Eurooppa huoltokatkolla (Ukrainan kriisi)

Euroopan unioni lähti mukaan Yhdysvaltain asettamiin Venäjän vastaisiin talouspakotteisiin. Tätä on kehuttu hyvänä asiana. Sosiaalista mediaa seuraavat näkevät, että monille talouspakotteiden ”hyvyys” ja oikeutus on tarkoituksessa vahingoittaa Venäjää. Talouspakotteiden laita on kuitenkin niin, että ne vahingoittavat sekä sanktioijia että sanktion kohteita; pieneläjät sekä idässä että lännessä kärsivät. Pieni- ja keskituloisille saati sitten pk-sektorille talouspakotteiden takia kohoavat energian ja polttoaineiden hinnat eivät ole yhdentekevä asia. Pienituloiselle on suuri ero siinä, onko sähkölasku 60 € vai 600 €, varakkaalla ero 600 euron ja 6000 euron välillä ei ole samalla tapaa tuntuva.

Yrityssektori tulee siirtämään — sen on pakko — kohonneet kulunkinsa kuluttajahintoihin. Koska palkat eivät nouse samaa vauhtia, ja inflaatio syö rahan ostovoimaa, talouskasvu jatkaa hyytymistä. Yritykset tarvitsevat asiakkaansa, asiakkaat karsivat ylimääräisiä menoja eivätkä osta. Poliittisten päätösten seurauksena yritykset ajautuvat maksuvaikeuksiin, ja pankkien taseissa olevien tuottamattomien lainojen (Non-Performing Loans, NPLs) määrä kasvaa. Pankkituen tarve lähenee.

World Bank 6.3.2022: Euroopan bruttokansantuotteen vuotuinen kasvu prosenteissa 1971-2020.
Vuonna 2020 bkt:n kasvu oli negatiivinen, -5,956. Macrotrends asettaa EU:n talouskasvun -6,22 prosenttiin vuosina 2020-21. Vuoden 2008 finanssikriisin jölkeen talouskasvu ei ole ylittänyt kertaakaan 3 prosenttia, ja osa ajasta on menty miinuksella.
Pitkän aikavälin trendi on laskeva toistuvasta elvytyksestä huolimatta.
Trading Economics 6.3.2022: Valtionvelka EU:ssa 2000-2021. Taloutta on pyöritetty velanotolla.

Koronatoimien taloudelliset seuraukset eivät vielä näy tilastoissa täydessä laajuudessaan. Nyt, kun Ukrainan kriisi päästettiin eskaloitumaan, osa koronatoimien taloudellisista seurauksista sekaantuu talouspakotteiden seurauksiin. Asian voi nähdä niinkin, että se on toivottua; vastuunkantajat voivat sysätä poliittisten päätösten seuraukset ikään kuin Venäjän viaksi.

Mikä on Euroopan energiatilanne?

Euroopan unionin käyttämästä energiasta keskimäärin noin 40% on tullut Venäjältä, sekä kaasua että öljyä. Suomessa venäläisen energian osuus sijoittuu jonnekin 60-65% väliin. Suomen EU:n Fit for 55 -politiikkaa myötäilevän kunnianhimoisen hiilineutraalius-ilmastostrategian takia kotimainen turpeentuotanto on ajettu alas ja metsien suojelua tehostettu. Pakotteiden takia venäläistä haketta ei tuoda. Suomen hallitus on väläyttänyt romutuspalkkioita takka- ja leivinuunien tuhoamisesta. Tällainen idea syntyy vain kaupunkilaisen päässä. Useitakin päiviä kestävät sähkökatkot eivät maaseudulla ole mikään harvinainen poikkeustilanne.

Nord Stream: Secure gas supply for Europe: Nord Stream turvaa Euroopan kaasun saannin.
Meeting of the Energy Charter Trade and Transit Group –
Amsterdam, 14 May 2009

Euroopan teollisuudelle ja kotitalouksille kaasua tuomaan suunniteltu Nord Stream 2 -kaasuputkiyhtiö on pakotteiden seurauksena jättänyt konkurssihakemuksen. Seuraako perässä Turkstream, jota vastaan Yhdysvallat asetti pakotteita heinäkuussa 2020 sillä syyllä, että Yhdysvalloilla on oikeus edistää kansallista turvallisuuttaan? (ks. Protecting Europe’s Energy Security Act, PEESA ja Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA, Section 232)

Putkihanketta oli eurooppalaisten yritysten — BP, Shell, BASF, Engie, ENI, Equinor, OMV, Totalenergies ja Uniper — ohella rahoittamassa myös amerikkalaiset Chevron ja Halliburton. Uniperin suurin osakkeenomistaja on suomalainen Fortum. Myös muiden alojen Venäjällä toimivat yritykset — kuten Nokia Tyres — saattavat pyydellä veronmaksajien tukea. Koska tällaisissa hankkeissa on aina mukana pankkeja, siltäkin suunnalta saattaa kuulua rahapyyntöjä.

Mikäli em. yritykset tarvitsevat veronmaksajien auttavaa kättä poliitikkojen kaadettua kaasuputki-hankkeen, suurempi tukitaakka lankeaa eurooppalaisille veronmaksajille. Yhdysvalloissa Euroopan unionin kilpailukyvyn heikkenemistä ei välttämättä itketä. Toisaalta Kiina, jonka kapseloimisesta Yhdysvallat haaveilee, hyötyy; Kiinalla ja Venäjällä on keskinäistä energiakauppaa. Nyt, kun Venäjä ei voi myydä Eurooppaan, Kiina voi ostaa ”ylijäämäenergiaa” alehintaan, ja kasvattaa omaa kilpailukykyään — sekä Yhdysvaltain että EU:n kustannuksella.

Eurooppa joutuu polkaisemaan korvaavaa energiatuotantoa Venäjän tuonnin tilalle. Ilmaston pelastaminen onkin pantu agendalta tauolle, ja hiilivoimaloiden uudelleen käyttöönotto otettu ohjelmaan. Avaako tämä ihmisten silmiä näkemään ilmastolla politikoinnin ulottuvuuksia? Eurooppa joutuu ostamaan liuskekaasua Yhdysvalloista, ja tuomaan sen konttikuljetuksina Eurooppaan; Eurooppa siis maksaa Yhdysvalloille taloutensa vahingoittamisesta.

Ainahan on öljy…

Euroopan tilastokeskuksen, Eurostatin antamien tietojen perusteella Venäjä on EU:n päämaahantuoja, mitä tulee raakaöljyyn (27%) ja hiileen (47%). Edelleen Eurostat kertoo Euroopan unionin riippuvaisuuden tuontienergiasta olevan noin 61% [vuonna 2019], mikä tarkoittaa, että yli puolet EU-alueella käytetystä energiasta tuodaan muualta. Maakohtaiset erot riippuvaisuudessa vaihtelevat Viron 5 prosentista Maltan, Luxemburgin ja Kyproksen yli 90 prosenttiin.

Lähi-Idästäkin tulee öljyä Eurooppaan. StatistanCrude oil import volumes from the Middle East into the European Union (EU-28) in 2019, by country (in 1,000 barrels)” antaa tuontimaiksi Irakin, Saudi-Arabian, Kuwaitin, Jemenin ja Syyrian. Sotimisen kohteina olevat Jemen ja Syyria ovat epävarmoja toimittajia, mutta eri syistä. Saudi-Arabia teki Yhdysvaltain tuella ”intervention” Jemeniin vuonna 2015, ja sota jatkuu edelleen. Yhdysvaltain ulkosuhdeasiain neuvoston (Council on Foreign Relations, CFR) antaman selityksen mukaan maailman köyhimpiin kuuluva maa Jemen aloitti sodan ohjushyökkäyksellä Saudi-Arabiaan; jemeniläisten Houthi-kapinallisten iskut uhkaavat Yhdysvaltain tärkeää kumppania, Saudi-Arabiaa josta syystä Yhdysvallat jatkaa ”terrorismin vastaisia ilmaiskujaan” alueella.

Yhdysvallat ryhtyi Syyriassa hallituksenvaihto-operaatioon vuonna 2011 syöttämällä sisällissodan toiselle, hallituksen vastaiselle osapuolelle aseellista, taloudellista, sotilaskoulutuksellista ja informaatiosotatukea. Informaatiosotatukea, jolla leivottiin terroristeista kapinallisia, tuli myös Isolta-Britannialta. Pian sodan osapuolina oli muitakin. Länsimaat ja sunnalaiset arabimaat ovat tukeneet ns. kapinallisia. Venäjä, joka tuli aseellisesti mukaan vuonna 2015 ja šiialainen Iran tukevat Bashar al-Assadin hallintoa. Sota jatkuu edelleen. Samoin humanitäärinen kriisi kaikkine seurauksineen. Yhdysvaltain pakotteilla ja sodalla tavoittelema ”asenteenmuutos” Syyrian väestössä ja hallituksen vaihdos ovat edelleen toteutumatta.

Toimimaton menetelmä otettiin nyt käyttöön Ukrainassa.

Pakotteita ja poikkeuksia

Muista öljynviejämaista Iran, Nicaragua, Venezuela, Libya (joka ”vapautettiin” vuonna 2011), Syyria ja joukko muita maita ovat Yhdysvaltain pakote-listalla. Iran on ollut Yhdysvaltain pakotteiden kohteena 1970-luvulta asti.

Venäjän suhteen tehdään poikkeuksia.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi 3.3.2022 lehdistötilaisuudessa, ettei Yhdysvallat aio lopettaa öljyn tuontia Venäjältä. Psaki väittää, ettei ”Yhdysvalloilla ole strategista intressiä vähentää energian saantia maailmalla” mutta ”olemme ottaneet ajan mittaan askelia Venäjän energiatoimittajan statuksen murentamiseksi”, ”pyrimme eristämään Venäjän”; Nord Stream 2:n sulkeminen on osa tätä.

Valkoinen talo haluaa kuitenkin pitää kuluttajahinnat alhaalla amerikkalaisilla bensapumpuilla. Psaki puolustelee, että Yhdysvaltain energiatuonti Venäjältä on ”vain noin 10% luokkaa”, joten sitä ei tarvitse lopettaa, se ”on niin vähäistä.”

Yhdysvaltojen energiaministeriön informaatio-osaston (Energy Information Administration, EIA) taulukointi kertoo Yhdysvaltojen käyvän edelleen kauppaa Venäjän kanssa, vaikka Yhdysvallat on asettanut Venäjän vastaisia pakotteita — Ukrainan takia — vuodesta 2014. Määrät ovat jopa nousseet. Pyrkimykset romauttaa Venäjän talous eivät ole kohdistetut venäläisiä vaan Putinin taskuja vastaan, Psaki kertoo. Kuluttajien pitää vain vähentää kulutustaan, Psaki vihjaa.

Koska energian tarjonnan väheneminen nostaa kuluttajahintoja, Yhdysvallat auttaa nyt Eurooppaa tuomalla — venäläistä kalliimpaa — LNG-kaasua Yhdysvalloista Eurooppaan, Psaki sanoo.

