Eurooppa huoltokatkolla (Ukrainan kriisi)

Euroopan unioni lähti mukaan Yhdysvaltain asettamiin Venäjän vastaisiin talouspakotteisiin. Tätä on kehuttu hyvänä asiana. Sosiaalista mediaa seuraavat näkevät, että monille talouspakotteiden ”hyvyys” ja oikeutus on tarkoituksessa vahingoittaa Venäjää. Talouspakotteiden laita on kuitenkin niin, että ne vahingoittavat sekä sanktioijia että sanktion kohteita; pieneläjät sekä idässä että lännessä kärsivät. Pieni- ja keskituloisille saati sitten pk-sektorille talouspakotteiden takia kohoavat energian ja polttoaineiden hinnat eivät ole yhdentekevä asia. Pienituloiselle on suuri ero siinä, onko sähkölasku 60 € vai 600 €, varakkaalla ero 600 euron ja 6000 euron välillä ei ole samalla tapaa tuntuva.

Yrityssektori tulee siirtämään — sen on pakko — kohonneet kulunkinsa kuluttajahintoihin. Koska palkat eivät nouse samaa vauhtia, ja inflaatio syö rahan ostovoimaa, talouskasvu jatkaa hyytymistä. Yritykset tarvitsevat asiakkaansa, asiakkaat karsivat ylimääräisiä menoja eivätkä osta. Poliittisten päätösten seurauksena yritykset ajautuvat maksuvaikeuksiin, ja pankkien taseissa olevien tuottamattomien lainojen (Non-Performing Loans, NPLs) määrä kasvaa. Pankkituen tarve lähenee.

World Bank 6.3.2022: Euroopan bruttokansantuotteen vuotuinen kasvu prosenteissa 1971-2020.
Vuonna 2020 bkt:n kasvu oli negatiivinen, -5,956. Macrotrends asettaa EU:n talouskasvun -6,22 prosenttiin vuosina 2020-21. Vuoden 2008 finanssikriisin jölkeen talouskasvu ei ole ylittänyt kertaakaan 3 prosenttia, ja osa ajasta on menty miinuksella.
Pitkän aikavälin trendi on laskeva toistuvasta elvytyksestä huolimatta.
Trading Economics 6.3.2022: Valtionvelka EU:ssa 2000-2021. Taloutta on pyöritetty velanotolla.

Koronatoimien taloudelliset seuraukset eivät vielä näy tilastoissa täydessä laajuudessaan. Nyt, kun Ukrainan kriisi päästettiin eskaloitumaan, osa koronatoimien taloudellisista seurauksista sekaantuu talouspakotteiden seurauksiin. Asian voi nähdä niinkin, että se on toivottua; vastuunkantajat voivat sysätä poliittisten päätösten seuraukset ikään kuin Venäjän viaksi.

Mikä on Euroopan energiatilanne?

Euroopan unionin käyttämästä energiasta keskimäärin noin 40% on tullut Venäjältä, sekä kaasua että öljyä. Suomessa venäläisen energian osuus sijoittuu jonnekin 60-65% väliin. Suomen EU:n Fit for 55 -politiikkaa myötäilevän kunnianhimoisen hiilineutraalius-ilmastostrategian takia kotimainen turpeentuotanto on ajettu alas ja metsien suojelua tehostettu. Pakotteiden takia venäläistä haketta ei tuoda. Suomen hallitus on väläyttänyt romutuspalkkioita takka- ja leivinuunien tuhoamisesta. Tällainen idea syntyy vain kaupunkilaisen päässä. Useitakin päiviä kestävät sähkökatkot eivät maaseudulla ole mikään harvinainen poikkeustilanne.

Nord Stream: Secure gas supply for Europe: Nord Stream turvaa Euroopan kaasun saannin.
Meeting of the Energy Charter Trade and Transit Group –
Amsterdam, 14 May 2009

Euroopan teollisuudelle ja kotitalouksille kaasua tuomaan suunniteltu Nord Stream 2 -kaasuputkiyhtiö on pakotteiden seurauksena jättänyt konkurssihakemuksen. Seuraako perässä Turkstream, jota vastaan Yhdysvallat asetti pakotteita heinäkuussa 2020 sillä syyllä, että Yhdysvalloilla on oikeus edistää kansallista turvallisuuttaan? (ks. Protecting Europe’s Energy Security Act, PEESA ja Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA, Section 232)

Putkihanketta oli eurooppalaisten yritysten — BP, Shell, BASF, Engie, ENI, Equinor, OMV, Totalenergies ja Uniper — ohella rahoittamassa myös amerikkalaiset Chevron ja Halliburton. Uniperin suurin osakkeenomistaja on suomalainen Fortum. Myös muiden alojen Venäjällä toimivat yritykset — kuten Nokia Tyres — saattavat pyydellä veronmaksajien tukea. Koska tällaisissa hankkeissa on aina mukana pankkeja, siltäkin suunnalta saattaa kuulua rahapyyntöjä.

Mikäli em. yritykset tarvitsevat veronmaksajien auttavaa kättä poliitikkojen kaadettua kaasuputki-hankkeen, suurempi tukitaakka lankeaa eurooppalaisille veronmaksajille. Yhdysvalloissa Euroopan unionin kilpailukyvyn heikkenemistä ei välttämättä itketä. Toisaalta Kiina, jonka kapseloimisesta Yhdysvallat haaveilee, hyötyy; Kiinalla ja Venäjällä on keskinäistä energiakauppaa. Nyt, kun Venäjä ei voi myydä Eurooppaan, Kiina voi ostaa ”ylijäämäenergiaa” alehintaan, ja kasvattaa omaa kilpailukykyään — sekä Yhdysvaltain että EU:n kustannuksella.

Eurooppa joutuu polkaisemaan korvaavaa energiatuotantoa Venäjän tuonnin tilalle. Ilmaston pelastaminen onkin pantu agendalta tauolle, ja hiilivoimaloiden uudelleen käyttöönotto otettu ohjelmaan. Avaako tämä ihmisten silmiä näkemään ilmastolla politikoinnin ulottuvuuksia? Eurooppa joutuu ostamaan liuskekaasua Yhdysvalloista, ja tuomaan sen konttikuljetuksina Eurooppaan; Eurooppa siis maksaa Yhdysvalloille taloutensa vahingoittamisesta.

