Älkäämme ampuko viestintuojaa!

AvoinMedia julkaisee Euroopan unionin koronaelvytys-suunnitelmien vastustamisesta tutuksi kasvoksi nousseen ekonomistin oman narratiivin itsestään – EU-kriitikkoa kun on julkisuudessa yritetty leimata jos johonkin kuplaan ja eturyhmään.

Tuomas Malinen

Maalitus. Termi, johon olen joutunut tutustumaan alkaessani kesällä kritisoida EU:n ”elpymisrahastoa”. Sen jälkeen minut on yhdistetty tiettyihin puolueisiin, äärioikeistoon, erilaisiin salaliittoihin sekä Venäjään.

Väittämät eivät pidä paikkaansa, mutta vievät huomion pois asialliselta poliittiselta keskustelulta. Jatkuvan vihjailun ja kommentoinnin keskellä lienee aika selventää poliittisia näkemyksiäni.

Olen isänmaallinen, puoluepoliittisesti sitoutumaton arvo- ja talousliberaali. Uskon kansainvälistymiseen. Uskon myös kansallisvaltioihin ja niiden tärkeyteen nykyisen kaaoksen jäsentämisessä. Globalisaatio on kansallisvaltioille tärkeä työkalu tuottaa taloudellista hyvinvointia mahdollisimman monelle ihmiselle.

Vastustan kaikkia poliittisia ääriliikkeitä äärivasemmistosta ja anarkisteista äärioikeistoon. Minua ei kiinnosta henkilön poliittinen tausta, ihonväri, seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli. Ihmisen määrittelee mielestäni aina hänen käytöksensä muita ihmisiä kohtaan.

Suhtaudun auktoriteetteihin kriittisesti, koska johtajuus sekä asiantuntijuus pitää mielestäni ansaita (jatkuvasti). Asioista pitää puhua, eikä olla puhumatta. Siksi arvostan julkista keskustelua. Olen empiristi, joka seuraa sitä, mihin data vie – riippumatta onko se ”sopivaa” tai ”oikein”.

Taloustieteen dosenttina tarkastelen maailmaa kriittisesti. Akateemiset meriittini jokainen voi tarkistaa julkaisuluettelostani, pyydän kuitenkin huomioimaan, että olen ollut päätoimisesti yrityksemme palveluksessa kolme vuotta.

Minut on yhdistetty verkkokeskusteluissa milloin minkäkin salaliittoteeman kannattajaksi ilman perusteita. Minua on esim. yritetty yhdistää Qanon-salaliittoon, vaikka en tiedä hölkäsen pöläystä koko asiasta.

Olen käynyt Neuvostoliitossa (lapsena) kaksi kertaa ja Venäjällä neljä kertaa. En ole käynyt Venäjällä Krimin valtauksen jälkeen. Kyseessä on henkilökohtainen kannanotto. Ukrainaan olisi pitänyt viedä aseita, mutta siihen EU:lla ei ollut rahkeita, eikä uskallusta.

Euroopan unionin Venäjälle asettamat pakotteet ovat olleet täysin turhia, ja haitallisia Suomelle. Venäjä ei välitä boikoteista, kuten on nähty. Ukrainan kriisi osoitti hyvin, että ne, jotka uskovat EU:n turvatakuisiin, luottavat ”paperitiikeriin”. Iso-Britannian lähdön jälkeen tilanne on entistä huonompi.

Uskon Suomen olevan tärkeässä roolissa pandemian ja talouskriisin jälkeisessä maailmassa, koska meillä on (vielä) parhaiten toimiva yhteiskuntarakenne, josta voidaan ottaa oppia. Olen äärimmäisen huolestunut siitä kiireestä, jolla nykypoliitikkomme ovat viemässä – ja myymässä – maatamme sekä kansamme voimavaroja ulkomaille.

EU:n elpymisrahastoa vastustan, koska se vie meidät tulonsiirtounioniin eikä ratkaise euroalueen ongelmia. Uskon myös, että se lopulta kääntäisi EU-maat toisiaan vastaan – johtaen pahimmassa tapauksessa uuteen eurooppalaiseen sotaan. Parhaimmassakin tapauksessa se vain heikentäisi Euroopan unionia.

Meidän pitäisi käydä vakava keskustelu EU:n suunnasta ja roolistamme siinä.