Kerrannaisvaikutuksia

Euroopan viljasta tulee Ukrainasta ja Venäjältä noin 25%. Tai tuli. Sotatoimialueella elonkorjuu todennäköisesti keskeytyy. Venäjältä ei tuoda, koska pakotteet. Mutta ainahan voi viljellä itse? Typpilannoitteita valmistetaan kaasusta myös Euroopassa mutta riittääkö kaasu? Katkot kaasutoimituksissa nostavat valmistusmaasta riippumatta lannoitteiden hintaa; aiemmin 15 000 € maksanut lannoite-erä on alle vuodessa noussut 34 000 euroon. Osa kaikista lannoitteista ja lannoiteraaka-aineista on tullut Venäjältä ja Valko-Venäjältä, joka sekin on pakotteiden kohteena. Tähän päälle vielä polttoaineiden ja sähkön hinnan nousut. Viljelijöillä ei ole varaa tällaiseen, koska tuotantohinnat eivät nouse samassa suhteessa.

Suomessa maatalouden kriisi alkoi vuonna 2014 Venäjän vastaisista pakotteista, ja se jatkuu. Yhä useammat tilat lopettavat toimintansa. Syitä ovat väsymys, jatkajan puute ja kannattamattomuus. Tiloja toki on edelleen jäljellä, mutta vähemmän ja suurempia. Elintarvikeomavaraisuuden — liha, maito, vilja, öljykasvit, vihannekset, eläinrehu — turvaamisen laiminlyönti vaarantaa Suomen.

MOT selvitti vuonna 2021 elintarvikkeiden puuttuvan Suomen huoltovarmuusvarastoista, vain viljaa on jonkin verran. Ruoan varastointi hätätilan varalle on kansalaisten omalla vastuulla. Tehtävä ei ole helppo työttömyyskorvauksella eläville ja pienituloisille.

”Suomen huoltovarmuusmalli perustuu pitkälti siihen, että puuttuvia tarvikkeita voidaan kriisin tullen hankkia ulkomailta. […] Yli kahdeksankymmentä prosenttia ulkomaankaupasta tulee meritse tai lähtee meritse. Mitä tapahtuu, jos meillä ei tätä reittiä ole käytössä? Yhden konttilaivan lasti vaatii tuhat rekkaa, eikä niitä kaikkia voi Ruotsin kautta ajaa – tämä on mahdoton yhtälö.” Malli ei toimi poikkeustilan aikana, sen koronatoimet osoittivat.

Unkari, Moldova, Turkki, Argentiina ja Bulgaria ovat ryhtyneet protektionistisiin toimiin suojatakseen oman elintarviketilanteensa, raportoi The Economic Times.

Ruokakriisillä on jo jalka Euroopan ovenraossa.

Moraaliuniversumi

Spekuloidaan hetki takertumatta syyllisyys-kysymyksiin.

Venäjä on vuosia pyytänyt NATO:lta ja Yhdysvalloilta turvallisuustakuita, vaatinut ettei NATO laajenee itään. Natottajat pitävät vaatimusta kohtuuttomana; Venäjällä ei ole oikeutta olla huolissaan kansallisesta turvallisuudestaan.

Nyt, Ukrainan kriisin alla, Venäjä lähestyi useampaan kertaan Yhdysvaltoja — huomatkaa, Yhdysvaltoja, ei EU:ta tai NATOa — osoittaen sillä pitävänsä Yhdysvaltoja keskeisenä tekijänä konfliktissa ja konfliktin ratkaisussa. Yhdysvallat kieltäytyi dialogista, ja alkoi muuttaa Länsi-Ukrainaa Yhdysvaltain sotilaalliseksi etuvartioksi kiihdyttämällä asetoimituksia entisestään — Venäjän kannalta katsoen lisäsi Venäjään kohdistuvaa uhkaa.

Entä jos Ukraina olisi hyväksytty NATO-jäseneksi, ja Ukraina olisi pitänyt kiinni vaatimuksistaan Krimin suhteen? Krim, joka liittyi Venäjän federaatioon kansanäänestyksen jälkeen, olisi siinä tapauksessa — Ukrainan väitteet hyväksyttäessä — NATO-maata — jolla sijaitsee Venäjän 1700-luvulla perustama, edelleen Venäjän käytössä oleva Sevastopolin laivastotukikohta. Venäjä lisäsi, kahdeksan vuotta sitten, Sevastopolissa olevien joukkojensa määrää voimassa olevan sopimuksen mahdollistamaan maksimimäärään asti.

Mitä arvelette, mitä siitä olisi seurannut, että Yhdysvallat/NATO olisi tunkeutunut himoitsemaansa Venäjän laivastotukikohtaan? Seurauksena olisi ollut suora yhteenotto, jossa Yhdysvaltain olisi ollut hankalampi poisselittää aggressionsa ja esiintyä vapauttajana. Paljon parempi imagon kannalta laittaa Ukraina proxyna asialle, ja omaksua moraalisen ylemmyydentuntoinen demokratian puolustajan asenne.

Reaalipolitiikassa ei noudateta arvopohjaa, edes keinojen valinnassa. Tahdin sanelee oma etu. Niin idässä kuin lännessä.

Siksi olemme nyt tässä, sodassa — koska, kuten lehdistösihteeri Psaki kertoi, Yhdysvaltain tavoite on eristää Venäjä ja vähentää Venäjän merkitystä. Poliittisen puheen tasa-arvotavoitteet eivät koske valtioiden välisiä suhteita.

Muuta kiinnostavaa

White House: Press Briefing by Press Secretary Jen Psaki, March 3rd, 2022:
Suomen ja Yhdysvaltain presidentit saattavat keskustella puolustusyhteistyöstä, joka jo on hyvin vahvaa, ja täydentää Suomen läheistä kumppanuutta NATOn kanssa, Paaki vastaa toimittajalle.

”Mutta on kunkin maan oma asia, ja NATO-maiden asia päättää polusta NATOon.”

Psaki kertoo myös, ettei Yhdysvallat harkitse ottavansa askeleita, jotka johtaisivat sotaan Yhdysvaltain ja Venäjän välillä, mutta Yhdysvallat välittää — on koko ajan välittänyt — reaaliaikaista tiedustelutietoa [Länsi-]Ukrainalle, aseistuksen ohella.

”Fokus on [Länsi-]Ukrainan laillisen hallituksen tukemisessa.” Korruption torjunnalla vaalivoittoon kampanjoinut [Länsi-]Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski ei ole halunnut avata verokeitaissa sijaitsevia pöytälaatikkoyrityksiään asiasta kysyneille toimittajille. Pandoran paperit -verokeidasvuodossa paljastuneita korruptoituneita poliitikkoja löytyi eniten Ukrainasta.

Sky News Australian Youtube-kanavalla katsottavissa oleva raportti ”New revelations about Hunter will hit President Joe Biden’s already plummeting popularity” käy tiivistetysti läpi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin pojan, Hunter Bidenin korruptiobisneksiä Ukrainassa.

Sivujuonteena Biden-Ukraina -tarinaan liittyy Yhdysvaltain presidentinvaalit vuonna 2016. Tuolloin oli päivittäistä älämölöä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin (”Russiagate” joka sittemmin osoittautui demokraattipuolueen ja liittolaistensa omaksi viritelmäksi). Ukrainan sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin on tosiasia (ks. esim. Yahoo News: ”16 people who shaped the 2016 election: Alexandra Chalupa”; Politico: ”Ukrainian efforts to sabotage Trump backfire”; Financial Times: ”Ukraine’s leaders campaign against ‘pro-Putin’ Trump” (pdf); Naked Capitalism: ”Site Behind Washington Post’s McCarthyite Blacklist Appears To Be Linked to Ukrainian Fascists and CIA Spies”; The Hill: ”Ukrainian who meddled against Trump in 2016 is now under Russia-corruption cloud”).

Vaalien yhteydessä Serhiy Leschenko, korruption vastustamisella kampanjoinut ukrainalaispoliitikko, joka sittemmin kärähti korruptiosta, antoi maailmalle ns. Manafort-muistion, joka osoitti Manafortin korruption. Manafort otti rahaa pro-Venäjä -mieliseksi katsotun, Maidanin yhteydessä ulosviskatun, Ukrainan silloisen presidentin, Viktor Janukovitsin puolueelta. Paul Manafort toimi Trumpin vaalikampanjassa, ja tarkoituksena oli kaataa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kaatamalla Manafort. Demokraattipuolue tarttui innokkaasti tähän ”todistuskappaleeseen” osoituksena Trumpin Venäjä-yhteyksistä. Manafort-muistio oli Yhdysvaltain perustaman ja FBI:n rahoittaman Ukrainan korruption vastaisen viraston, NABUn — jolla on ollut omat korruptioskandaalinsa — kokoama. NABUn kanssa yhteistyötä tehnyt FBI, jonka tehtäviin kuuluu torjua vaalivaikuttamista, ei näytä torjuneen Ukrainan tekemää vaalivaikuttamista.

BNE Intellinews raportoi vuonna 2019 Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen neuvoston (National Security and Defence Council, NSDC) apulaisjohtajan pojan, Ihor Hladkovskiyn olleen osallisena juonissa, joilla varastettiin Ukrainan puolustusteollisuuskompleksilta ja hyödyttiin muutoinkin meneillään olevasta Länsi-Ukrainan sisällissodasta Itä-Ukrainan kanssa.

Kenties todisteita häviää nyt sopivasti?

Ymmärtävätkö kaikki Euroopassa varmasti, millaisen ryhmän kanssa on liittouduttu, ja millaisen hallituksen puolustamiseksi? Näistä muistuttaminen ei ole Venäjän puolustamista, näistä muistuttaminen on realistisen tilannekuvan rakentamista. Ilman realistista, kokonaisvaltaista käsitystä on mahdotonta tehdä järkeviä päätöksiä.

PÄIVITYS 7.3.2022 klo 08:27

Rahapyynnöt voivat olla jo ensi viikolla päättäjien pöydällä, Uusi Suomi kertoo. Taas yhtä elvytyspakettia tarvitaan. ”Euroopan on suostuttava maksamaan rauhan, vapauden ja demokratian hinta”, uutta elvytyspakettia valmisteleva Ranskan presidentti Emmanuel Macron [WEF] sanoo, Uusi Suomi siteeraa.

LISÄYS 7.3.2022 klo 07:57

BBC Newsnight (4.4.2018): Ukraine: On patrol with the far-right National Militia

BBC:n raportti Ukrainan äärioikeisto-militioista vuodelta 2018.

Artikkelikuva via Pxhere + Pixabay. Ruokaturvakorttitalon rakentaminen RS.

162 comments

 1. Luulen että tässäkin Klaus Schwabin wef ajaa sitä ”great reset” suunnitelmaansa.
  Siihenhän kuuluu maailmantalouden romahduttaminen ja ”uudelleen järjestäminen”..
  Tavallisille ihmisille köyhyyttä ja kurjuutta, ja niille wef miljardööreille kaikki omaisuus pilkkahintaan ja poliittinen päätäntävalta samoin. EU:kin tosiaan haalii jo pikavauhdilla jäseniksi itä-euroopan maita jotka eivät jäsenyysehtoja täytä.
  Taisi jossain haastattelussa se Schwab sanoa että kaikki kriisit täytyy käyttää sen ”suuri nollaus” tavoitteen hyväksi.

