Coup d’USA – vaalifarssi vai vallanvaihto-operaatio?

(Clintonin) Valkoisen talon ex-kansliapäällikkö eläytyy pelihahmoonsa: demokraattihaastaja on ahtaalla, kansa on valinnut presidentikseen oranssin miehen. Täytyy kieltäytyä myöntämästä tappiota ja painostaa hävittyjä osavaltioita lähettämään valitsijamiesvaaliin DEMOKRAATTEJA. Hän luottaa siihen, että armeija hoitaa loput. (AM 15.9.2020)

Kesäkuussa 2020 Yhdysvaltain presidentin vaihtumista harjoiteltiin sotapelin tapaan.

Transition Integrity Project (TIP) keräsi yli sata nykyistä ja entistä hallinnonjäsentä, kampanjajohtajaa ja muuta asiantuntijaa sarjaan Vaalikriisi 2020 -harjoituksia. Harjoitusta kuvataan molempipuolueiseksi (bipartisan). Republikaani-osallistujat kuuluvat puolueen Trumpia vastustavaan fraktioon puolueessa (katso suo-otusten kerho jäljempänä).

(lähde)

Vaalikriisi 2020 -harjoituksissa käytiin läpi erilaisia toimintavaihtoehtoja sen varalta, että istuva presidentti Donald Trump (rep) voittaa vaalit tai haastaa vaalituloksen. Harjoituksissa oli neljä erilaista skenaariota, jotka pelattiin läpi: 1) Tulkinnanvarainen vaalitulos; 2) Bidenin selvä voitto; 3) Trumpin selvä voitto ja 4) Bidenin kapea voitto.

Preventing a Disrupted Presidential Election andTransition, s. 15

TIP alleviivaa, ettei ota kantaa siihen kuinka amerikkalaisten tulisi äänestää. Väitteen vakuuttavuutta voi punnita sitä tietoa vasten, että TIP perustettiin loppuvuodesta 2019 – koska oli herännyt huoli, että Trumpin hallinto pyrkisi hankaloittamaan tai hajottamaan presidentinvaaleja ja siirtymävaihetta vaalien jälkeen.

Harjoituksia kuvaava raportti osoittaa kuitenkin, että kumpikaan peliosapuoli ei ollut haluton turvautumaan kyseenalaisiin keinoihin, oli voittaja sitten Trump tai haastaja Joe Biden (dem). Raportti jättää vaikutelman, että lopputulemaksi on saatava Trumpin poist(a/u)minen Valkoisesta talosta, vaikka sitten perustuslaillisen kriisin kautta.

Skenaariossa, jossa Trump selvästi voittaa (s. 17), demokraatit mm. kiristävät republikaaneja rohkaisemalla Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin (demokraatti-)osavaltioita uhkaamaan unionista eroamisella, elleivät republikaanit suostu ”uudistuksiin”.

Eräs ”uudistuksista” on (osa)valtioaseman antaminen Washingtonille (DC) ja Puerto Ricolle. Toinen on Kalifornian hajottaminen – ”vastaamaan paremmin alueen väestöjakaumaa” – viiteen uuteen osavaltioon senaattoreineen. Toisin sanoen viiden uuden demokraatti-osavaltion muodostaminen Kaliforniasta, jolloin kongressissa demokraateilla olisi pysyvä ylivoima.

Raportti esittää kaikki Team Bidenin toimet asioina, jotka sopii tehdä – mukaan lukien katuväkivalta ja kongressin edustajahuoneen painostaminen luovuttamaan presidenttiys Bidenille Trumpin vaalivoitosta huolimatta. ”Pakottihan Trump” turvautumaan laittomuuksiin.

TIP: suo-otusten kerho

TIP:in perustajat ovat Rosa Brooks (dem) Georgetownin yliopistosta – työskennellyt mm. George Sorosin Open Society-säätiössä ja on osa Deep State Radio Networkia – ja Nils Gilman Kiinan kommunistiseen puolueeseen kytketystä Berggruen-instituutista. Brooks on myös New America-ajatushautomon jäsen.