Keskustelu suunnasta muutoksen edessä tulee käydä, koska se on jokaisen toimivan demokratian peruspiirre. Nykyhallituksemme ei näytä sitä haluavan. Miksiköhän?


Kirjoitus on julkaistu alunperin 24.12.2020 kirjoittajan omassa blogissa.
Toimitus on kevyesti muokannut kieltä ja tekstin rakennetta.

Kuva: Albert Häsler, stux via Pixabay, Madelgarius (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons. Kuvanmuokkaus: Johanna L

7 comments

 1. Russofobeja tässä maassa piisaa. Pitäisikö talousgurun opiskella vähän historiaa. Esim. Ukrainasta. Professorit Richard Sakwa, Stephen F. Cohen ja Paul Robinson voisivat valistaa. Tai saksaksi Thomas Röper. Jos noin kritiikkittömästi latkii mitä valtamedia ja vallanpitäjät kertovat Venäjästä niin huh. ”The most blatant coup in history”, sanoi Stratforin päällikkö George Friedman.

  Ei ole ihme, että EU:n taloudesta ja säännöistä on niin helppo harhauttaa kansalaisia (josta olen Malisen kanssa samaa mieltä) kun akateemiset piiritkään eivät enää ymmärrä maailmanpolitiikkaa. ”Ukrainaan olisi pitänyt viedä aseita”. Oh,hoh. Ei edes Obama, joka tämän vallankaappauksen junaili, ”Fuck the EU”, suostunut siihen. Ja nythän siellä vasta hyvin menee, eikö ? Ukrainan talouden kulmakivi oli teknologian tuotteiden vienti Venäjälle. Nyt viedään puutavaraa ja kananmunia EU:hun. Ja halpaa työvoimaa. Ja näinhän se oli suunniteltu. Aatu havitteli Ukrainan mustaa multaa mutta Merkel sen vasta otti, Obaman avulla. Pannaan maa säpäleiksi ja sitten ostetaan ”fire-sale” -hintaan halvalla maan luonnonvarat.

  Tykkää

 2. Viеstintuоjаn tаppаminеn оn tuhаnsiа vuоsiа vаnhа pеrinnе. — Eikä ihminеn оlе siitään muuttunut. Tеkniikkа kyllä muuttuu muttа ihminеn rеаgоi sаmаnlаisееn tilаntееsееn sаmаllа tаvаllа nyt jа tuhаnsiа vuоsiа sittеn.
  – Tästä sеurаа, еttä tulеvаisuus оn еnnustеttаvissа.

  Mааilmаssа оn оlеmаssа hyvä jа pаhа. Nе käyvät ikuistа sоtаа kеskеnään. On оlеmаssа ikään kuin kаhdеnlаisiа ihmisiä:
  – yhdеt hаkеvаt sisäisеn strеssin purkаmistа muuttаmаllа tоisiа ihmisiä. Tämä mаlli vааtii suоrаn väkivаllаn käyttämistä lähimmäistä kоhtааn.
  – Tоisеt hаkеvаt muutоstа оmаssа itsеssään. Tämäkin vааtii еräänlаistа väkivаltаа: itsеkuriа.
  – Nо, оnhаn sittеn kоlmаskin ryhmä. Sе hаkее sisäistеn jännittеidеn purkаmistа kоhdistаmаllа tаrmоnsа fyysisееn mааilmааn. Lähtеvät kyntämään pеltоа tms.

  Sisäisеn tаrpееn tеоriа оn аikа ylеisеsti hyväksytty mаlli: jоs еi оlе mоtiiviа, еi vоi оllа tоimintааkааn.

  Viеstintuоjаn tаppаminеn оn vаin viеstin vаstааnоttаjаn hеnkilökоhtаinеn tаpа purkаа оmаа strеssiä.

  Sivurаitееllа vоisin jаtkаа tееmаllа Miеlihаlujеn tоtеuttаminеn оn vаpаuttа — Onkо sе?

  Tykkää

 3. Tuomas Malinen on ollut valopilkku taloustieteen, kansantaloustieteen alennustilassa. Bolshevistinen keikaus räikeän uusliberalismin rinnalle on yhdistelmä, jota Nalle Wahlroos kannatti vuosia sitten. Massat kuriin ja voitot harvoille. Näinhän se sujuu käsikirjoituksen mukaan läntisten oligarkkien suunnittelemassa coronaglobalismissakin.