  Tykkää

 2. Kiitos Riikka jälleen hyvästä artikkelista.

  USA sitten onnistui sittenkin torpedoimaan Nord Stream 2:sen. En ole varma tajusiko Venäjä, että pakotteet isketään näin kovaa, luultavasti aavistelivat, koska hyökkäys on joka tapauksessa kohdistunut koko Ukrainaan.
  Sotapropagandan määrä on jo niin suurta, että on vaikea surffata some- tai web-aalloilla ja löytää objektiivista tietoa, varsinkaan monista länsilähteistä. Paras tapa edelleenkin on lukea kaikkia uutislähteitä, myös Aasian, ja pyrkiä muodostamaan analyysin kautta synteesi erilaisista tiedoista. Pidän outona, että RT ja Sputnik News on blokattu, luulisi, että totuutta ei tarvitse puolustaa, kai se on huolestuttavaa, jos RT:stä esim. pääsee lukemaan Venäjän armeijan onnistumisista tai muusta vastaavasta.

  En ole Venäjän trolli, en edes ole matkustanut koskaan Venäjälle. Dostojevskini olen kyllä lukenut, ja sitä kautta tiedän, että saksalainen sielu menee syvälle, mutta monasti vain yhteen kahteen asiaan, venäläinen sielu on laaja kuin Siperian aro. Fakki-idioottien on vaikea sitä käsittää. Harjoitellaan erilaisten kulttuurien ja kielin omaksumista, pikku hiljaa. Ollaan myönteisiä myrskynkin keskellä.

  Linkkejä:
  https://asiatimes.com/2022/03/the-gaping-hole-in-western-sanctions-on-russia/
  https://asiatimes.com/2022/03/asias-recovery-buffeted-by-russian-war-roar/

  Tykkää

  • ”Paras tapa edelleenkin on lukea kaikkia uutislähteitä, myös Aasian, ja pyrkiä muodostamaan analyysin kautta synteesi erilaisista tiedoista. ” Juuri näin. Ajattelua ei pidä ulkoistaa.

   Kanavien sulkeminen — vapaan tiedonvälityksen estäminen — kertoo siitä, että EU on sodassa, ja sotatilalait voimassa niitä julistamatta. Suomi toki jo ennakolta otti valmiustilalain käyttöön.

   ”Ollaan myönteisiä myrskynkin keskellä.” Vähintään.

   Kiitos kiitoksista.

   Tykkää

   • Venäjää moititaan valtion propagandasta ja sensuurista, ja sitähän se täysin on, se vaan ettei länsimaissa olla enää siinä suhteessa paljonkaan paremmassa asemassa.
    USA:ssa presidentinvaalit ja kaikki sen jälkeen on ollut kuin jossain p-koreassa.
    Koronan kanssa myös nähty hyvin ettei ole vapaata tiedonvälitystä, on yksi totuus, jos olet eri mieltä niin olet hiljaa.
    Ja enkä tosiaan kanssa Venäjää puolusta, mutta täällä länsimaissa media on todella tekopyhää, kauhistelevat muiden tekemisiä vaikka itse tekevät ihan samoin.

    Tykkää

   • Juu, mutta tekopyhyyden sormella osoittaminen on Venäjän puolustamista. 😀 Etkö ole seurannut some-keskusteluja?

    Tykkää

  • Tämä muuten on tärkeä: ”Moreover, Russian household debt as a percentage of GDP was only 22% in 2021, compared with 79% in the US and 87% in the UK.”

   Venäläisten kotitalouksien velka (prosentteina bkt:sta) oli vuonna 2021 vain 22% verrattuna jenkkien 79% ja brittien 87%.

   Venäjän valtion velan suhde bkt:n on noin 18% verrattuna EU:n 90,1%.

   EU:n kotitalouksien velka?

   Tykkää

 3. Luin jostain mediasta USA tuo öljyä Venäjältä. Nytkin, vaikka heristää sormea eurooppalaisille.
  Kohta alkaa olla kylvönteko ajat käsillä Venäjällä ja Ukrainassa. Saapa nähdä pääsevätkö aikoinaan pellolle. Molemmat olleet viljanviejä maita.
  Suomi tuo typpilannoitteisiin tarvittavasta ammoniakista 80% Venäjältä jos oikein muistan.

  Tykkää

 4. RT kertoo Venäjän puolustusministeriön saaneen käsiinsä asiakirjoja mm. Ukrainan terveysministeriöstä, jotka kertovat Ukrainan yhdessä USAn:n kanssa kehittäneen biologisia aseita näissä biolaboratorioissaan. Siis ukrainalaiset ovat olleet aktiivisempia toimijoita tällä alueella, mitä aiemmin arveltiin.

  https://tass.com/defense/1417935?utm_source=yandex.ru&utm_medium=organic&utm_campaign=yandex.ru&utm_referrer=yandex.ru

  Tykkää

  • varmaan niissä laboratorioissa jotain hämärää on,koska heti alkoi usa häivyttään netistä tiedon niistä.
   ylen uutisoinnissa huomasin mariupolin humanitääristen käytävien osalta,mainittiin vaan ”ei toteutunut”,jos olisi syyllinen siihen venäjän toiminta,niin epäilen,että olisi niin myös varmasti asia esitetty.

   itse riikan jutusta semmonen vielä osaan ”sivujuonne”,että manafort yritettiin myös yhdistää assangeen,kun guardianin harding taisi jälleen kirjoittaa maksusta,mitä hänelle syötettiin,että olisi muka manafort käynyt tapaamassa assangea,sillonhan assangea yhdisteltiin myös venäjään kirjoitteluissa

   Tykkää

   • Mainitsemasi Luke Harding kuului/kuuluu Ison-Britannian trolliverkostoon eli tähän Institute for Statecraftin Integrity Initiativeen, joka tekee Venäjän vastaista infosotaa.

    Tykkää

  • 1. ajatukseni oli ”Oi voi. Nyt tuli faktasta vale,kun venäläiset sen sanoivat.”

   2. ajatukseni oli ”Ilmankos Yhdysvaltain Ukrainan lähetystö poisti tiedot bioaselaboratorioista sivuiltaan.”

   3. ajatukseni oli ”Modernit natsit toimissaan. Kaasusta bioseisiin.”

   Jos ihmiskunta keskittäisi yhtä paljon tarmoa ongelmien ratkaisuun kuin tuhovälineitten kehittelyyn, kenties köyhyydestä ja nälänhädästä olisi jo päästy.

   Tykkää

   • Olen jo pitkään arvellut, että yksi motiivi koronapandemialle voisi olla valmistautuminen biologiseen sodankäyntiin. Silloin oma väestö pitäisi saada rokotettua etukäteen jollain verukkeella ilman, että aiottu vihollinen ymmärtää mihin ollaan valmistautumassa. Kun todellinen tappajavirus lasketaan liikkeelle, pitää sille tietenkin löytyä syntipukki. Nyt jos tauti lähtee liikkeelle Ukrainasta, niin voidaan syyttää Venäjää, joka pommitti ”rokotustutkimuslabrat” hajalle.

    Jos tarkoitus on todella kaataa ydinasevalta kuten Kiina tai Venäjä, niin joku virus on varmaankin ainut, jolla sellaiseen miesmäärään pystytään vaikuttamaan.

    Tykkää

 5. Chileläinen Gonzalo Lira videolla, 2 tuntia. Kannattaa painaa takapuolta penkkiin. Gonzalo Lira sanoo olevansa liikemies mutta on monitaituri joka on julkaissut joukon kirjoja, puhuu virheetöntä amerikanenglantia.

  Gonzalo Lira vloggaa tällä hetkellä Harkovista mikä on hänen nykyinen kotikaupunkinsa. Hänen suorapuheisuutensa on hätkähdyttänyt ja odotetusti Zelenskin vahtikoirat ovat käyneet hänen ovellaan ja hän on mennyt maan alle ja siirtänyt perheensä turvapaikkaan.

  Gonzalo Lira ei ole mikään Venäjän tai Putinin fani mutta ei voi välttyä vaikutelmalta, että hän on helpottunut kun venäläiset ovat tulleet. Niin syvälle on Ukraina vajonnut, ettei se enää pääse omin avuin pystyyn.

  Tässä osiossa käsitellään paitsi natsipataljoonia ennen muuta niiden rahoittajaa oligarkki Kolomoiskia. Tämä kun on rahoittanut paitsi natseja niin Zelenskiä ensin näyttelijänä ja TV-tähtenä niin sen jälkeen presidenttinä. Kolomoiski on nimennyt koko hallituksen ja Zelenski on sen sitten nimittänyt. Kolomoiskilla on kolme passia, Ukrainan, Kyproksen ja Israelin. Mies itse on lähtenyt Sveitsiin jolla on tapana hänenlaisiaan majoittaa.

  Gonzalo Lira on varttunut diktaattori Pinochetin Chilessä ja toteaa, että Pinochet oli partiopoika Ukrainan natseihin verrattuna, näiden joita EU ei ole näkevinään vaikka heillä on Zelenski puun ja kuoren välissä. Sota on hävitty, sanoo Gonzalo Lira. Sen ymmärtävät täkäläiset, nyt alkaa natsien itsetuhoinen toiminta. Koska he tajuavat, ettei heille ole armoa luvassa, he yrittävät vetää koko maan mukanaan tuhoonsa.

  Koska eräät kommentaattorit moittivat AM:a siitä, että se unohtaa juutalaisnäkökulman niin tehtäköön tässä pieni avaus josta asiantuntijat voivat jatkaa. Gonzalo Lira toteaa, että Kolomoiski vihaa venäläisiä silmittömästi. No entä sitten, samaahan opetetaan suomalaisille ja eurooppalaisille. Ero on kuitenkin siinä, että Kolomoiskilla on peruste vihaansa joka muilta puuttuu. Hän edustaa näet khazari-juutalaisia jotka historiallisesti ovat vihanneet Venäjää. Heidän alkuperänsä on tällä suunnalla ja kuten eräs saksalainen bloggari valisti, khazari-juutalaiset eivät ole semiittejä vaan turkkilaissukuisia, jotka omaksuivat juutalaisen opin jälkeenpäin. Semiittiset juutalaiset jotka uskon loivat tulivat Egyptin kautta Palestiinaan, olivat siis kokonaan eri porukka.

  Kolomoiski kuten moni muu ukranalaisoligarkki ovat siis khazareja, mutta erikoista tässä on lisäksi se, että USA:n Ukrainan-politiikan muotoilijat kuuluvat samaan ryhmään, Victoria Nuland, Blinken ja moni muu. Yhteensattumaako ? Tuskin.

  Tykkää

  • Muistaakseni myös John Kerryn juuret ovat Ukrainassa.

   Ukrainalaiset järjestöt ovat Yhdysvaltain politiikassa aktiivinen ja vaikutusvaltainen ryhmä, tätä ei yleensä Suomessa, nosteta esiin.

   Ukrainassa on juutalaisia, koska 1700-luvulla serenissimus Grigori Potemkin asutti heitä sinne ja Krimille, sekä suojeli heitä — ja muuten myös muslimeja ja vanhaortodokseja — mikä herätti aikalaisissa ihmetystä Ranskaa ja Isoa-Britanniaa myöten. Potemkin oli itse ”ukrainalainen”, ja vaikutusvaltaisin mies Venäjän hovissa.