New Americaa rahoittavat Bill Gates (Microsoft), Hillary Clintonin (dem) tukija Eric Schmidt (Google), vaalisekaantuja Reid Hoffman (LinkedIn), Jeffrey Skoll ja Pierre Omidyar (eBay). Harjoitusta veti Zoe Hudson, niin ikään Open Society -säätiöstä. Säätiö tunnetaan mm. värivallankumousten rahoittajana.

Graph Commons -sivuston laatima verkostokartta TIP:n kytköksistä.

TIP:illä on sisarjärjestö, verkostokartassa näkyvä National Task Force on Election Crises, jonka jäsenistä osa toimii myös TIP:issä: kotimaan turvallisuuden viraston (Department of Homeland Security, DHS) entinen johtaja Michael Chertoff, republikaanisen kansallisen komitean entinen puheenjohtaja (RNC) Michael Steele, ja eversti evp. Lawrence Wilkerson, entisen ulkoministerin, Colin Powellin henkilökuntapäällikkö. Kaikki tunnetaan Trumpin vastustajina.

Muita tiedossa olevia TIP-ryhmäläisiä ovat David Frum (Atlantic), William Kristol (Project for a New American Century, PNAC ja The Bulwark), Max Boot (Washington Post), Donna Brazile (entinen demokraattien kansallisen komitean jäsen; Democratic National Congress, DNC), John Podesta (Hillary Clintonin kampanjapäällikkö 2016), Chuck Hagel (entinen puolustusministeri), Reed Galen (konservatiivisen poliittisen komitean, Lincoln Projectin perustajajäsen) ja Norm Ornstein (konservatiivinen ajatushautomo American Enterprise Institute, AEI).

Kyseessä on siis ryhmä hyvin verkottuneita, hyvin rahoitettuja, poliittisesti motivoituneita henkilöitä, joilla voisi olettaa olevan missio varmistaa vaalivoitto omalle lipulle. Trumpin ryhmä kutsuu näitä valtiollisen puolen ja yksityissektorin taustavaikuttajia suo-olioiksi.

Raportissa todetaan kamppailun voittajan olevan se taho, jonka onnistuu hallita narratiivia, kerrontaa tapahtumista.

Vaalivilppisyytökset – totta vai peli-liike?

Yllä kuvaillussa pelitulosselostuksessa on kohtuullisen kattavasti kuvailtu, millaisiin keinoihin joukkue Trump ja joukkue Biden vaalien jälkeen saattavat turvautua – syytökset vaalivilpistäkin on huomioitu.

TIP-raportti lähtee siitä, että syytökset vaalivilpistä ovat poliittista peliä ja pyrkimys manipuloida äänestäjiä. Mutta entä jos ne ovatkin totta?

Senaatin kuulemisessa useat todistajat kertoivat havaitsemistaan epäsäännöllisyyksistä, jotka tuntuvat muodostavan säännöllisen kuvion. Jesse R. Binnall todisti Nevadan osalta yli 42 000 ihmisen äänestäneen useammin kuin kerran.

Nevadassa äänesti yli 19 000 henkilöä, jotka eivät asu osavaltiossa: noin 8000 henkilöä äänesti osoitteista, joita ei ole olemassa, ja 15 000 äänestänyttä asuu liikehuoneistoissa tai tyhjissä tiloissa. Myös 4000 äänioikeudetonta ei-kansalaista – sekä 1500 vainajaa – jättivät äänensä.

Binnall kertoo myös kahden Clarkin kunnan teknisen työntekijän tulleen kertomaan – toisistaan tietämättä – äänestyskoneiden lisänneen ja kadottaneen ääniä äänestyspaikkojen ollessa suljettuna. Äänestyskoneiden tarkistaminen kiellettiin.

Georgian osavaltiossa vaalijaostoa johtava Chris Harvey lähetti piirikuntiin muistion, jossa kielsi luovuttamasta tietoja vaalikoneista. Georgia on sittemmin joutunut taipumaan siihen, että postiäänestyslippujen nimikirjoitusten aitous varmistetaan.

