Yhdysvalloissa riisutaan maskeja

Latinalaisen Amerikan maiden yhteinen media, teleSUR, uutisoi Yhdysvalloissa riisuttavan maskeja. Teksasin kuvernööri Greg Abbott (rep) ja Missisippin kuvernööri Tate Reeves (rep) ilmoittivat noin viikko sitten aloittavansa toimet osavaltioidensa avaamiseksi poikkeustilasta.

Maskipakko poistettiin ja yritykset saavat alkaa jälleen toimia täydellä teholla.

Alabaman kuvernööri Kay Ivey (rep) on ilmoittanut, että huhtikuun 9. päivän jälkeen maskinkäyttö on henkilökohtainen valinta, ei hallituksen sanelema pakko. Myös Iowan kuvernööri Kim Reynolds (rep) ja Montanan kuvernööri Greg Gianforte (rep) ovat päättäneet luopua maskipakosta ja sosiaalisen etäisyyden vaatimuksista.

Pohjois-Dakota otti käyttöön maskipakon marraskuussa 2020, mutta ei uudistanut sitä tammikuussa.

Yhdysvalloissa on tusinan verran osavaltioita, joissa ei koskaan otettu käyttöön maskipakkoa.

Koronatoimiryhmää johtava tri Anthony Fauci (dem) ja Yhdysvaltain piilossa pysyvä presidentti Joe Biden (dem) ovat kutsuneet pakkotoimista luopuvien osavaltioiden päätöksiä ”käsittämättömiksi” ja ”isoksi virheeksi”.

”Emme suostu olemaan lampaita!”

Etekä-Dakota ei ottanut käyttöön mitään rajoitteita. Kuvernööri Kristi Noem (rep) kertoi Etelä-Dakotan valinnoista puhuessaan republikaanisen puolueen kokouksessa Floridan Orlandossa 27. helmikuuta 2021: ”Covid ei murskannut taloutta, sen teki liittovaltion hallitus”.

Etelä-Dakota on ainoa osavaltio, joka ei sulkenut yhtään yritystä, yhtään kirkkoa. Emme sulkeneet yhtäkään yritystä, emme edes määritelleet, mikä yritys on välttämätön ja mikä ei. En usko olevan hallituksen asia päättää, kenen yritys on elintärkeä ja kenen ei. Emme sulkeneet kouluja. Pandemian alusta lähtien lähestymistapamme oli erilainen: keskityimme oppilaiden hyvinvointiin.

Etelä-Dakotassa toimitin kaiken informaation, joka meillä [hallituksessa] oli, ihmisille itselleen luottaen siihen, että he tekevät [tietojen pohjalta] parhaat mahdolliset päätökset itseään, perhettään ja yhteisöä koskien – ottavat henkilökohtaisen vastuun. Emme koskaan keskittyneet tartuntalukuihin vaan sairaaloiden kapasiteettiin. Luotimme ihmisten omaan arviointikykyyn.

[Koronatoimiryhmää johtava] tri [Anthony] Fauci sanoi minulle, että osavaltiomme pahimpina päivänä sairaalamme täyttyvät 10 000 potilaalla. Sen sijaan meillä oli pahimpana aikana vain hieman yli 600 potilasta. En tiedä, oletteko samaa mieltä kanssani, mutta tri Fauci on väärässä monissa asioissa, paljon.

Myös pandemian aikana hallituksen on otettava huomioon ihmisten taloudelliset ja sosiaaliset tarpeet. Päivittäiset tarpeet on tyydytettävä. Ihmiset tarvitsevat katon päänsä päälle, heidän täytyy ruokkia perheensä, ja he tarvitsevat itsekunnioituksensa.

Otimme huomioon tieteen, datan ja faktat; valitsimme lähestymistapamme niiden pohjalta. En koskaan olisi uskonut, että minun hallitukseni on ainoa, joka toimii näin.

Kysykää itseltänne: Kuinka pitkälle jotkut ihmiset ovat valmiita menemään pakottaakseen kaikki pitämään maskia? Kun aloitat rajoitukset, kuinka pitkään olet valmis jatkamaan niitä, kauanko niitä voi jatkaa?

Meidän täytyy näyttää ihmisille, kuinka mielivaltaisia nämä rajoitukset ovat: pakkokeinot, voiman käyttö, vapauden vastaiset määräykset – usein [nämä pakot] eivät perustu faktoille. Näiden lääketieteellisten toimien oikeuttaminen on usein ollut kaikkea muuta kuin tieteeseen perustuvaa.

Media kritisoi Etelä-Dakotan lähestymistapaa nimitellen minua ja väittäen Etelä-Dakotan tilanteen olevan niin paha kuin tilanne vain voi olla, mutta se on vale. […] Me käytimme Etelä-Dakotassa tervettä järkeä ja konservatiivisia hallintoperiaatteita, ja taloutemme kukoistaa. Meillä on kansakunnan pienimmät työttömyyslukemat. Ihmisillä on rahaa taskuissaan.

Yhdenkään kuvernöörin ei tulisi milloinkaan sakottaa, pidättää tai rangaista ihmisiä siksi, että he toteuttavat [perustuslaissa taattuja] oikeuksiaan.

Kuinka ohut on raja demokratian ja tyrannian välillä? Tämän hetken johtajat haluavat olla meitä suojelevia paimenia, mutta se vaatisi, että me suostumme olemaan lampaita. Antakaa siis kuulua, lujalla äänellä ja selvästi: Me emme suostu olemaan lampaita!

Kristi Noem

Kommentti

Suomessa alkaa tänään, 8. maaliskuuta sulkutila, joka kestää kolme viikkoa. Sulkutilaa perustellaan leviämis- ja kiihtymisvaiheiden tukahduttamisella. Koronarokotusten edistymisellä on ollut vaikutusta leviämiseen: Ilta-Sanomat kertoo: Arviolta noin parilla sadalla suomalaisella on todettu koronatartunta ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. THL:n mukaan lukumäärä saattaa olla tätäkin suurempi. […] THL:n vahva viesti on, että rokote kannattaa ottaa. Rokotettujen tiedetään levittävän enemmän viruksia kuin rokottamattomien.

RS

Lähteet

teleSUR (5.3.2021): More US States Drop Mask Mandates Amid Increasing Infections

C-Span (27.2.2021): South Dakota Governor Kristi Noem Addresses CPAC (koko puhe, kesto 26:52 min)

Kuva: 마스크맨 via Pixabay, Nirmalya Naha (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons. Kuvanmuokkaus Johanna L.

2 comments

  • Se on virkistävää, siihen asti kun alkaa tehdä vertailuja Suomen hallituksen puheisiin.

   Etelä-Dakota on suuri alue, ja harvaan asuttu kuten Suomikin. Rajoitukset olisi joka puolella aivan hyvin voinut rajata kaikkien epidemioiden potentiaalisiin pesäkkeisiin eli kaupunkeihin.

   Yhteinen vesi- ja viemäriverkosto yksinään on tautiriski. Sen puuttuminen vielä suurempi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s