   En ole unohtanut Ukrainan juutalaisia. Olen vuodesta 2014 kirjoittanut joitain juttuja, jossa sikäläisten juutalaisten ongelmia Länsi-Ukrainan nykyjohdon kanssa otetaan esiin. Esim. https://vastavalkea.fi/2017/04/16/ukrainan-juutalaiset-pelkaavat/

   Tykkää

  • Kiinnostava oli Chilen miehen striimi Harkovasta käsin. Samoja ajatuksia on ollut itsellänikin. Hän myös otti esiin sen Ukrainan SBU:n ampuman Ukrainan delegaation rauhanneuvottelijan, joka on aihe, johon on ollut tarkoitus perehtyä.

   Tykkää

  • > Tämä kun on rahoittanut paitsi natseja niin Zelenskiä ensin näyttelijänä ja TV-tähtenä niin sen jälkeen presidenttinä. >

   Niinpä, näyttelijä – tv-tähti – presidentti – samoin kuin Trump!

   Tykkää

 6. Lisää katsottavaa, Anya Parampil haastattelee Mark Slebodania. Mark Slebodan on Moskovassa majaansa pitävä amerikkalainen, entinen USA:n laivaston sotilas, nykyisin geopolitiikan analyytikko.

  Forever War in Ukraine or End of Unipolar World?

  Tykkää

  • Slebodan sanoo paljon samaa kuin minä olen sanonut Ukraina-artikkeleissani.

   Hän kuitenkin sanoo odottavansa globaalia taantumaa ellei lamaa. No niin odotan minäkin : D Jätin sen sanomatta yo. artikkelissa, koska ajattelin — ehkä tyhmästi — sen olevan niin ilmeistä jokaiselle ettei sitä tarvitse erikseen sanoa.

   Tykkää

 7. Turkki, Israel ja Egypti ovat ruokahuollossaan Venäjä- riippuvaisimmat maat. Näistä ainakin Israel ja Turkki ovatkin jo ilmaisseet halukkuutta toimia rauhanvälittäjinä Ukraina tilantessa.

  Tykkää

  • Ei tässä rauhanvälittäjiä tarvita muuhn kuin salaamaan kuka on todellinen neuvottelujen vastapuoli. Nukehallitsijalla ei ole valtuuksia päättää mistään, joten face to face neuvotteluista ei voi tulla mitään. Joka välissä pitäisi soitella ohjeita tai sitten jääränä vain olla joustamatta. Kyllä tässä taas jotkut rikastuvat toisten ahdingolla.

   Tykkää

 8. Muistaakseni Suomella on joku valtiosopimus Venäjän kanssa, joka kieltää sotilaallisen liittoutumisen. Kokoomus ja sen apupuolue Persut sotajalalla. https://yle.fi/uutiset/3-12345905
  Noi pitäisi viedä viikonlopuksi kertausharjoituksiin hiihtelemään, jospa realiteetit palautuisivat mieleen. Oksettavat nilviäiset.

  Tykkää

  • Tämä asetus tulee voimaan 27 päivänä heinäkuuta 1992.

   Helsingissä 20 päivänä heinäkuuta 1992

   Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välinen SOPIMUS suhteiden perusteista

   4 artikla

   Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.

   Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.

   Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.

   https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920063

   Tykkää

 9. Olen pitkään ihmetellyt suomalaisten toimittajien ajatusmaailmaa. He julistavat aina yhtä totuutta, valehtelevat ja salaavat asioita. Tomittajia ei hirveästi haittaa se, että rokotteet tappavat ja sairastuttavat ihmisiä, myös heidän tuttaviaan. Heitä ei haittaa edes se, että rokotetut sairastuttavat muita ihmisiä (vaccine shedding) kuten toimittajia. Pääasia on, että ajetaan virallista agendaa ja lääketeollisuuden etuja. Toimittajia ei haittaa kemikaalivanojen ruiskuttaminen, ei vaikka he ja heidän läheisensä itse altistuvat niile mm. hengittämällä näitä myrkkyjä sisäänsä. Toimittajia ei haittaa langattoman säteilyn vaarat, ei vaikka he ja heidän läheisensä joutuvat kärsimään siitä. Toimittajia ei haittaa ruoan myrkyttäminen torjunta-aineilla ja kemikaaleilla, ei vaikka he itse ja heidän läheisensä syövät näitä samoja kemikaaleja. Toimittajia ei myöskään haittaa mahdollinen tuleva energia- ja ruokapula. Pääasia on julistaa yhtä totuutta ja yhtä agendaa. Toisaalta, ehkä energiantuotantoa ajetaankin tarkoituksella alas, jotta sieltä voisi tulla jotakin muuta tilalle. Mitä jos vapaa energia vihdoinkin tulee ihmiskunnan käyttöön? Se sama, josta kirjoitettiin muinaisissa teksteissä ja jonka parissa Nikola Tesla työskenteli. Viime vuosina maailmalla on räjähdellyt useita energialaitoksia ja öljyjalostamoja, mutta media on ollut hiljaa asiasta.

  Teslan patentti vapaasta energiasta:
  Apparatus for the utilization of radiant energy. US685957A
  https://patents.google.com/patent/US685957A/en

  Tykkää

  • Törmäsin vuonna miekka ja kilpi artikkeliin missä esiteltiin vähintään 8 Puttea, erilaiset korvat, silmät, sieraimet, kasvojen suhteet jopa pituus. Eri Putet hoitaa eri hommia, pikkuhommat yksi, itäiset hommat toinen(näytti enemmän aasialaiselta), lännen kanssa neuvotteli yleensä sama ukko. Kuka niistä oli og ei selvinnyt silloinkaan, voi olla että alkuperäinen on työntänyt koiranputkea jo tovin, toisaalta mitä väliä sillä on, puhuva pää kaltaistensa joukossa, käskiä kaikilla kuitenkin sama olit sitten jehuna Venäjällä tai Amerikan ihmemaassa.
   Olisin linkannut vaan en löytänyt enään.

   Tykkää

   • Ei ole oikea Putin, Vladimir Putin on kuollut – kaikki on huijausta. Olen eri mieltä Mito Islaminkandda hänen ”mitä valiä sillä on” kommentista.” Kyllä sillä on väliä – paljon. Jos ihmiset näkisivät totuuden, eli sen, että kaikki valtiot ovat Harmaan Eminenssin ohjauksessa, Itä vastaan Länsi korttitalo romahtaisi ja valemedian valheet lakkaisivat vaikuttamassa!

    Tykkää

   • Tulenkantajalle, mitä väliä sillä on onko remmissä olevan Putte oikea vai väärä? Oli kumpi tahansa se hyppää kun käsketään ja sama taho hyppyyttää kaikkia puhuvia päitä ympäri maailman, swaapulat gatesit ja sorokset mukaan lukien. Eli jos ihan ajatuksella luet, ollaan aika samoilla linjoilla.

    Tykkää

  • Mitolle. Joo, samoilla linjoilla ollaan siinä suhteessa, koska raha rules ja pupetteja (eli kansallisvaltioiden eliittiä) pyörittää AINA Harmaa Eminenssi. Tässähän ei ole mitään uutta, sillä sama imposter kuvio, jossa oikea henkilö ”HÄVIÄÄ” ja kopio astuu tilalle, on osoitettu toimivaksi kautta aikojen. Ihminen valitettavasti uskoo mitä valtamedia heille tarjoo, vaikka kaksoiolento ei edes näytä samalta. Näin ollen, kuolleita pidetään elossa, kuten esim. Paul Mc Cartney, Eminem, Cucci Main, Dave Chappele, Kanya West, etc…..

   Tykkää

 10. Jan Hurri Taloussanomissa: ”Ehdotukset esimerkiksi nesteytetyn maakaasun LNG:n tuonnin nopeaksi kasvattamiseksi venäläiskaasua korvaavana toimena näyttävät menneen maakaasufutuureilla kaiken aikaa kauppaa käyviltä markkinatoimijoilta ohi – tai jääneen joutavana haihatteluna omaan arvoonsa.

  Energiamarkkinoita alati seuraavien analyysiyhtiöiden mukaan LNG:n laivauksia Eurooppaan tai muuallekaan on hyvin vaikea äkisti kasvattaa, sillä kaasulaivat seilaavat jo täysiä lasteja ja suurimpien viejämaiden ja Länsi-Euroopan kaasuterminaalit ovat jo lähestulkoon tukossa.”

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008659904.html

  ————-

  Zero Hedge: ”As Dutesche Welle reports, ”Germany is currently still dependent on Russian fossil fuels”, Economy Minister Robert Habeck said on Thursday; he spoke out against a ban on energy imports from Russia in the wake of Moscow’s invasion of Ukraine.

  ”I would not advocate an embargo on Russian imports of fossil fuels. I would even oppose it,” he said after meeting German business leaders. ”We need these energy supplies to maintain the price stability and energy security in Germany,” Habeck added, warning that ”a shortage in supply could threaten social cohesion in Germany.”

  https://www.zerohedge.com/energy/energy-shortages-could-threaten-social-cohesion-germany-warns-against-ban-energy-imports

  ————–

  Tulikin mainittua, että Valmiustilalaki mahdollistaa ruoan säännöstelyn

  Valmiuslaki, sota-ajan työkalu: Mitä kaikkea sillä voi tehdä?

  Nyt:

  “Brace for Rationing” – Food Crisis Escalates – EU Farmers Furious

  Tykkää

 11. I told you so.

  Kirjoitin 1.4.2020:

  ”Ilman mediakohua mitään koronakauhua, mitään pandemiaa ei olisi. Joten miksi siis kaikki kohu? Ensimmäisenä tulee mieleen kaikki se, mitä koronapandemian varjolla on tehty: erilaiset pakkotoimet, poikkeustilat, uudet lait ja säädökset sekä uusien hallintarakenteiden muodostaminen “turvallisuussyistä” kuten myös valtava talouden elvyttäminen. Sillä jo tässä vaiheessa on selvää, että kuplatalouden pelastaminen aloitettiin jo viime vuonna eikä vasta pandemian puhjettua, ja niin ollen pandemia ei ole syy keskuspankkien tekemään talouden massiiviseen elvyttämiseen.

  Poikkeustilatoimilla on lisäksi saatu aikaan tilanne, jossa valtiot velkaantuvat entisestään samalla kun pk-sektori (jolle syntyy suurin osa työpaikoista) joutuu vakaviin vaikeuksiin tai tulee kokonaan pyyhkäistyksi pois jättäen jälkeensä entistä suuremman työttömyyden ja koko joukon ihmisiä elämänsä raunioille. Tämä ei lupaa hyvää globaalitaloudelle.

  Aika näyttää, onko vallanmedian harjoittamalla kuolemankauhun ja pandemiapaniikin lietsonnalla piilotettu taloudellisen ja poliittisen vallan keskittämistä entistä harvempien käsiin.

  Ihmiset tuntuvat olevan myös hitaita tajuamaan, että kun kaikki ovat karanteenissa, tuotantoketjut pysähtyvät. Tavaraa ja palveluita ei tuoteta. Mikäli poikkeustilaa pitkitetään, ennen pitkää iskee energiakriisi ja ruokakriisi.

  Jokainen, joka suinkin kykenee, tekisikin älykkäästi alkaessaan jo nyt suunnitella, mitä istuttaa ruokahuolien keventämiseksi tulevana keväänä parvekkeelleen ja/tai kesämökilleen. Taloyhtiöt voivat asukkaiden päätöksellä istuttaa yhteiselle pihalle marjapensaita ja hedelmäpuita tai vaikka kaalia.