Ainahan on öljy…

Euroopan tilastokeskuksen, Eurostatin antamien tietojen perusteella Venäjä on EU:n päämaahantuoja, mitä tulee raakaöljyyn (27%) ja hiileen (47%). Edelleen Eurostat kertoo Euroopan unionin riippuvaisuuden tuontienergiasta olevan noin 61% [vuonna 2019], mikä tarkoittaa, että yli puolet EU-alueella käytetystä energiasta tuodaan muualta. Maakohtaiset erot riippuvaisuudessa vaihtelevat Viron 5 prosentista Maltan, Luxemburgin ja Kyproksen yli 90 prosenttiin.

Lähi-Idästäkin tulee öljyä Eurooppaan. StatistanCrude oil import volumes from the Middle East into the European Union (EU-28) in 2019, by country (in 1,000 barrels)” antaa tuontimaiksi Irakin, Saudi-Arabian, Kuwaitin, Jemenin ja Syyrian. Sotimisen kohteina olevat Jemen ja Syyria ovat epävarmoja toimittajia, mutta eri syistä. Saudi-Arabia teki Yhdysvaltain tuella ”intervention” Jemeniin vuonna 2015, ja sota jatkuu edelleen. Yhdysvaltain ulkosuhdeasiain neuvoston (Council on Foreign Relations, CFR) antaman selityksen mukaan maailman köyhimpiin kuuluva maa Jemen aloitti sodan ohjushyökkäyksellä Saudi-Arabiaan; jemeniläisten Houthi-kapinallisten iskut uhkaavat Yhdysvaltain tärkeää kumppania, Saudi-Arabiaa josta syystä Yhdysvallat jatkaa ”terrorismin vastaisia ilmaiskujaan” alueella.

Yhdysvallat ryhtyi Syyriassa hallituksenvaihto-operaatioon vuonna 2011 syöttämällä sisällissodan toiselle, hallituksen vastaiselle osapuolelle aseellista, taloudellista, sotilaskoulutuksellista ja informaatiosotatukea. Informaatiosotatukea, jolla leivottiin terroristeista kapinallisia, tuli myös Isolta-Britannialta. Pian sodan osapuolina oli muitakin. Länsimaat ja sunnalaiset arabimaat ovat tukeneet ns. kapinallisia. Venäjä, joka tuli aseellisesti mukaan vuonna 2015 ja šiialainen Iran tukevat Bashar al-Assadin hallintoa. Sota jatkuu edelleen. Samoin humanitäärinen kriisi kaikkine seurauksineen. Yhdysvaltain pakotteilla ja sodalla tavoittelema ”asenteenmuutos” Syyrian väestössä ja hallituksen vaihdos ovat edelleen toteutumatta.

Toimimaton menetelmä otettiin nyt käyttöön Ukrainassa.

Pakotteita ja poikkeuksia

Muista öljynviejämaista Iran, Nicaragua, Venezuela, Libya (joka ”vapautettiin” vuonna 2011), Syyria ja joukko muita maita ovat Yhdysvaltain pakote-listalla. Iran on ollut Yhdysvaltain pakotteiden kohteena 1970-luvulta asti.

Venäjän suhteen tehdään poikkeuksia.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi 3.3.2022 lehdistötilaisuudessa, ettei Yhdysvallat aio lopettaa öljyn tuontia Venäjältä. Psaki väittää, ettei ”Yhdysvalloilla ole strategista intressiä vähentää energian saantia maailmalla” mutta ”olemme ottaneet ajan mittaan askelia Venäjän energiatoimittajan statuksen murentamiseksi”, ”pyrimme eristämään Venäjän”; Nord Stream 2:n sulkeminen on osa tätä.

Valkoinen talo haluaa kuitenkin pitää kuluttajahinnat alhaalla amerikkalaisilla bensapumpuilla. Psaki puolustelee, että Yhdysvaltain energiatuonti Venäjältä on ”vain noin 10% luokkaa”, joten sitä ei tarvitse lopettaa, se ”on niin vähäistä.”

Yhdysvaltojen energiaministeriön informaatio-osaston (Energy Information Administration, EIA) taulukointi kertoo Yhdysvaltojen käyvän edelleen kauppaa Venäjän kanssa, vaikka Yhdysvallat on asettanut Venäjän vastaisia pakotteita — Ukrainan takia — vuodesta 2014. Määrät ovat jopa nousseet. Pyrkimykset romauttaa Venäjän talous eivät ole kohdistetut venäläisiä vaan Putinin taskuja vastaan, Psaki kertoo. Kuluttajien pitää vain vähentää kulutustaan, Psaki vihjaa.

Koska energian tarjonnan väheneminen nostaa kuluttajahintoja, Yhdysvallat auttaa nyt Eurooppaa tuomalla — venäläistä kalliimpaa — LNG-kaasua Yhdysvalloista Eurooppaan, Psaki sanoo.

Kerrannaisvaikutuksia

Euroopan viljasta tulee Ukrainasta ja Venäjältä noin 25%. Tai tuli. Sotatoimialueella elonkorjuu todennäköisesti keskeytyy. Venäjältä ei tuoda, koska pakotteet. Mutta ainahan voi viljellä itse? Typpilannoitteita valmistetaan kaasusta myös Euroopassa mutta riittääkö kaasu? Katkot kaasutoimituksissa nostavat valmistusmaasta riippumatta lannoitteiden hintaa; aiemmin 15 000 € maksanut lannoite-erä on alle vuodessa noussut 34 000 euroon. Osa kaikista lannoitteista ja lannoiteraaka-aineista on tullut Venäjältä ja Valko-Venäjältä, joka sekin on pakotteiden kohteena. Tähän päälle vielä polttoaineiden ja sähkön hinnan nousut. Viljelijöillä ei ole varaa tällaiseen, koska tuotantohinnat eivät nouse samassa suhteessa.

Suomessa maatalouden kriisi alkoi vuonna 2014 Venäjän vastaisista pakotteista, ja se jatkuu. Yhä useammat tilat lopettavat toimintansa. Syitä ovat väsymys, jatkajan puute ja kannattamattomuus. Tiloja toki on edelleen jäljellä, mutta vähemmän ja suurempia. Elintarvikeomavaraisuuden — liha, maito, vilja, öljykasvit, vihannekset, eläinrehu — turvaamisen laiminlyönti vaarantaa Suomen.