  Kansainväliset kauppasuhteet ja kansallisvaltiot toimivina, kansalaisistaan vastuuta kantavina yksikköinä, voidaan saada toimimaan luontevasti yhdessä kuin ihmiselimistö. Pakotteet Venäjää kohtaan käyvät tätä ajattelua vastaan, kyse on taloussuhteitten mahahaavasta.Nykyinen Sitran yliasiamies, Jyrki Katainen, ajoi Suomen kriisiajan ruokaturvajärjestelmää vuosia sitten alas. Nyt, kun Malinenkin on vihjannut mahdollisesta nälänhädästä, emme voi noin vain saada viljaa Keski-Venäjän satomailta, kun itäsuhde on länteen suuntautuvan ”Isäntämaa”huoraamisen ja surkean EU-naimakaupan vuoksi huonolla tolalla ja ulkoministerinkin pitää mennä neuvomaan, miten pinta-alaltaan maailman suurimmassa jättiläisvaltiossa ei saa puuttua sanan-ja kokoontumisvapauteen. Eli Suomi lienee sitten tämän mukaan sananvapauden ja kokoontumisvapauden malliesimerkki maailmalle ? Tämä johtopäätös on ministerilausunnosta pakko tehdä.

  Sanavapauden merkeissä kokoonnutaan rauhanomaisesti la 30.1. klo 15-17 Helsingin Kansalaistorille mielenilmaukseen tämän perusihmisoikeuden kunniaksi.

  Tuomas Malinen on aikamme vapaustaistelijoita. Kukaan ei ole täydellinen ja käytännöllis-taloudellisesti ajatteleva ihminen ei voi aina omata sellaista poliittis-historiallista tietomäärää, mikä vanhemman sukupolven perspektiivistä katsottuna on mahdollista. 50-luvulla Krim kuului Venäjään. Ukrainalainen Venäjän presidentti Hrustshov antoi Krimin Ukrainan osaliittovaltion kylkeen. Venäjän ja Ukraina ovat kietoutuneet toisiinsa äärimmäisen vahvasti kielen, historian, kulttuurin, talouden ja sukulaisuussuhteiden kautta. Venäjä suojasi Krimin takaisinjärjestämisellä itseään sotilaallisesti. Naton Romaniaan asettamat ydinkärjet laskettiin asemiin ensin vastarannalle venäläis-tataarilaista Krimiä vastaan. Alunperin Gorbatshov sopi vapautuvan Itä-Euroopan neutraaliudesta, kun Berliinin muurin annettiin murtua. Nato petti kyynisesti nämä ehdot. Nyt lännen sotilasmahtiliitto häärii jo Ukrainassa ja Gruusiassa asti puhumattakaan entisistä Neuvostotasavalloista Keski-Aasiassa.

  Tykkää

 4. On jokseenkin turha puolustella itseään ad hominem -hyökkäyksiä ja muita virheargumentteja vastaan. Nimittäin virheargumentit eivät virheargumentoijilta lopu. Kun olet todistanut sen, ettet ole koskaan kuulunut kommunistiseen puolueeseen, joudut todistamaan sen, ettet ole koskaan kärsinyt mielenterveyden ongelmista tai harjoittanut paheksuttavia tapoja.

  Samalla keskustelu asiasta kääntyy juuri siihen, mihin asiattomat virheargumentoijat sen haluavatkin: pois asiasta ja henkilöön.

  Argumentoinnin virheet ja virheargumentit osoittavat epäpätevyyttä ja epätotta. Ne ovat valehtelun ja harhaanjohtamisen keino. Totuudenmukainen ajattelu taas perustuu yksinkertaiseen logiikkaan, jonka pikkulapsikin osaa, kun häntä ei siitä rangaista.

  valheen menetelmiä:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Argumentaatiovirheet

  totuuden keino:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Ajattelun_lait

  Tykkää

 5. Suuri kiitos Avoimelle medialle. Tämä on mahtava lisä skeneen, kuten vaarivainaa sanoi. Siis räppäri nimeltä vaarivainaa. Mutta räppärit ovat samaa mieltä kaikista asioista, Riikka ja Johanna tuskin ovat aivan samaa mieltä monestakaan asiasta. Sekin parantaa tämän sivuston tasoa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s