  Oman ja läheisten selviytymisen kannalta ei ole järkevää jäädä odottelemaan hallitusten päätöksiä.”

  https://vastavalkea.fi/2020/04/01/vuosisadan-faktafiasko-tutkijat-haastavat-koronaviruksen-torjuntatoimet/

  Tykkää

  • Hyviä kysymyksiä. Kysymys on loppupelistä; taloudellisen ja poliittisen vallan keskittämisestä globalistieliitin käsiin ja väestön rajusta vähentämisestä maapallolla. Kaikelle tämä nykyinen hulluus sai alkunsa jo 60-luvulla.
   V 1968 Rockefeller & kumppanit perusti Rooman klubin, jonka tavoitteena oli nollata talouskasvu, ekologismin ideologia ilmastonmuutoksineen jne jne.
   A. Fursov piti tästä aiheesta mainion luennon, missä hän selittää syyt globalistieliitin näennäisen itsetuhoiselle politiikalle. Laitan linkin videoon, saas nähdä päästääkö WP sitä läpi.
   Suosittelen katsomaan tämän reilun tunnin videon

   https://www.bitchute.com/video/UvNDNb4o6MKh/

   Tykkää

 12. Loistava kirjoitus jälleen Riikalta ja erityiskiitos Jan Nybondakselle sillä aiheena käsitellä Kasaareita on erittäin vaikea ja vaarallinen. Kasaarit eli nykyisin Israelissa ja USA:ssa talouden todelliset johtajat eivät ole koskaan olleet seemiläisiin kansoihin kuuluvia ja suomalaisilla kristityillä on virheellinen käsitys Israelin valtiota asuttavista juutalaista uskontoa tunnustavista. John Kerryn, kuten myös Victoria Nulandin suku ovat Ukrainan kasaareja, samoin Bill Browder, Anthony Blinken joten heidän sukuhaaroissaan ovat myös Venäjän boshevikkien vallankaappauksen järjestäneen etnisen ryhmän edustajia.

  Kasaarit ovat aina vihanneet venäläisiä ja sen on todennut myös Nobel-palkittu kirjailija Alexandr Solzenitzyn joten tavalliset ukrainalaiset kärsivät edelleen omasta kasaariväestöstään. Holodomor kohdistui ensisijaisest juuri tavallisiin ukrainalaisiin, joten näyttöä on inhimillisen kärsimyksen järjestämisestä.

  Vihreä siirtymä Ukrainan sodan seurauksena tulee onneksi kaatumaan Euroopassa paitsi Suomessa ja meidän tulisi olla erittäin huolissamme hallituksen toimista koska Saksa avaa hiilivoimalansa ja Britanniassa on jo voimakas Boris Johnsonin vastainen liikehdintä toryjen keskuudessa vihreää mielettömyyttä vastaan.

  USA:n toimet ovat jälleen kerran osoittaneet jopa yksinkertaisille USA:n ihailijoille, että USA käyttää Venäjän vastaisuutta heikentääkseen Eurooppaa ja erityisesti edistääkseen omaa kaasun vientiä Eurooppaan. Valkoisen Talon tiedottajan Psaki on todella vaikeuksissa yrittäessään selitellä öljyn ostoa Venäjältä. USA:n kongressissa eräät republikaani-senaattorit ovat jo tuoneet asian esille ja selkeitä vastauksia on turha odottaa ainakaan Joe Bidenilta.

  Runo K. Kurko

  Tykkää

  • ”USA:n toimet ovat jälleen kerran osoittaneet jopa yksinkertaisille USA:n ihailijoille, että USA käyttää Venäjän vastaisuutta heikentääkseen Eurooppaa…”

   Olet minua toiveikkaampi 😀 Itse ajattelen, että kaikki eivät tajua koskaan sitä tarkastelukulmaa.

   Tykkää

 13. Kuten Riikka ylempänä viittasi, juutalaisia on myös myöhemmin siirelty alueelle, mutta mainitsemani Khazari (sori, anglisismi) eli kasaarijuutalaisuus on paljon vanhempaa perua. Saksalainen lähteeni sanoo hakeneensa tiedot Jewish Encyclopediasta joka kertoo että juutalaisen uskon omaksuminen tapahtui 700-luvun loppu- ja 800-lvun alkupuolella, jonka jälkeen koko kansa oli omaksunut uskon mutta käytti edelleen omaa äidinkieltään puhekielenä. Kasaarit olivat jatkuvissa sodissa venäläissukuisten kansojen kanssa jotka alkoivat muodostaa valtakuntaa Kiovan ympärille.

  Kasaarit hakivat siis kaiken opillisen perustansa seemiläisiltä juutalaisilta. Nykyään he ilmeisesti dominoivat juutalaisissa piireissä verrattuna seemiläisiin, mutta joku kenties osaa tarkemmin kuvata miten nämä kaksi eri haaraa ovat sekoittuneet ja sulautuneet, vai ovatko.

  En oikein ymmärrä miksi aihe olisi tabu. Kissa pöydälle on hyvä vanha suomalainen periaate. Nähdäkseni juutalaisten panos maailman tieteessä ja taiteessa on merkittävä mm. siksi, että he ovat olleet vähän mutta sopivasti etäällä valtavirrasta ja siksi osanneet kiertää valtavirran omaksumat tabut. Mutta miksi pitäisi ummistaa silmänsä sille, että juutalaisten keskinäinen solidaarisuus myös on aiheuttanut suuria ongelmia, etenkin sen jälkeen kun Israel perustettiin brittiläisen valtapolitiikan kautta ja riistäytyi perustajiensa hallinnasta. Jos nyt hieman karrikoi niin eurooppalaisen juutalaisen politiikon prioriteetit ovat nämä: Ensin Israelin etu, Washingtonin etu, Brysselin etu ja jos sijaa jää niin sitten kulloisenkin kotimaan etu. Pieni ongelma, eikö ?

  Opillisessa mielessä voi sitten spekuloida, että mitä tulee siitä kun oppi on tuontitavaraa. Tässähän suomalaiset, kasaarit ja lukuisat muut ovat verrannollisia. Myös Suomen valtionuskonto on tuontitavaraa ja olisi kiinnostavaa pohtia miten sellainen vaikuttaa kansaan. Hypoteesina voisi esittää, että sellainen jää jossain määrin ulkoiseksi ja pinnalliseksi, se voi myös aiheuttaa fanatismia juuri siksi että se ei ole itse luotua.

  Tykkää

 14. Vihreällä siirtymällä ei taida olla luonnon kanssa paljoa tekemistä. Rahamiesten keksintö….kuluttajilta liiat rahat pois…. niiden toimintaan jotka osaa rahaa käyttää.
  Vaihtoehto media kertoo ettei maapallolla ole havaittu lämpenemistä kuuteen vuoteen.
  Mutta saasteiden puskeminen saisi vähentyä.
  Hiilidioksidi sinällään ei saaste vaan välttämätön aine kasveille. ( 50vuotta sitten kun tupakointiin sisätiloissa enemmän niin sanottiin että sellaiseen huoneeseen tupakalle missä huonekasveja…ne tykkää tupakansavusta.) Kasvihuoneisiin ammattikäytössä lisätään hiilidioksidia.

  Tykkää

 15. Tässä Embargo/Kauppasodassa…Vähäälyiset Juntit ympäri Maata…Tuhoavat Oman bisneksensä Venäjällä…Samaan aikaan kuin USA ym..jatkavat Bisneksiään Venäjän kanssa kuten Ennenkin…Verhojen Takana…

  Esm. 1/3 Boeingin..ym..muut?..Titaani tulee Venäjältä…Luuletteko Todella että USA olisi Valmis Tuhoamaan Omat Avainyrityksensä…Jonkun Ukrainan takia…LMAO..!!!

  Sama Veikkaan..Euroopassa Airbusin kohdalla…jne

  Öljykin kuulema…Kulkee…Kuten ennenkin…VAIN Rajanaapuri…Älykääpiövaltio..Suojunttila…Tuhoaa Bisneksensä…Venäjällä…Tällä kertaa…IKUISESTI…Ja HYVÄ…Niin…!!!

  Kyllä…SIPERIA…OPETTAA…UHOAVAT SUOJUNTIT..Vieläkin…!!!

  Tykkää

 16. JuutaLoisista…Puheenollen…Kyllä R.S tietää varmuudella sen Vanhan toteamuksen…

  ”To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize”

  Jolloin vedetään.se…The Cowards way Out…Kielletään…Kiistetään…Koko Aihe….

  Ei…Ole Ainoa…

  Tykkää

 17. Näyttäis olevan tässä Wordpaskassa joku Filtteri aktivoituna….

  Joko….Niinistön Suolesta…taikka Linkistä…

  5 kertaa Kokeillut…Vasta…Kikkailemalla meni läpi..

  Tykkää

 18. Aika moni nato-trolli ja etenkin Hullu-aho pitäisi laittaa kuriin tuon toisen momentin nojalla.

  2 § (21.4.1995/578)
  Sotaan yllyttäminen

  Jos joku Suomessa tai Suomen kansalainen Suomen ulkopuolella Suomea koskevan sotilaallisen tai kansainvälisen poliittisen kriisin aikana tai sellaisen välittömästi uhatessa, tarkoituksenaan saattaa Suomi sotaan tai sotatoimen kohteeksi,

  1) julkisesti kehottaa vierasta valtiota hyökkäystekoon Suomea vastaan tai Suomea hyökkäystekoon vierasta valtiota vastaan,

  2) julkisesti levittää lausumia tai muita ilmaisuja, joiden tarkoituksena on vaikuttaa yleisen mielipiteen kehittymiseen hyökkäystekojen käyttöä puoltavaksi,

  3) järjestelmällisesti levittää ilmeisen perättömiä tai harhaanjohtavia tietoja Suomen puolustuksesta tai sotilas- tai puolustuspoliittisista aikomuksista taikka

  4) oikeudettomasti suorittaa vieraaseen valtioon, sen edustajaan, alueeseen tai omaisuuteen kohdistuvan väkivaltaisen teon

  siten, että teko selvästi lisää Suomen sotaan tai sotatoimen kohteeksi joutumisen vaaraa, hänet on tuomittava sotaan yllyttämisestä vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

  Liked by 2 people

  • Pitäneekö paikkansa kun Benjamin Fulford kirjoittaa tänään 7.3.2021,että Ruotsin salaisen palvelun mukaan Suomi ja Ruotsi olisivat ” antautuneet ” ( surrender) viime viikolla Venäjälle ja luvanneet pysyä neutraalina ja pysyvänsä NATON ulkopuolella.

   Swedish intelligense sources say both Finland and Sweden surrendered to Russia last week……

   https://benjaminfulford.net/2022/03/07/eu-negotiating-surrender-to-russia-fake-biden-government-doomed/

   Ja sen lisäksi

   EU negotiating surrender to Rossia!

   Voiko näin olla ?

   Tykkää

   • Saattaa pitää paikkansa, että Fulford kirjoittaa noin, mitta pitääkö hänen kirjoittamansa paikkansa, en osaa sanoa.