MOT selvitti vuonna 2021 elintarvikkeiden puuttuvan Suomen huoltovarmuusvarastoista, vain viljaa on jonkin verran. Ruoan varastointi hätätilan varalle on kansalaisten omalla vastuulla. Tehtävä ei ole helppo työttömyyskorvauksella eläville ja pienituloisille.

”Suomen huoltovarmuusmalli perustuu pitkälti siihen, että puuttuvia tarvikkeita voidaan kriisin tullen hankkia ulkomailta. […] Yli kahdeksankymmentä prosenttia ulkomaankaupasta tulee meritse tai lähtee meritse. Mitä tapahtuu, jos meillä ei tätä reittiä ole käytössä? Yhden konttilaivan lasti vaatii tuhat rekkaa, eikä niitä kaikkia voi Ruotsin kautta ajaa – tämä on mahdoton yhtälö.” Malli ei toimi poikkeustilan aikana, sen koronatoimet osoittivat.

Unkari, Moldova, Turkki, Argentiina ja Bulgaria ovat ryhtyneet protektionistisiin toimiin suojatakseen oman elintarviketilanteensa, raportoi The Economic Times.

Ruokakriisillä on jo jalka Euroopan ovenraossa.

Moraaliuniversumi

Spekuloidaan hetki takertumatta syyllisyys-kysymyksiin.

Venäjä on vuosia pyytänyt NATO:lta ja Yhdysvalloilta turvallisuustakuita, vaatinut ettei NATO laajenee itään. Natottajat pitävät vaatimusta kohtuuttomana; Venäjällä ei ole oikeutta olla huolissaan kansallisesta turvallisuudestaan.

Nyt, Ukrainan kriisin alla, Venäjä lähestyi useampaan kertaan Yhdysvaltoja — huomatkaa, Yhdysvaltoja, ei EU:ta tai NATOa — osoittaen sillä pitävänsä Yhdysvaltoja keskeisenä tekijänä konfliktissa ja konfliktin ratkaisussa. Yhdysvallat kieltäytyi dialogista, ja alkoi muuttaa Länsi-Ukrainaa Yhdysvaltain sotilaalliseksi etuvartioksi kiihdyttämällä asetoimituksia entisestään — Venäjän kannalta katsoen lisäsi Venäjään kohdistuvaa uhkaa.

Entä jos Ukraina olisi hyväksytty NATO-jäseneksi, ja Ukraina olisi pitänyt kiinni vaatimuksistaan Krimin suhteen? Krim, joka liittyi Venäjän federaatioon kansanäänestyksen jälkeen, olisi siinä tapauksessa — Ukrainan väitteet hyväksyttäessä — NATO-maata — jolla sijaitsee Venäjän 1700-luvulla perustama, edelleen Venäjän käytössä oleva Sevastopolin laivastotukikohta. Venäjä lisäsi, kahdeksan vuotta sitten, Sevastopolissa olevien joukkojensa määrää voimassa olevan sopimuksen mahdollistamaan maksimimäärään asti.

Mitä arvelette, mitä siitä olisi seurannut, että Yhdysvallat/NATO olisi tunkeutunut himoitsemaansa Venäjän laivastotukikohtaan? Seurauksena olisi ollut suora yhteenotto, jossa Yhdysvaltain olisi ollut hankalampi poisselittää aggressionsa ja esiintyä vapauttajana. Paljon parempi imagon kannalta laittaa Ukraina proxyna asialle, ja omaksua moraalisen ylemmyydentuntoinen demokratian puolustajan asenne.

Reaalipolitiikassa ei noudateta arvopohjaa, edes keinojen valinnassa. Tahdin sanelee oma etu. Niin idässä kuin lännessä.

Siksi olemme nyt tässä, sodassa — koska, kuten lehdistösihteeri Psaki kertoi, Yhdysvaltain tavoite on eristää Venäjä ja vähentää Venäjän merkitystä. Poliittisen puheen tasa-arvotavoitteet eivät koske valtioiden välisiä suhteita.

Muuta kiinnostavaa

White House: Press Briefing by Press Secretary Jen Psaki, March 3rd, 2022:
Suomen ja Yhdysvaltain presidentit saattavat keskustella puolustusyhteistyöstä, joka jo on hyvin vahvaa, ja täydentää Suomen läheistä kumppanuutta NATOn kanssa, Paaki vastaa toimittajalle.

”Mutta on kunkin maan oma asia, ja NATO-maiden asia päättää polusta NATOon.”

Psaki kertoo myös, ettei Yhdysvallat harkitse ottavansa askeleita, jotka johtaisivat sotaan Yhdysvaltain ja Venäjän välillä, mutta Yhdysvallat välittää — on koko ajan välittänyt — reaaliaikaista tiedustelutietoa [Länsi-]Ukrainalle, aseistuksen ohella.

”Fokus on [Länsi-]Ukrainan laillisen hallituksen tukemisessa.” Korruption torjunnalla vaalivoittoon kampanjoinut [Länsi-]Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski ei ole halunnut avata verokeitaissa sijaitsevia pöytälaatikkoyrityksiään asiasta kysyneille toimittajille. Pandoran paperit -verokeidasvuodossa paljastuneita korruptoituneita poliitikkoja löytyi eniten Ukrainasta.

Sky News Australian Youtube-kanavalla katsottavissa oleva raportti ”New revelations about Hunter will hit President Joe Biden’s already plummeting popularity” käy tiivistetysti läpi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin pojan, Hunter Bidenin korruptiobisneksiä Ukrainassa.

Sivujuonteena Biden-Ukraina -tarinaan liittyy Yhdysvaltain presidentinvaalit vuonna 2016. Tuolloin oli päivittäistä älämölöä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin (”Russiagate” joka sittemmin osoittautui demokraattipuolueen ja liittolaistensa omaksi viritelmäksi). Ukrainan sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin on tosiasia (ks. esim. Yahoo News: ”16 people who shaped the 2016 election: Alexandra Chalupa”; Politico: ”Ukrainian efforts to sabotage Trump backfire”; Financial Times: ”Ukraine’s leaders campaign against ‘pro-Putin’ Trump” (pdf); Naked Capitalism: ”Site Behind Washington Post’s McCarthyite Blacklist Appears To Be Linked to Ukrainian Fascists and CIA Spies”; The Hill: ”Ukrainian who meddled against Trump in 2016 is now under Russia-corruption cloud”).

