747626 (.pdf)

3 University of Oxford (25.3.2020): Oxford University launches world’s first COVID-19 government response tracker. https://www.ox.ac.uk/news/2020-03-25-oxford-university-launches-world-s-first-covid-19-government-response-tracker

4 De Larochelambert, Quentin & … | Frontiers Public Health (19.11.2020): Covid-19 Mortality: A Matter of Vulnerability Among Nations Facing Limited Margins of Adaptation. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2020.604339/full

5 KUVAKAAPPAUS on toimituksen ottama kuvakaappaus Peltolan kirjoituksesta, ohjetekstit uusittu kuvankäsittelyllä.

Kuva: Lähde 1. Kuvanmuokkaus Johanna L

PÄIVITYS 30.1.2021 klo 22:53: Korjattu toimimaton linkki (lähde 4).

4 comments

 1. Nykyään pystytään tekemään laskelmat aika lailla kaikesta.
  Työttömyys, konkurssit, mielenterveysongelmat, itsemurhat ja kaikki muihin sairauksiin kuolemiset lisääntyy. Ihmiset on peloteltu niin ettei muiden sairauksien takia hakeuduta tutkimuksiin ja hoitoon.
  Ja Suomessa on reilut 600 tilastoitu kuolleeksi koronaan vuodessa.
  Keski-ikä kuolleilla 84-vuotta, kun elinikä odote on noin 80-vuotta.
  2/3 osalla ollut muita sairauksia joihin olisi/on voinut yhtälailla kuolla.
  Surullista tietysti jokainen kuolema, mutta se nyt vain kuuluu ihmiselämään.
  Kun katsoo median kommenttiosioita, niin ihmiset on peloteltu aivan paniikkiin viruksen takia josta suurin osa ihmisistä ei edes huomaa sairastavansa.
  Kaupoissa tulee ihmisiä hieman kärjistäen lynkkaamaan, jos et käytä jotain rättiä naamalla.
  Kyllä ihmiset on niin tyhmiä että tää on lopun alkua..

  Tykkää

  • Suomessa on tilastoitu 618 koronaan __liittyvää__ kuolemaa, mikä tarkoittaa, että korona ei ollut ainoa eikä pääasiallinen kuolinsyy. Korona ainoana kuolinsyynä olisi Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC:n mukaan 6 prosenttia __ liittyvistä__ kuolemista eli Suomessa n. 38 henkilöä.
   Italian arvio koronasta ainoana kuolinsyynä on 12% ilmoitetuista kuolemista, mikä nostaisi Suomen lukemat 76 henkilöön.

   Influenssakuolemia oli Suomessa lievälläkin kaudella 185 hlöä.

   Katsotaan pelkääviä kanssaihmisiä myötätunnolla, tuomitsematta. Maskittomien ja maskillisten välinen sota on turha, eikä johda mihinkään hyödylliseen.

   Tykkää

  • THL:n ”tilannekatsaus koronaviruksesta” tiedottaa että ”Kuolleista, joista tällä hetkellä on saatavilla tarkempia terveystietoja tartuntatautirekisteristä, valtaosalla (yli 95 prosenttia) oli yksi tai useita pitkäaikaissairauksia.” Koronakartasta lukemalla selviää, että kuolleista on 6 ollut ikäluokassa 40-49, 21 ikäluokassa 50-59, 40 ikäluokassa 60-69, 137 ikäluokassa 70-75 ja 425 ikäluokassa 80+. Nämä tiedot päivittyvät pienellä viiveellä, mikä selvittää pienen eron näiden lukujen ja kaikkien koronakuolleiden välillä.

   ”Kun katsoo median kommenttiosioita, niin ihmiset on peloteltu aivan paniikkiin viruksen takia josta suurin osa ihmisistä ei edes huomaa sairastavansa.”

   Median kommenttiosastot ovat vahvasti sensuurin alaisia. On epäselvää, moniko siellä keskustelijoista on edes ihminen. Kritiikkiä, kysymyksiä tai kyseenalaistuksia, tai edes viittauksia virallisiin tilastoihin ja niistä saataviin lukuihin ei ole sallittu. Mediahan se tämän sodan aloitti, jo ennen kuin WHO julisti pandemiaa ja valtiojohtajat sotaa.

   Tykkää

 2. Itsenäisyytemme alkuaikoina toisinajattelijat alistettiin ja vaiennettiin väkivallalla ja julmuuksilla taaten näin vallassaolijoille mahdollisuuden toteuttaa mieleistänsä politiikkaa, viljellä vihaa Neuvostoliittoa vastaan ja edistää suursuomi ideologian pääsemistä päämääräänsä.

  Sodan karaisema Kansa puolusti pelotta tasa-arvoista kansallismielistä- ja puolueetomuuteen perustuvaa politiikkaa, sekä naapuriystävyyttä, rakentaen näin Hyvinvointi Suomen.

  Ympyrä on sulkeutunut, taas on onnistuttu pelottelemaan kansalaiset, nyt tällä paisutetulla koronnahysterialla, jotta kansanpetturi päällepäsmärit saisivat rauhassa puuhastella tämän globalismin ohjeistaman tuhotyönsä loppusuoralla, eli Kansallisvaltioon viittaavien Itsenäisyyden rippeiden tuhoamisessa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s