    Tykkää

   • RS on osannut sanoa viimeisen viikon aikana enemmän järjen sanoja kuin vaikka IL ja IS yhteensä. Tämä tietysti onnistuisi tyhmemmältäkin. Ainoana läntistä narratiivia tukevana näkökulmana pidän tätä: äkillisesti, pyytämättä ja yllättäen itsenäistynyt Ukraina oli väistämättä absurdi ja haavoittuva. Jeltsin siis paljosta vastuussa. Ja suuressa kuvassa paljon enemmästä Stalin, Lvovin-Lembergin suunnalla ovat luultavasti mielummin köyhiä ”itävaltalaisia” kuin rikkaita muskoviitteja. Mutta taitaa olla ”sulkemisaika Lännen huvipuistoissa” (Cyril Connolly), monikaan ei enää saa sitä mitä tahtoo.

    Tykkää

   • Tämä oli tuossa Benjamin Fulfordin sivulla:

    ”Igor Kolomoiskia syytetään rahojen ohjaamisesta ukrainalaisesta pankista kiinteistöihin ympäri Yhdysvaltoja.”

    ”Jokainen presidentti ja hänen tiiminsä poistuivat hänen toimikautensa jälkeen dollarimiljardööreinä, eikä Zelensky, kaikesta alemmuudestaan huolimatta, ollut poikkeus, vain hänen tapauksessaan kukaan ei anna hänen kävellä pois”, Kiva sanoi ja lisäsi, että Ukrainan nykyinen johtaja odottaa vankilaa.

    https://www.veteranstoday.com/2022/03/02/blockbuster-drag-queen-zelensky-found-a-billion-dollars-and-a-villa-in-miami/

    Tykkää

 19. Sivustolla todella mielenkiintoisia näkökulmia tähän kriisiin, talouden ja energiapolitiikan näkökulmasta. Avoin.median ohella hyvin perillä asioista. Toivottavasti otatte koppia tästä ja jaatte ajatuksia eteenpäin.

  https://thewarrenletter.substack.com/p/how-we-got-here-and-where-we-are?s=r

  ”Russell Warren is a former Army Officer that served in Operation Enduring Freedom as an Infantryman. Russell holds a Bachelor of Science degree from the United States Military Academy, a law degree from Texas Tech University School of Law and a Master of Science degree in Personal Financial Planning from Texas Tech University Graduate School. Russell is an author, land investor, podcaster, and geo-political forecaster who trades markets based on macro-economic events.”

  Tykkää

  • Russia has been exploring ways to “de-dollarize” for many years and has been somewhat successful. In 2013, 80% of Russia’s transactions were in US dollars, by 2022 only about 50% of Russia’s transactions were in US dollars. This trend is likely to accelerate. In early February 2022,

   Russia and China signed a monumental trade agreement that would increase the sale of Russian oil to China in currencies outside the US dollar. After that agreement was signed,

   Russian President Vladimir Putin, “acknowledged the importance of the two countries’ joint efforts in `consistently expanding settlements in national currencies and creating mechanisms to offset the negative impact of unilateral sanctions.`

   The bottom line is that Russia and China are working very closely in attempts to create an economy outside the US dollar system.”

   Jos olisin Venäjä ja Kiina, edellyttäisin etä kaikista vientikaupoista 30-40% olisi pakko maksaa ruplilla ja yuaneilla. Lisäisi ruplien ja yuanien kysyntää ja vahvistaisi valuutan asemaa.

   LatAm-maat saattavat tuntea kiinnostusta liittyä mukaan dollarin ulkopuoliseen talousjärjestelmään koska
   1) niitä on kiusattu talouspakotteilla, joten varauloskäynti kiinnostaa
   2) niillä ei ole varaa menettää kauppakumppaneita

   Tykkää

  • Kaiken etujen ja hyötyjen arvioinnin keskelle toivoisin myös keskustelua moraalista ja mikä on ihmisyyden puolustamisen arvo. Uhkakuvat ja kun mä haluun -mentaliteetti ei käy syyksi hyökkäykselle kuin todella pimeissä ja hatarissa ajatuksissa.

   Tykkää

 20. Kaikki liittyy kaikkeen. Ilmastosodan päätarkoitus on ollut koko ajan lyödä Venäjän öljyteollisuus polvilleen ja nujertaa maa talouden kautta. Kyllä venäläiset ovat tunnistaneet entisen verivihollisensa Ruotsin johtavan marsalkan, Greta Thurnbergin aikeet.

  Nuoret naiset ja vähän iäkkäämmätkin on pistetty nyt esille hämäämään todellisia militaristisia tausta-aikeita: Sotakenraali, Saksan aiempi puolustusministeri von der Leyen, Saksan vihreä ulkoministeri, suupaltti höpöttelijä Baerbock – myös Englannista, Ruotsista löytyy feminiinistä pää- tai ulkoministeriä. Puhumattakaan Suomesta. Listaa voisi jatkaa.

  Ilmastoa saastutetaan koko ajan myrkkyruiskutuksilla, ns. geoengineering, niistä saamme dementiaa aiheuttavaa alumiinia jatkuvasti keuhkoihimme. Mitä sitten ne muut nesteytetyt raskasmetallit vaikuttavat elimistöömme ? Tämä on myös sitä sotaa, jota on käyty jo kauan, mutta josta vain harva puhuu.

  Ilmastoagenda on länsimaiden pyhääkin pyhempi sotastrategia, todellinen jihad. Sitä käydään nimenomaan Venäjää vastaan. Sillä tuhotaan myös eurooppalaisten terveys ja talous.

  I

  Tykkää

 21. Näillä kulmilla vedettiin Lauantaina 5 aikaan..Semmoinen Paskavana…Horisontista horisonttiin ..Että siitä syntyi keskustelu jopa paikallisen SS-Marketin pihalla…Nuorempi kaveria..Yritti siinä valistaa sitä Vanhempaa väkee…Olin ihan ällikällä lyöty…

  Samasta pihasta…Näkyi 3 vanaa…

  Valitettavasti En ehtinyt heti Flightradariin….Myöhemmin tarkistettuna…Vaikutti lentäneen…Ilman transponderia…Kuten Niitten on tapana.

  Tykkää

 22. Taattua Riikan laatua taas kerran ja kiitti myös Jan Nybondasille Gonzalo Lira-linkistä.

  Miehellä on ajankohtaisia ja mielenkiintoisia videoita. Toivottavasti mies pysyy hengissä siellä Harkovissa.

  Gonzalo Liran eilinen striimi liittyy myös talouteen, mitä meillä täällä Euroopassa on odoteltavissa:

  Why Sanctions Will Hurt The West—Not Russia

  Tykkää

  • Katsoin tänään EU:n FDI-lukemat 2019-2020 eli paljonko suoria ulkomaisia investointeja EU-alueelle on tehty. Käyrä on alaspäin, globaalisti. EU-alueella se EI johdu pandemiasta — ellei epäsuorasti koronatoimista — koska suunta on ollut sama vuosia.

   Minua ei oikeastaan ihmetytä, ettei sijoittajia kiinnosta laittaa rahojaan tänne. Politiikka on sellaista, että yritysympäristö ei ole vakaa. Aina puskista tulee joku direktiivi, joka tekee toiminnasta vaikeaa ja/tai kannattamatonta.

   Tykkää

  • Lira juttelee tuossa kehityskulkuja, joita itsekin olen miettinyt todennäköisinä.

   Isoista kuvioista päätyy aina perheen selviytymiseen joten kun media alkoi urakalla natottaa, sanoin miehelleni että aikovatkohan laukaista UKrainan, ja että pitää alkaa haalia kuivatavaraa ja säilykkeitä koska hinnat alkavat nousta. Polttoaineistakin oli puhetta, Venäjä-pelottelua oli niin paljon, että tietenkin tuli talouspakotteet seurauksineen mieleen.

   Tykkää

 23. Se kuva mitä Itse olen saanut B. Fulfordista..Niin Hänellä on paljon kontakteja…Sekä ”Alamaailmaan” että ”Hyvismaailmaan”..joten En usko Hänen…keksineen tuon…Omasta päästään…

  Tykkää

  • Fulford on sen verran lennokas, että hänen sanomisiaan on hyvä arvioida ennen kuin liittää ne ”tietona” maailmankuvaansa.
   En tarkoita, että välttämättä valehtelee mutta hän on jotenkin niin kietoutunut tulkintoihinsa; vähän sellainen köydenpunoja, joka liittää köyteensä heikkoa ja vahvaa kuitua.

   Tykkää

  • Suomen mediat ovat deep staten hallussa. Voisi ajatella niinkin että Suomen johto on ymmärtänyt (Niinistöhän tuntee kuulemma parhaiten Putinin EU: ssa) että nyt on pakko ” perääntyä”. Venäjällä on todisteet jotka The Washington Postiin on jo julkaissut siitä että USA on lähettänyt ydinaseen valmistukseen tarvittavaa plutoniumia Ukrainalle. Toinen tärkeä pointti ovat ne 15 USA: n kemiallista biolaboratoriota USA: ssa. USA: n lait kieltävät bioaseiden valmistuksen USA: ssa. Siksi laboratoriot rakennettiin Ukrainaan, joka ei ole suvereeni valtio (Staat),vaan maa(alue)( Land).

   Tulenkantajan argumentti, että julkisuudessa esiintyvä Putin ei ole aito vaan dupple tai avatar kuten Fulford sanoo,pitää todennäköisesti paikkansa. Mutta eihän myöskään Biden ole Biden.

   ”Putin” ei Tom Luongon mukaan deep state- marionetti:

   https://tomluongo.me/2022/03/06/thanks-putins-war-ukraine-race-great-reset/

   Tykkää

 24. Nyt pitäisi miettiä miten edetään tästä eteenpäin. Hitaimpienkin pitäisi jo nyt huomata, että itärajallamme on edelleen hiljaista. Mikään määrä ilmatilansulkuja tai pakotteita ei enää käännä taistelujen kulkua Ukrainassa.

  Energiariippuvuus Venäjästä takaa, että suhteet palautuvat nopeasti. Suomalaisten yritysten ei missään tapauksessa pidä vetäytyä Venäjältä vaan kärsivällisesti odottaa muutama kuukausi tai vaikka koko vuosi. Korona laittoi odottamaan pari vuotta ja siitäkin on selvitty. Jos sinne firmaan tulee jotain hyvesingaloivaa painostusta, on se varmasti WEF-agenttien hybridivaikuttamista, jolla raivataan tilaa markkinoiden haltuunotolle. Nyt voi olla jopa edullinen hetki investoida lisää.

  Minä avaisin ensimmäisenä ilmatilan ennalleen. Seuraavaksi jatkaisin Parikkalan rajanylityspaikan avaamisella. Vaikka siellä olisikin hiljaista aluksi, on se rajamiehen palkka pieni hinta siitä, että eskalaatio saadaan käännettyä toiseen suuntaan. Seuraavaksi pitäisi poliisin hoidella syytteeseen ainakin parikymmentä pahinta sodanlietsojaa ja kiihottajaa. Varsinaiset talouspakotteet on vaikeampia, koska niistä irtisanoutuminen voi johtaa siihen, että entiset kaverit asettaa pakotteita Suomelle.