Vaalien yhteydessä Serhiy Leschenko, korruption vastustamisella kampanjoinut ukrainalaispoliitikko, joka sittemmin kärähti korruptiosta, antoi maailmalle ns. Manafort-muistion, joka osoitti Manafortin korruption. Manafort otti rahaa pro-Venäjä -mieliseksi katsotun, Maidanin yhteydessä ulosviskatun, Ukrainan silloisen presidentin, Viktor Janukovitsin puolueelta. Paul Manafort toimi Trumpin vaalikampanjassa, ja tarkoituksena oli kaataa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kaatamalla Manafort. Demokraattipuolue tarttui innokkaasti tähän ”todistuskappaleeseen” osoituksena Trumpin Venäjä-yhteyksistä. Manafort-muistio oli Yhdysvaltain perustaman ja FBI:n rahoittaman Ukrainan korruption vastaisen viraston, NABUn — jolla on ollut omat korruptioskandaalinsa — kokoama. NABUn kanssa yhteistyötä tehnyt FBI, jonka tehtäviin kuuluu torjua vaalivaikuttamista, ei näytä torjuneen Ukrainan tekemää vaalivaikuttamista.

BNE Intellinews raportoi vuonna 2019 Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen neuvoston (National Security and Defence Council, NSDC) apulaisjohtajan pojan, Ihor Hladkovskiyn olleen osallisena juonissa, joilla varastettiin Ukrainan puolustusteollisuuskompleksilta ja hyödyttiin muutoinkin meneillään olevasta Länsi-Ukrainan sisällissodasta Itä-Ukrainan kanssa.

Kenties todisteita häviää nyt sopivasti?

Ymmärtävätkö kaikki Euroopassa varmasti, millaisen ryhmän kanssa on liittouduttu, ja millaisen hallituksen puolustamiseksi? Näistä muistuttaminen ei ole Venäjän puolustamista, näistä muistuttaminen on realistisen tilannekuvan rakentamista. Ilman realistista, kokonaisvaltaista käsitystä on mahdotonta tehdä järkeviä päätöksiä.

PÄIVITYS 7.3.2022 klo 08:27

Rahapyynnöt voivat olla jo ensi viikolla päättäjien pöydällä, Uusi Suomi kertoo. Taas yhtä elvytyspakettia tarvitaan. ”Euroopan on suostuttava maksamaan rauhan, vapauden ja demokratian hinta”, uutta elvytyspakettia valmisteleva Ranskan presidentti Emmanuel Macron [WEF] sanoo, Uusi Suomi siteeraa.

LISÄYS 7.3.2022 klo 07:57

BBC Newsnight (4.4.2018): Ukraine: On patrol with the far-right National Militia

BBC:n raportti Ukrainan äärioikeisto-militioista vuodelta 2018.

Artikkelikuva via Pxhere + Pixabay. Ruokaturvakorttitalon rakentaminen RS.

162 comments

 1. Rahtien hinnat nousee reilun vk päästä. Paljonko, en tiedä, mutta kustannus käyrän näin ja se oli lähes pystysuora ylöspäin. Ja reilusti.

  Tykkää

 2. Totta kai nousee, ja rahtihinnan nousun takia nousee myös elintarvikkeiden hinnat kaupassa. Ja elintarvikkeiden tuotantokustannukset. Ja matkaliput. Ja…

  Tykkää

  • Se tässä eniten pelottaa, että maaniljelijöillä ei ole varaa tehdä toukotöitä. Saattaa olla, että Bill Gates tienaa taas, koska hän on ostanut valtavasti viljeysmaata ja on nykyisin Yhdysvaltojen suurin yksityinen viljelysmaan omistaja. Mistäköhän innostui juurikin peltoa ostamaan…

   Ruuasta tulee pulaa joka puolella, eikä Suomi välttämättä pysty ostamaan (velka)rahalla mistään täydennyksiä, jos oma sato jää saamatta. Jo nyt talven sateet ovat aiheuttaneet kevätviljalle jääpoltetta ja sato jäänee tulematta. Sääsodankäyntiriski on myös olemassa sadon heikentämiseksi.

   Tilanne on niin vakava, että Suomessa taidetaan pian avata öljyn varmuusvarastoja. Ruokaa ei taida olla viljaa lukuunottamatta varmuusvarastoissa, joten kohta alkaa vessapaperin hamstraus.

   Tykkää

   • Niin, ja pian rokotuspassiin lisätään ruuan ja polttoaineen säännöstelyominaisuus. Nälkä takaa, että passin vastustus loppuu. Sen jälkeen nettikirjoittelua ja paljon muutakin voidaan kontrolloida nälkäkuoleman uhan avulla.

    Tykkää

   • Niin lisätään. Olin siitä varma sen jälkeen kun Valmiuslaki otettiin käyttöön; Valmiuslaki mahdollistaa säännöstelyn, ruokakupongit ymv.
    Koronapassi-digiID tullaan myymään ”sodan aiheuttaman” huoltovarmuuskriisin avulla; ”digiID varmistaa, että jokainen saa oman osansa ruokaa, lääkkeitä ja energiaa.”, ”se on vain kirjanpitoa varten oleva väliaikainen henkilöllisyystodistus.”