  Noin ajatuksena, jos Venäjä liittää valtaamansa Ukrainan itseensä, niin joutuvatko entiset Ukrainalaiset kärsimään Venäjän vastaisista pakotteista? Nyt puheissa niin tärkeät ihmiset, että heidät voidaan tapattaa geopoliittisessa pelissä. Enpä jaksa uskoa, että yksilöille järjestyy mitään erivapauksia enää tappion jälkeen. Yhtä tekopyhää kuin Jemenin ja monen muun paikan uutisoimatta jäävät jatkuvat pommitukset.

  Liked by 1 henkilö

  • ”Minä avaisin ensimmäisenä ilmatilan ennalleen.”

   Onneksi Finnair sai EU:lta hybridilainan (koronatuki), tulee meinaan helkutin kalliiksi lentää Aasiaan nyt kun Venäjä sulki ilmatilansa länsimailta 😀

   ”Varsinaiset talouspakotteet on vaikeampia, koska niistä irtisanoutuminen voi johtaa siihen, että entiset kaverit asettaa pakotteita Suomelle.”
   EU:han tekee sitä koko ajan, asettaa erilaisia pakotteita: ilmastopolitiikka, elvytyspaketit jne
   Kutsuvat vaan niitä direktiiveiksi.

   ”Seuraavaksi pitäisi poliisin hoidella syytteeseen ainakin parikymmentä pahinta sodanlietsojaa ja kiihottajaa.”
   Kärnä

   Tykkää

  • tekopyhyys näkyy selkeesti.samat tahot ja mediat,jotka nyt tuomitsee,todella rajusti,saa ihmiset kannattaan paljon tuhoisempia sotia,ja ”löytää” aina oikeutuksen lännen sodille,vaikka kuinka paljastuisi petokset niiden takaa.
   nyt pitää ulkomailla olevien venäläisten tuomita sota,tai tulla itse tuomituksi.
   urheilussa,ja muuallakin esim. ollut kiellettynä poliittiset kannanotot urheilijoilta,nyt urheilijoilta vaaditaan semmoista,kattojärjestöt nyt täysin poliittisia rangaistuksia jakaa…kun aiemmin semmoiset pois suljettuja,ei kuulu urheiluun…no,etelä-afrikka oli aikanaan suljettu ulos monesta.

   aivan varma siitä,että mikäli olisi nyt lännen ”operaatio” kyseessä,niin kaikki olisi päälaellaan nykyisestä kerronnassa,ja olisi aikaa sitten kiinnitetty huomio syrjintään,vainoon,natseihin,ja väliintulo oli välttämätöntä.näin kerrotaan aina ”hyvistä” sodista,toki jää siviiliuhrit ja muu uhriluku päivittäin päivittämättä,mieluummin puhutaan kuinka kirurgisen tarkkoja iskuja tekevät,oudosti vaan niitä uhreja tulee niissä sodissa tuhansittain,ja ”pelastetutkin” jää lopulta entistä huonompaan tilaan,mutta niillä enään väliä,kun operaation todellinen tarkoitus saatu vietyä läpi.
   osoittaa kyllä selvästi,ettei media ole objektiivisesti tiedottamassa,vaan tarkoitus on vaikuttaa ihmisiin.
   tänään näytettiin ylellä kuinka pakolaisia otettiin vastaan jossain tiellä,väki tuli juosten jostain metsästä,tiekaiteiden yli tielle, sotilaiden luo,ja käsittääkseni oli puolan rajalta,tai länsi-ukrainasta,niin näytti kyllä täysin medialle järjestetyltä tilanteelta.tie oli tulosuuntaan rauhallinen ja tyhjä,mutta jotenkin sieltä maaston puolelta tultiin kuvauspaikkaan,rattaiden kanssa siinä nainen tuli,ja komensi sitten pojan rattaisiin heti tielle päästyään,poika kyllä oli ihan hyvä käveleen itse,varmaan noin 5 vuotias.
   sitten on nämä rahankeruut,joihin jostain heti löytyi kuvia kärsivistä lapsista,josta epäilys,että mikäli ovat kuvissa ukrainasta,niin varmaan sitten itä-ukrainasta,ja nyt siis kelpaa nekin kärsijöinä kuviin,kun yhdistetään heidät nykyiseen tilanteeseen.
   eikä sillä,eniten se koskettaa itseekin aina kun lapset kärsii,kuten varmaan enemmistöä,ja sen kyllä tietää mediat,ja rahankerääjät,ja käyttävät lapsia kampanjoihinsa surutta.
   no,toivottavasti menee kuitenkin rahat johonkin hyödylliseen,ettei olisi sama kuvio,kuin englannissa juuri oli kuningattaren nimissä jossain hyväntekeväisyyskeräyksessä,josta paljastui,että 98% rahoista meni hyväntekeväisyysjärjestön palkkoihin

   Tykkää

  • Ei ilmatilaa voi avata, koska sota jatkuu. Tietenkin silloin , jos asetut Lännen ja deepstaten puolelle. USAn tarkoitus on ollut sotkea Nato ”täysillä” sotaan mukaan. Naton hävittäjäthän käyttäisivät ilmatilaa hyväkseen.Länsi puhuu koko ajan suurista siviiliuhrimääristä ( false flag) jotta saisi Naton ”hyökkäämään”,

   Venäjä on nyt vahvistanut listan vihollismaistaan ( unfriendly countries)

   Mitä tahansa voi tapahtua, kun on kyse deepstatesta. -Riikka on toimittaja, joka ei voi spekuloida eikä olla yksipuolinen.

   Onko sitten tässä sotatilanteessa syytäkään spekuloida? EI- toimttajana ja kuitenkin totuuden etsijänä esittäisin vielä yhden kuvion tai spekulaation jo aeimmin mainitsemaani Tukholman profetiaan liittyen.

   Entäs jos siihen liittyvä kuva ja sen punaiseksi värjätty alue tarkoittaisikin sitä että Venäjä tulisi voittajana tekemään tuosta alueesta puskurivyöhykkeen, jota se kontrolloi ettei Suomen tai Norjan alueelta ryhdytä enää wsotimaan Venäjää vastaan. Ruotsihan ei periaatteess ” sodi” muutenkaan.
   Venäjää vastaan nyt taisteleville ja taistelleille Venäjän vihollismaille olisi kuten aina sodassa hävinneille tulossa sotakorvaukset maksettaviksi. – Eikä Venäjä aloittanut tätä jo 8 vuotta käytävää sotaa, sehän pitäisi kaikille olla selvä. Nyt kun Kiinakin on juuri ilmoittanut olevansa Venäjän puolella, vastapuoli ainakin hieman kutistui.

   Jäin yhä ihmettelemään,miksi ihmeessä Niinistö tapasi Bidenin kun Biden ei edes johda USA: n armeijaa sotajoukkojen ylipällikkönä. US: n sotilasjoukothan ovat toisissa käsissä (white hats). Bidenilla ei ole ollut myöskään pääsyä ydinasenappiin.
   Sanna Marin sen sijaan taisi vain uudistaa valansa Klaus Schwabille ja deepstatelle USA: n vierailullaan. Mutta että puolustusministeri Kaikkosenkin piti näyttäytyä USA: n mantereella ( jos Suomi oli antautunut edellisviikolla Venäjälle) kertoo ehkä kuitenkin jostakin aivan muusta(kin) kuin Nato-jäsenyydestä.

   Ukrainan sota ei ole ohi ja Ukrainan pakolaiskysymys vie aikansa. Erikoista että kerrotaan Ukrainasta lähteneen niinkin moni mustaihoinen pakolainen liikkeelle.

   Trump sanoi presidenttinä ollessaan että Saksan kysymys tulee viimeisenä. Saksan Bundestag äänestää pian, 17.3.2022 rokotuspakosta, ainakin Bayerissa on nytkin 3 G . Scholz lupaili 100 miljardia Saksan ”puolustusbudjettiin” vaikka veroaukko oli jo ennestäännuo 100 miljardia. Joten omikronpiikkejä jaetaan luultavasti meilläkin, koska kansa ei nouse niitä vastustamaan.

   Tykkää

   • Melkoinen saavutus Euroopan parhaiten Putinin tuntevalta presidentiltä, saattaa Venäjän paras naapuri epäystävällisten maitten listalle. Sinisilmäinen voisi luulla, että sen on huonoa tuuria tai epäonnistuminen. Minä oletan, että hän teki sen tahallaan.

    Tykkää

 25. nakki…Juuri puusta pudonneet..vähäälyiset Suoapinat…Eivät ymmärrä Paskaakaan tästä raaasta Maailmasta…Täällä Kovallakin työllä hankittu banaani Viedään suusta…jos hetkeks käännät Pääs…Ja Ottajia löytyy…

  Tykkää

 26. Tänään kansainvälisenä naistenpäivänä onnittelut kaikille kommentoiville naisille.
  PS Koko juttu ois muuten mennyt ohi, mutta katsoin Bäckmannin ja Leena Hietasen stiimiä, missä asia mainittiin, joten postaanpa kerrankin suomenkielisen videon 😀

  MITÄ PUTIN AIKOO?

  Tykkää

 27. Kuka on se saatana, joka kuvittelee oikeudekseen kajota internetin vapaaseen uutistenvälitykseen? RT:n näkemystä ei ole päässyt lukemaan kohta vuorokauteen. EU:n hallinto hyökkää omia kansalaisiaan vastaan. Vitun informaatioterroristit. Koko sosiaalinen mediakin on jo aseistettu rajoituksin ja tilien sulkemisten kanssa tehden kansasta pimeydessä vaeltavan zombi-lauman.

  Tykkää

  • Oiskohan jollain jotain salattavaa,piiloteltavaa kenties? Kiina vaatii Usalta selitystä Ukrainan biolabroista sekä ympäri maailmaa olevista 366 labrasta 60 eri maassa. Hiljaista on Suomen uutisissa. RT kanavalta juuri tuli dokkaria kun joukkohautoja availlaan Itäukrainassa, hiljaista on niistäkin täällä. Rt videot näkyy esim. rumblen kautta. Mobiilissa toimii RT:n android sovellus. Videot ei siellä näy. Mobiilissa Operan selain ja avaa sivut yksityisessä tilassa VPN päällä, joskus kestää hetken ennekun aukee, noin toimii sputnik ja rt. Ei varmaan mene montaa viikkoa kun täällä aletaan jakamaan sakkoja jos katsot kiellettyjä kanavia. Jotenkin tulee mieleen lihakaupan Väiski ja työläisten paratiisi…

   Tykkää

  • mitä…oot päässy eilen vielä rt:n sivuille?
   ittellä ollu varmaan viikon sulki,päivä sivujen sulun jälkeen,ei päässy enää edes rt:n telegramia pälyileen.
   ja onhan nää todella erikoisia valtuuksia,joila eu:ssa sivut nyt estetty,ja riittää näköjään jälleen pelkät väitteet tuomioon,kun valeuutisoinnista leyen syytteli,ensimmäistäkään esimerkkiä ei näytetty.
   että mieluummin näyttää,että valheet ne taas sitä sensuuria kaipaa,,,ei totuus.

   kyberhyökkäystä tässä odotellut,joko todellista,venäjän kostona rajoitusten takia,tai lavastettua…ja sama ”syyllinen” siinäkin.senhän myös simulaationa WEF kävi,ehkä säästelee sitä vielä,kunnes tämä kriisi on ohi,ja sitten saadaan taas nauttia uudesta kriisistä,heti kohta perään.
   saadaan sitten kaikki taloudet kuralle,velkaa roimasti ja kurjuutta kansalle lisää,ja kohti resettiä.kaikki velan teko tässä viime aikoina,voi olla suunniteltua,jos siinä resetissä velat annetaan anteeksi,valtioille siis,ja joku nollaus tehdään,uuden digivaluutan tullessa…ei ainakaan mitään väliä kuinka velkaantuu,jos tietää niiden poistuvan,sitähän vois oikein tarkoituksella jaella velkarahaa halutuille tahoille,jotka sitten omistusta haalii niillä….noo,ehkei nyt ihan pian päästä uuteen valuuttaan,mutta suunnitelmat voi edetä sitä kohti lujaa

   Tykkää

  • Älä käytä operaattorin DNS palvelua vaan esim open dns/cloudflare/comodo/yandex,toimii rt ja sputnik!
   Samalla ohittuu muutkin suomen sensuurit,se ns lapsipornon suodatuslista johon lienee lisätty kaikkea muutakin.

   Tykkää

 28. Ylen nettisivulta kuukkeli työnsi…. yliopisto lakiin yritetään saada muutos tänä vuonna….dosentin arvo pois sellaiselta joka …hmm… mitenkähän siinä olikaan…joka ei ansaitse sitä enää.
  Olihan siinä esimerkkikin….Johan Backman.

  Tykkää

 29. MTV Kakan….FakeNjewsiss juuri Ylistysjuttu jostain Takuulla…Lännen rahoittamasta Propagandasivustosta…Nimeltään…Meduza..
  joka Levittää…Venäjävastaista Propagandaa..Jostain Latviast..Samalla kun Sputnik…Sekä Maailman laajuisesti tunnettu ja arvostettu RT…Sensuroidaan täällä päin

  Voi sitä Lehdistövapauden…TEKOPYHYYTTÄ

  .Eikös nää SUOLEN Paskantoimittajat edes osaa Hävetä..Omaa..KAKSNAAMAISUUTTAAN ?

  Tykkää

 30. Nyt suuri euroopan ystävä ja humanitaari Viktoria Nuland astui esiin ja myönsi että jotain labroja siellä Ukrainassa on ollut, mutta että se on Venäjän vika ja Venäjä vaarantaa nyt kaiken.. hymy huulilla odotan millä tavalla jos ja kun täällä ”media” tai mikä helevatin pedofiilien uutistoimisto ja housuunpaskantajien lehti niistä sitten pitkin hampain jotain täysin päätöntä sopeltaa…

  Tykkää

  • niin,sehän on nulandin ja koko lännen mukaan venäjän tapa toimia,että esittää muut syyllisiksi omiin tekoihin…jälleen ilman todisteita,pelkkä väite riittää ”totuuden” nimissä toimivalle lännelle.

   ihan vaan tapaukset syyrian kemiallisista iskuista osoittaa ihan toista,kuten myös vault 7 paljastus,jossa selvisi,että cia kehittänyt ohjelman jolla saadaan näyttään kyberiskun tai hakkeroinnin tekijäksi kuka vaan….vai pitäisikö siis ajatella,että ihan vaan huvikseen kehittivät moisen,ei tarkoitus käyttää,eikä vierittää syytä muiden niskaan.
   mielestäni kyllä osoittaa että juurikin USA:lla on tapana lavastella toisia syyllisiksi

   Tykkää

 31. Ja saaga vaan jatkuu ja jatkuu taas. Nyt nato heittää peliin kaikkein uljaimman ja jaloimman joukkonsa, vauvankeittäjien pataljoona suoraan syyriasta, jihuu! Voitto on jo lähes varma.

  Tykkää

  • Tätä ei pitäisi unohtaa, Laptop from Hell ja Hunter Biden. POTUKSEN poika. Läppäriltä löytyi viestittelyä Hunterin ja hänen rakastajattarensa (Hunterin kuolleen veljen vaimo) väliltä. Rakastajatar syyttää Hunteria alaikäisten lasten elävältä polttamisista Donetskin kaupungissa itä-Ukrainassa ja ihmisten tappamisesta Pekingissä.
   Bidenien perhe tuntuu olevan syvemmällä tässä venäläisten kansanmurhassa kuin arvasimmekaan.

   https://stateofthenation.co/?p=54871

   https://www.rumormillnews.com/cgi-bin/forum.cgi?noframes;read=194579

   Tykkää

  • ja kuinkas yllättäen,kun tieto tuli,että ollaan jihadisteja lähettämässä taisteleen toisen ääriliikkeen rinnalle,suomessa ainakin yle alkoi kertoon,nöyränä USA:n palvelijana,että venäjä olisi syyrialaisia sotilaita sinne haalimassa….
   syyrian jihadistien keinojakin alkanu käyttään natsipataljoonat ukrainassa,kun asemiaan pystyttää sairaaloihin,ja kouluihin yms. sitten länsi kertoo,kuinka venäjä pommittaa sairaaloita,ja kouluja…tosin yle mainitsi vain,että 17 IHMISTÄ haavoittui mariupolin sairaalan tulituksessa,antoi siis vaikutelman,mutta ei kertonut,että siviilejä olisi olleet.

   nato keskusteluakin kuulemma käydään kevään aikana,toivottavasti on sitten oikeaa keskustelua,ettei vain yksipuolista puhetta,jota tässä muuten ollut,jo koronasta lähtien,,,,jaa,no aiemminkin jo.kyllä keskustelut on loistaneet täysin poissaolollaan,..täydeksi tyranniaksi muuttumassa tämä ”liberaali ja demokraattinen” länsi.
   on muuten avattu aloite nato jäsenyyttä vastustamaan,että sinne vaan kannattamaan…..vastustamista. https://kansalaisaloite.fi/fi/aloite/10354

   Tykkää

  • Tykkää

 32. Nyt käydään infosotaa, Tor browser käyttää milloin mitäkin maata, ei hyvä.

  Neuvoksi, ohjeeksi: asentakaa selaimellenne urban vpn pois lukien firefox, siinä urban vpn ei toimi (ongelma sama kuin Tor browserissa) Selaimenne on pakko olla Chrome, Brave Net Browser, Chromium, Yandex tai vastaava, niissä urban vpn toimii ja se on ilmainen !!!
  Tämä on infosotaa ja vihollinen on sanktioita jakavat USA, EU ja vastaavat. Mitä maita urban vpn voi käyttää, jotka toimii, no tietysti BRICS maita ja vastaavia, jotka fyysisesti sijaitsevat vähän kauempana.. Jos meni jakeluun niin näette RT on air videolla. Ongelmia voi olla, mutta niitä infosodassa on aina.

  Toivottavasti neuvosta oli apua, kaikella ystävyydellä

  Tykkää

 33. Tää on (ainakin) suullista historiaa. Suvun vanhuksilta kuultua.
  Kun Suomi ollut ”Venäjän vallan alla” sieltä 1800 – luvun alkupuolelta niin täällä totuttiin siihen että Venäjältä tulee (ja halpaa) vehnää. Joten omaan viljanviljelyyn ei Suomessa panostettu.
  Sitten kun Venäjällä tuli vallankeikaus, niin viljanviljelyyn tuli niin suuri häiriö että ruoasta tuli pulaa. Sama juttu Suomessa.
  Nyt on asiat vähän samalla tolalla…maanviljely saatu kannattamattomaksi…

  Liked by 1 henkilö

  • Onkohan vehnä edes niin elintärkeä kun löytyy muitakin ”jauhoja”? Ukrainan vehnänviljelypellot ovat ainakin olleet Monsantomyrkkyjen saastuttamaa eikä ne myrkyt ihan pian pelloista lähde.

   Suomen ruoantuotannon omavaraisuuden on kerrottu olevan parempi kuin esimerkiksi Ruotsin.

   Ylen sotapropagandan lukutapa on juuri samanlainen kuin satiirinen lukutapa (orwellia)kaikki on käännettävä ylösalaisin. Venäjä muka valmistelee hyökkäystä kemialliisilla tai biologisilla aseilla. Siksi varmaan Venäjä on tuhonnut amerikkalaisten Ukrainassa olleet 30 biolaboratoriot.- Venäjä on kyllä ottanut Ukrainan ydinvoimalaitoksia haltuunsa,koska niissä on USAn Ukrainalle lähettämää ydinaseen valmistamiseen tarvittavaa plutoniumia. Rikastamo on puuttunut Ukrainalta itseltään.Likaisen pommin rakentamiseen ei mene kovinkaan kauan.

   YLE puhuu nyt avoimesti Azovin pataljoonasta (täysin puhdas natsipataljoona),joka yhdessä muiden Ukrainan joukkojen kanssa olisi saanut kuulemma Venäjän Kiovan ympärillä olevan kolonnan hajoamaan.

   Ukrainaa surutta hyödyntäneistä myös EU apurinaan , on tietenkin USA ja sen nimekkäin johto.

   https://journal-neo.org/2022/03/05/biden-takes-advantage-of-the-levers-of-power-to-protect-his-family-business-in-ukraine/

   Puolan rooli Ukrainan sodassa näyttäytyy hävittäjälupauksien osalta erikoiselta. ”Puolahan vihaa Ukrainaa yhtälailla kuin Venäjää. Toinen maailmansota ja Ukrainan natsien länsi- Puolan asukkaiden kansanmurha ei unohdu hevillä.

   Tuntuu täysin uskomattomalta että ukrainalaiset eivät olisi tietoisia ”New Yorkin gangstereista” ja maansa mustan auringon logoa käyttävistä azovinpataljoonasta.

   Ylen toimittaja Antti Kuronenkaan ei ole sattunut kuulemaan lainkaan azovpataljoonasta, joka majailee Mariupolissa ja pitää siviiliväestöä kilpenään. Venäjä sai siellä sentään edes osan azovnatseista houkuteltua tyhjään kouluun.

   Tykkää

 34. Sinällään Suomessa vehnä ei niin tärkeä, onhan niitä muita jauhoja 😏
  Mutta maailman laajuisesti paljon viljelty, niinkuin maissi ja riisi, esimerkiksi. Ja jos kaupassa tutkii niin monesta tuotteesta noita löytyy.
  Niin kauan kun ruokaa yli tarpeen niin sitä on silloin riittävästi.
  Häiriö polttoaineiden, lannoitteiden, varaosien jne saatavuudessa vaikuttaa sato määriin. Tuotanto tarvikkeiden hinnat nousee.
  Nyt jo näkyy elintarvikkeiden hintojen nousua kaupassa. Mistä syystä (jo nyt)?

  Tykkää

 35. Nyt näkyvä elintarvikkeiden hinnan nousu johtunee inflaatiosta, joka oli euroalueellla tammikuussa 2022 5,1% ja Suomessa vähän yli 3 %.

  Tykkää

 36. Tänään Venäjä aikoo esittää YK:n turvallisuusneuvostossa käsiinsä saamat todisteet Ukrainan / USA:n biologisten laboratorioiden tuotoksista. Voi olla, että saamme nähdä todisteet maailmaa vaivanneesta koronaviruksesta.

  Tämä kryptinen viesti on kuulemmas lähtöisin Putinilta:

  PUTIN: FRIDAY EVENING WILL BEAUTIFUL FOR THE WHOLE WORLD MARCH 11

  Suora linkki turvallisuusneuvoston istuntoon

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s