    Tykkää

   • Teehoosta poimittua
    https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/posts/1928777253998859/

    Digiraha/Perustulo (UBI, universal basic income) – kokeilu Ukrainassa?
    11.2.2022:
    Teini-ikäiset ovat viikon alussa avanneet 40 000 tiliä ePidtrymka-aloitteessa.
    Yli 14-vuotiaat nuoret, joilla on Ukrainan kansalaisuus JA KAKSI ANNOSTA COVID-19-ROKOTUSTA, ovat voineet liittyä ohjelmaan 7. helmikuuta lähtien.
    Hallitus laajensi myös maanantaina listaa toimialoista, joilla rahoja voidaan käyttää.
    Erityisesti nyt 1 000 UAH voidaan käyttää koulutuspalveluihin, lasten koulun ulkopuoliseen toimintaan, kesä- tai urheiluleirillä oleskeluun, urheiluvälineisiin, paperitavaroihin, koulutarvikkeisiin.
    ”Tähän mennessä noin 75 000 nuorta on saanut täyden rokotuskuurin COVID-19 vastaan, heistä yli puolet, 40 000 ihmistä, on jo rekisteröinyt ePidtrymka-kortit ja liittynyt ohjelmaan.
    Ohjelman laajentaminen on tärkeä askel rokotukseen rohkaiseessa nuorten keskuudessa sekä tukea karanteenirajoituksista eniten kärsineitä elinkeinoja”, sanoi Ukrainan varatalousministeri Oleksandr Hryban.
    Tällä hetkellä yli 8,2 miljoonaa kansalaista on jo hyötynyt ePidtrymka-ohjelmasta.
    Yhteensä julkaisun alusta lähtien ukrainalaisten korteille on siirretty 8,25 miljardia UAH, ja saadusta rahoituksesta kansalaiset ovat käyttäneet jo 2,8 miljardia UAH.
    Suosituimmat kulutyypit ovat:
    kirjakaupat – 987 miljoonaa UAH; elokuvateatterit – 610 miljoonaa UAH; teatterit, konsertit ja viihdepalvelut – 322 miljoonaa UAH; urheilu – 314 miljoonaa UAH;
    rautatie- ja lentomatkustajakuljetukset – 312 miljoonaa UAH;
    lääkkeet – 252 miljoonaa UAH.
    https://www.kmu.gov.ua/…/rozshirennya-programi-yepidtrimka…

    Tykkää

   • Suomen huoltovarmuus on järjestetty niin, että se on kansalaisten omalla vastuulla varastoida ruokaa ymv.

    Jonkin verran on viljaa, lääkkeitä ja jotain pientä Huoltovarmuusvarastoissa.

    Tykkää

   • Jälleen samaa mieltä Riikan kanssa.

    Tässähän on Suomea kovasti heikennetty etukäteen.

    Turpeet ajettiin alas ja kiireellä koneetkin romuksi.
    Turvepeltoja piti ruveta laittamaan pakettiin.
    Mahtoiko olla palkkio siitäkin, jos purkaa tulisijat taloista.

    Toisaalta jaettiin myös energiaremonttiavustuksia, joissa laskentaperusteet niin, että öljystä pitää luopua.
    Nesteytetyn kaasun tuontiterminaalin rakentaminen.

    Osa toteutuksesta on vähän myöhässä.

    Tuota listaa pitää miettiä, mitä muita sotaa ennakoivia toimia on nähtävissä näin jälkikäteen. Jokuhan näissä toimissa on aina olut aloitteellinen.
    Lisäksi tiedän seikkoja joista en tiedä uskallanko kertoa tarkemmin, mutta liittyy Urainan taistelutapaan ja miten sitä käytetään nyt propagandassa.

    Tykkää

   • ”Lisäksi tiedän seikkoja joista en tiedä uskallanko kertoa tarkemmin, mutta liittyy Urainan taistelutapaan ja miten sitä käytetään nyt propagandassa.”

    Ihmiskilvet?

    Uteliaisuuteni heräsi karjuen 😀

    Tykkää

 3. Juutuupista löytyi… Tuomas Malinen official: Kansallinen hätätila!
  Maatalouden ja ruoantuotannon tämän hetken tilanne.
  Vajaan 10 min. juttu.

  Tykkää

  • Tuntuu yhtäaikaa jotenkin surkuhupaiselle, traagiselle, surulliselle ja vihaiselle kuunnella Tuomas Malisen puhetta (asiasta puhuu) koska Itsenäisyyspuolue pj. Antti Pesosen aikaan + minä puhuimme yli 10 vuotta sitten julkisesti kriisiskenaarioista, ja siitä että Suomen maatalousomavaraisuus on tavalla tai toisella turvattava, että emme voi laskea sen varaan, että saamme aina ulkomailta ruokaa.

   Kuunteliko monikaan? No ei. Ja osa kuunteli vain kyselläkseen pilkallisesti, kiristääkö foliohattu.

   Kaupunkilaisten osa tässä tulee olemaan ankeampi, vaikka ruoanjakelu siellä tehtäisiinkin ensimmäisenä.

   Sattumalta tällä viikolla meillä kävi visiitillä luomuviljelijä-perhe, pitkäaikaisia ystäviä, ja luonnollisesti tuli puhuttua viljelystäkin. Kysyin kustannuksista ja tuotosta, että kannattaako ylipäänsä viljellä, ja he sanoivat että ei, koska siinä joutuu maksumieheksi itse: kulut ylittävät tuoton.

   Tykkää

   • Ei riitä, että kylvöt tehdään normaalisti, vaan kaikki mahdollinen peltoala pitää ottaa käyttöön. Jos jotain ylimääräistä satoa saadaan, menee se varmasti kaupaksi maailmalle.

    Lisäksi polttopuun teko ensi talveksi pitää aloittaa heti, jotta puu ehtii kuivua. Tulisijat pitää tarkastaa ja korjata.

    Tykkää

   • Vaihteeksi asiallinen kirjoitus maataluden ongelmista:
    ”15.3. 15:38

    Maatalouden kattojärjestöjen mukaan Suomen huonoimmatkin pellot pitää nyt kylvää viljalle tai tuottamaan valkuaista. Taustalla ovat Ukrainassa käytävän sodan vaikutukset.”

    https://yle.fi/uutiset/3-12359373

    Nälkä pistää ajattelemaan realistisemmin. Toivottavasti viherbyrokraattinen haihattelu vähenee pysyvästi.

    Tykkää

 4. Totta. Säävaraus vielä eli joka ainut joutilas kaarihalli kesäkanalaksi tai kesäsikalaksi, ympärille aidatru laidunalue. Lannat talteen lannoitteeksi, ne voi talvella kompostoida em. kaarihalleissa.
  Kaupunkiviljelykursseja tarjolle, kouluissa taimikasvatusta.

  Kaikki saatavissa olevat kierrätysikkunat kasvihuoneiksi. Mieluummin vielä niin, että valtio korjaa mokaansa ja sponsoroi osan hinnasta eli rakennuttaa rungot ja hoitaa jakelun asuinalueille ympäri Suomen.

  Armeijaakin voisi hyödyntää, kuten Meksikossa on tehty, ja laittaa varusväki viljelytoimiin. Siellähän sitä olisi kalustoakin kaivamiseen ja kuljettamiseen.

  Tykkää

  • Eiköhän se rajoitu itsestään. Matalapalkkaisilla ei ole varaa kohta edes pitkiin työmatka-ajoihin, ja Suomessa on paljon paikkoja, joissa ei ole julkista liikennettä.

   Tykkää

  • Mitä aikaisemmin polttoaineen ja ruuan säännöstely aloitetaan, sitä kauemmin täällä pärjätään edes joten kuten. Kummallisen hyvin nämä etätyön organisoinnit tulee palvelemaan myös polttoaineiden säästämistä.

   Tykkää

 5. Löytyykö Kaikki täällä olevat kirjoitukset jostain ladattavissa…1 Tiedostona..Jota voi Tallentaa…Omalle koneelle..Ja näyttää Hölmöläisille…D Dayn jälkeen..Kun Netti on alhaalla

  Lähipiiriä tarkkailemalla…Kissan päiviä vietetään…Ei huolta huomisesta…

  Vaikka..Suurin osa…Maaseudulta tuleekin…

  Tykkää

 6. Vapauden vuoksi voimme myös vähän palella, sanoo entinen Saksan liittopresidentti Joachim Gauck tv: ssä

  https://utopia.de/news/ukraine-krise-joachim-gauck-frieren-fuer-die-freiheit/

  Nälkää pitäisi kai myös osata nähdä koska Venäjä hyökkäsi Ukrainaan eikä Ukraina saa antautua.

  Asiantuntijat sanovat ettei ole pulaa öljystä eikä kaasusta. Nälänhätäkin lienee kirjoitettuna covidin jälkeisenä toimena ”mustan auringon oppaassa”.

  Suomen johto lentää nyt tiheään anglosaksien alueilla NATO, JEF , EU. Syyskuussa 1990 Economist-lehdessä ilmestynyt kartta: A new and accurat map of the world , tuo näkyviin anglosaksien/anglo-amerikkalaisten
  tavoitteet. Suomen johdossa on monia angloamerikkalaisen maailmankuvan ihailjoita.

  Edellämainitulla kartalla on vasemmalla EUROAMERICA, johon Suomikin kuuluu ja ”veden jakajan” toisella puolen EUROASIA.

  Kartta on löydettävissä videon kohdassa 46:18 – 46: 60

  Maatalouden ja ruoantuotannon puolesta voisi ehkä useampikin suomalainen uskaltaa osoittaa mieltään.
  Ehkä joukkomielenosoituksella saisi myös ihmiset tiedostamaan fotosynteesin:CO2 , hiilidioksidin merkktyksen
  kasveille ja yhteyttämisen sivutuottena tulevan hapen ja kyseenalaistamaan erityisesti Vihreiden ylimitoittaman ilmastopolitiikan.

  Liked by 1 henkilö

 7. Liittyen Erranumhumanumest:in kirjoitukseen….13.03.22…ilmasto asia.
  Olen katsonut joitakin luentoja juutuupista ”Ilmastosi” (toisissa taisi olla perässä vuosiluku…2020, 2021….) Luennoitsijat melkein kaikki jo eläkkeellä, ei tarvi viranpuolesta jutella.
  Myös Myytinkertojilla juutuupissa osa jutuista ilmastojuttuja.

  Tykkää

 8. Vaikka kuinka itse ja joukko muita sanoisi ei Natolle, se ei riitä. Ennen kansanäänestystä haluaisin tietää, paljonko Suomi maksaisi Nato- ” jäsenmaksua amerikkalaisille. Sen kuten myös hävittähankinnat Suomikin maksaa velkarahalla. Velkarahallahan Saksakin maksaa niin 35 F-35 -hävittäjät kuin mitä Bundeswehrille luvatut 100 miljardia sitten sisältävätkin.

  Tuleva ruokakriisi on selvästi ” man made” , mitä ilmastonmuutokset eivät ole. Yksi tehokas väline ruokakriisin tekijöillä on se että dieselistä tehdään bensaa kalliimpaa.Kuljetus kallistuu. Geoenginiering on toinen mahdollinen keino. -Nythän sotaa käydään myös avaruudesta käsin sateliiteilla.

  Kääntävätkö nyt BRIC maat Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina tämän sodan juuri Lännen itse tahallaan haluamansa ruokakriisin johdosta hyväkseen.- Tässä kaikessa voi todella nähdä kahden eri tahon pyrkimykset globalistit vastaan Venäjä, Kiina ja White hats.

  Tykkää

 9. Villi arvaus – ei tule mitään kansanäänestystä.
  Löysin juutuupista kolmen minuutin jutun…. Tommi Finnilä/Kuinka hallitus huijasi turvealan yrittäjiä?

  Tykkää

  • Pitääpä silmäillä.
   —-
   Mieheni puhui eilen tällaisesta. Uusissa dieselautoissa on jokin ”ilmasto-osa” (en muista nimeä) johon kaadetaan jotain litkua, jota valmistetaan Ukrainassa, Nyt sitä litkua ei saa, ja ilman sitä uusilla dieseleillä ei voi ajaa koska autot hajoavat.

   Tarkoittaa, että kohta pysähtyy logistiikka. Lähes kaikki raskas liikenne, teiden huoltokalusto ymv. on uusia dieseleitä.

   Tykkää

  • Kiitos. Mieheni sanoi äsken, että tuon SCR-katalysaattorin kuulemma pystyy ohittamaan. Autonkorjaaja oli sanonut, että se on tietokonehomma, ja sen voi ohittaa.

   Tykkää

 10. Miettikää tätä kusetusta. Diesel-autoilijat ovat kusessa koska jäävät kusetta talouspakotteiden takia 😀

  Muistin, että em. autonkorjaaja sanoi joskus uusien autojen syövän enemmän öljyä ja polttoainetta tuon järjestelmän takia, ja tuo järjestelmä on käytössä ”kestävän kehityksen” takia.

  Voiko hysteerisempää tilannetta olla.

  Tykkää

 11. Suomeen tulleet ukrainalaispakolaiset tulevat tuntemaan olonsa kotoisaksi Suomessa, löytävät samat olosuhteet: matalat palkat ja kalliit energialaskut. Meillä meni miehen edellisestä tilistä 45% sähkölaskuun ja me sentään lämmitämme puilla.

  Ukrainian woman goes off script in French TV interview

  Tykkää

 12. Nyt alkaa läntiset yhteiskunnat kriisiytyä. K-tauti ei ollu paljo mitään. Ainahan sitä on kausilenssuja ollu. Mutta nyt on paha. Nisujauhot mainittu, mutta se ei ole ainoa pulma.

  Brittein Saarilla potunkeittobarometri alkaa näyttää hälytysmerkkejä. Ainakin kaikkein köyhimpien kansanosien otoksessa.

  Herkkä mittari. Poloiset ruoka-avun saajat näyttäis nyt jättävän potut väliin, kun ei oikeen ole varaa perunain KEITTÄMISEEN.

  ·· ”UK food bank users declining potatoes over cooking costs”
  ··
  ·· ”Rising energy prices in Britain have seen some poorer citizens turn down potatoes
  ·· offered at food banks as they cannot afford to boil them…”

  (Uutinen löytyi eräältä nyt-laajasti-blokatulta ”är tee” sivulta.)

  Supermarkettiketjun päälliköllä on täsmällinen näkemys siitä mikä on UK:n kotirintaman kaikkein tärkein ongelma juuri nyt.

  ·· ”…the cost of living crisis is the single most important domestic issue
  ·· we are facing as a country.”

  Elämisen kalleus.

  Viis hoitsujen pakkolääkinnästä, viis eristyssuluista, viis EU:n digi-ID-suunnitelmista, viis Midazolamin yliannosteluista waivaistaloissa, viis kakaroitten tikahduttamisesta naamarievuilla, viis lääketieteellisestä apartheidista, viis poliisivaltiokehityksestä, viis mistään. Mut ku ei ole varaa keittää pottuja.

  Kuinkahan sipsit? Ne olis näppärästi valmiiksi keitettyjä!

  Herää kotomainen kysymys. Kuinkahan pettu? Jos tässä kohta tulee tarvis ku kaikki loppuu. Suomaassa meillä varmaankin on klapei aikalai enemmän ku saarivaltiossa, mutta mikähän on kuumennusaineiden kulunki pettuhommissa?

  Tykkää

  • EU:llhan on tähän jo ratkaisu. Kielletään klapien käyttö ilmastonmuutoksen takia. Ja siirrytään raakaravintoon?
   Briteillä on asiat toisin, eivät kuulu enää EU:iin. Ehkä aurinkokenno-keittimet ovat seuraava trendi? Tiedä sitten, onko niistä iloa sumujen saarella.

   Tykkää

   • Niin kauan kuin työmatka-ajo on vielä sallittua, potut voi laittaa foliokääreissä auton moottori-tiloihin kypsymään. Pakoputkeen tunkemista ei voi suositella.

    Tykkää

   • Ei onnistu perunan kypsennys sähköauton moottorilla. Ajelkoot pilkkihaalarissa, ettei matkustamoa tarvi lämmittää akkuenergialla.

    Tykkää

  • Onko pettu ”raakaravintoa”? Keitetäänkö sitä? (Mummo ehkä osaisi neuvoa, jos eläisi. Levätköön rauhassa.)

   ”Luomua” kuitenkin? Ehkä ei kovin hyvänmakuista kun ei ole yleistynyt käyttöön vauraina aikoina. Onko maukkaampaa ku talkkuna?

   Hmm. Kai sähköautossa on töpseli virran ulosottoon. Traktoreissakin on voimanulosotto. Töpseliin sitten pieni sähkögrilli, siihen sipsit paistumaan? Vähä kerettiläistä tietty kun kallista kulkusähköä kuluu sitten kokkaukseen.

   Entä hybridit? Innovoidaan kotimainen klapikaasu-biokaasu-ottomoottoriauto, jossa lavalla luonikkaan kokoinen häkäpönttö ja etanolitankki. Survivalisteillahan on aina niitä lava-autoja. Lavalle mahtuu klapejakin. Ja pottusäkki.

   (Ja vaikka pieni pänikkä klapiapulaisellekin, jos ei denaturoida kaikkea etanolia. Kuskille ei parane tarjota.)

   Mutta häkäpönttö taitaa olla niiiin last season. Ja kun klapien polttelusta tulee niitä pienhiukkaisiakin. Päivän iskusana kuitenkin on: ”dual-fuel -teknologia”! Haukiputaan koulutuskuntayhtymä edelläkävijänä, tekevät jo opetusvideota siitä miten dieselkäyttöinen traktori muutetaan muunnossarjan avulla biokaasutraktoriksi:

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/polttoainetta-karjan-lannasta-heinasta-ja-oljista-dieseltraktoreita-muunnetaan-kaymaan-biokaasulla/b1e8dc2c-5ccf-43c8-814f-4548b8c37644

   Biokaasutratu tarttee kuitenkin dieseltilkan, kenties niin vähän että tarvittavat määrät hiilivetyjä voidaan jatkossa tuottaa keinotekoisesti? ”Mustan kullan” korvaaminen on kovaa duunii.

   Suomenhevonenkin voisi olla pitemmällä tähtäimellä maatalouden osittaisratkaisu, mutta kyllä biokaasutraktorikin jaksaa: -”Biokaasu tuo jopa jonkin verran vääntöä enemmän!”

   Tykkää

 13. VR:n idän tavaraliikenne sekoilu ja Saimaan kanavan jäänti pois pakotelistasta toi mieleen historian tunnit koulusta…. Tapulikaupungit ja kaupankäynti.

  Tykkää

 14. Pettuleipää ainakin on käytetty. Männystä uloimman kuoren ja rungon välinen osa, joka kuivattu ja hienonnettu. Käytetty rukiin jatkona leivän teossa.
  En tiedä miltä maistuu. Talkkunaa syö nälkäänsä, reilulla voisilmällä.
  Missäs ne sähköautot ladataan jos ei sähköä?

  Tykkää

 15. Heinäsirkkaparvet on iänkaiken ollu olennainen tuhon tuoja…

  Nythän on esitetty että meidän pitäis syödä ne sirkat. Gatesin Pikku-Pilli onkin jo ostanu järjettömän määrän rapakontakaista viljelysmaata ja ja oletukseni on että juippi pistää ne eekkerinsä kesannolle tai tekee niistä heinäsirkkafarmeja.

  Nälänhätä kun on mainio kepponen massojen hallinnassa, diktaattorit on aina tykänneet.

  Ja kun on luotu tarve ja kysyntä, voidaan tarjota tuotteita. Täytteitä. Vattantäytteitä. Vaikkapa heinäsirkkoja. Bring on the locusts!!

  No sitten saadaan kilokaloreita sirkkamuomasta, luonnollisesti ehtona tulee olemaan että sitä hypetettyä trendimuonaa jaetaan vaan k-piikitetyille.

  Bidniss luistaa, sirkat sirittää ja massat on hallinnassa. Rettelöitsijät ammutaan sirkkafarmeja ympäröiville piikkilanka-aidoille. Huoltovarmuuden kanssa ei ole leikkimistä.

  Planeetanlaajuisen digi-ID-keskitysleirin ruokavalio? Ehkä se 600 kcal/vrk. Capoille 1200.

  Heikentyneimmät tietty putoaa pelistä mutta populaation vähentäminenhän on kuulemma Pikku-Pillin mieleen.

  Pikku-Pilli itte ei sirkkamuonaa tarttis vähään aikaan, äijällähän on monen kuukauden kilokalorit koko ajan mukana helvetillisen kamalana läskimahana. Hyypiöllä on ylipainoa ainakin 30kg. Siinä riittäis poltettavaa mitokondrioille. Mutta tuskin se ”filantrooppi” omaa ruokavaliotaan kaventaa.

  ·

  Salty Cracker ottaa kantaa muonaplantaasien viimeaikaiseen merkilliseen tuhoutumisaaltoon:

  ”Food Crisis Coming As Processing Plants Blow Up & Gates Buys Farm Land”

  https://rumble.com/v12a40m-food-crisis-coming-as-processing-plants-blow-up-and-gates-buys-farm-land.html

  Tykkää

 16. Muistelen että aikoinaan Natsi-Saksassa muuan lääkäri oli omistautunut tutkimaan, montako kilokaloria tarvitaan että saadaan vielä jonkin aikaa työtehoja irti.

  Tykkää

  • Kehitys on kehittynyt eikä yksittäisen lääkärin tuollaisia tarvitse tutkia. Organisaatiot ehkä tutkivat jos ovat kiistattomasti tieteellisiä. Se on niiden asia eli ei kenenkään asia. Mutta kaikille kelpaa käypä hoito.

   Tykkää

   • Jos Pikku-Pilli olis edes lääkkeri, mutta kun ei ole-

    Tässä käypä hoito seuraavan pandemian estämiseen.

    600 kcal. No okei sanotaan että 666 kcal. Mutta capoksi tota ei päästetä.

    Tykkää

 17. ”Nälänhätää” Suomessa lisää varmaan Suomen energiapolitiikka. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ilmoitti
  juuri Suomen päätöksestä olla maksamatta Venäjän kaasusta ruplilla.

  russland.jetzt/2022/04/finnland-kein-russisches-gas-fur-rubel.html

  Loviisan ydinnvoimalatkin ovat riippuvaisia Venäjästä.-mutta onhan Suomella Olkiluoto 3, jossa yhä on ollut kuitenkin ongelmia.

  Tykkää

  • Tämä Tuppurainen ajaa koko ajan Venäjälle hybridihyökkäyksiä tekevien ulkomaalaisten sotahaukkojen agendaa. Ilmeisesti hän itse pärjää ilman kaasua, niin on hyvä laittaa muut ihmiset kuseen. Poliittista huoraamista.

   Tykkää

  • Olkiluoto 3; siinä kokoomukselle valmis ydinpommi, muuta ei tarvita. Tuottaako tuo ikinä oikeasti sähköä…??

   Kuinka monta virhettä Suomi on tehnyt kyky-puolueen johdolla?
   Nato-jäsenyys voi olla se viimeinen virhe.

   Näillä johtavilla poliitikoilla vaikuttaisi olevan lompakko tukevasti jossakin muualla kuin Hanhikiven ydinvoimalassa. Jostakin tulee tilille goodwiliä ja rahhoo enempi.
   Olisko Baltic Connector joka takoo rahhoo poliitikkojen taskuun niin paljon,
   että Hankikivi saa mennä. Heikoilla perusteilla siitä luovuttiin.
   Nyt sitten uutta laitevalmistajaa etsimään. Siinä prosessissa poliitikko saa
   loistaa, kun heitä kilvan kosiskellaan. Sehän tietää tilipussin ja ulkomaan matkojen kasvua

   Tykkää

 18. Villi arvaus….. Jos Suomi liittyy Natoon, niin kauanko menee että Ahvenanmaalla häärää runsain määrin maastopukuisia torrakko selässä?

  Tykkää

 19. Jos Jorma Jaakkolan kanta on oikea ja niinhän Venäjäkin väittää, niin eikö asiasta voida tehdä ”virkateitse”kyselyä, valitusta, tms. Mikä voisi olla se taho jonka laki vaatii ottamaan kantaa asiaan.

  Jos maan sisällä ei kysymykseen vastata, niin onko siihen saatavissa vastaus muulta taholta?

  Jos joku taho ”valittaa”/” kantelee” asiasta, niin eikö natoonliittymispäätöksen tekoa ole valituksen/kantelun ajaksi lykättävä.

  ” Itse ajattelen että Suomen kansaa jymäytetään koko Natoasiassa. Peloltellaan Venäjällä ja puhutaan vain ”emotionaalisesti” ettei kukaan ajattele eikä kysy Pariisin rauhansopimuksesta löytyvästä liittoutumattomuuskiellosta” eli NATO- kiellosta.

  Mikä tässä ajattelussani on pielessä? -Saisinko edes siihen vastauksen avoin mediasta?

  Tykkää

 20. Katsoin positv (viimeisin? 32 ? jakso). Katkelma Fox TV:stä…. Senaattorin nimi unohtui mutta tiedustelu valiokunnan pj. USAsta….viesti oli se että kun annetaan Ukrainalle apua sotimiseen Venäjää vastaan niin sitä soditaan Ukrainassa ei USAssa. Siitäpä ajatus siirtyy että jos Suomi…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s