Entisen presidentin Bill Clintonin (dem) henkilöstöpäällikkö Laura Graham on vuonna 2010 lähettänyt edelleen sähköpostia Bill Clintonin neuvonantajana toimineelle Cheryl D. Millsille ja Jean-Louis Warnholzille, joka oli Hillary Clintonin neuvonantaja tämän ulkoministerikaudella:

Viestissä kerrotaan James Lee Wittin, hätätilavirasto FEMA:n entisen johtajan, kertoneen presidentti Bill Clintonille yrityksestä, joka toimittaa menestyksekkäitä vaaleja kehittyvissä ja kehitysmaissa.” Yrityksen nimi on Smartmatic.

Sähköpostiviestissä kerrotaan Smartmaticin hoitaneen menestyksekkäät vaalit Filippiineillä ja kehutaan yrityksen olevan yksi menestyneimmistä ”tämän tapaisessa työssä”. Smartmaticia myös suositellaan hoitamaan Haitin vaalit.

Yhdysvalloissa käytetään 28:ssa osavaltiossa Dominionin äänestyskoneita, joista löytyy Smartmaticin ja SolarWindsin softaa.

Vaalikone-epäselvyyksiä ja selittämättömiä äänten siirtymiä Bidenille.
Navarro-raportti (s. 22)

Haavoittuva järjestelmä

Yhdysvallat on ollut verkkohyökkäyksen kohteena. Kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston (Department of Homeland Security, DHS) kyberturvallisuusosasto (Cybersecurity & Infrastructure Agency, CISA) on antanut varoituksen toimitusketjun vaarantumisesta (Supply Chain Compromise) ja antanut hätätilamääräyksen.

13. joulukuuta SolarWinds-yhtiö ilmoitti ”ulkopuolisen kansakunnan” löytäneen takaportin sen suosituimpaan tuotteeseen: Orion Platform on IT-hallintatyökalu, joka seuraa katkoksia asiakasorganisaation tietokonejärjestelmissä ja servereillä, kertoo The Guardian.

KUVAKAAPPAUS (27.12.2020) SolarWindsin sivuilta

Versiot 2019.4:sta 2020.2.1:een ovat ”pahojen hakkereiden” hallinnassa, ja SolarWinds kehottaa turvallisuustiedotteessa asiakkaitaan – tuhansia yrityksiä ja hallintoja ympäri maailmaa – päivittämään Orioninsa. DHS:n antamien ohjeiden mukaan varmin tapa estää tunkeutuminen on irrottaa koneet verkosta.

Tietojen mukaan Yhdysvaltain kauppakamariin, valtiovarainministeriöön, ulkoministeriöön, maatalousministeriöön, energiaministeriöön, kotimaan turvallisuuden virastoon (!) ja terveydenhuollosta vastaavaan virastoon olisi tunkeuduttu, mutta myös muualla maailmassa on ollut käynnissä verkon kautta tunkeutuminen.

KUVAKAAPPAUS CBSn This Morning -ohjelmasta 18.12.2020

Alustavien tietojen mukaan tunkeutuminen alkoi jo maaliskuussa, mutta se huomattiin vasta kuukausien kuluttua. Uuden normaalin perinnettä noudattaen Venäjää syytettiin ensimmäisenä. Pitäisikö nyt uskoa, että edellisissä (2016) presidentinvaaleissa Venäjä vaalisekaantui Trumpin puolesta ja näissä vaaleissa Trumpia vastaan?

Associated Press uutisoi Trumpin viitanneen Kiinan olleen hakkeroinnin takana sekä Valkoisen talon peruuttaneen viime minuuteilla lausunnon, jossa Venäjä nimetään tekijänä. AP korostaa Trumpin kieltäytyneen läpi presidenttikautensa syyttämästä Venäjää ”hyvin dokumentoiduista vihamielisyyksistä, mukaan lukien Venäjän sekaantuminen vuoden 2016 vaaleihin.”

Pitäisikö nyt siis uskoa, että SolarWindsin softan aukkojen kautta pääsee tunkeutumaan Yhdysvaltain ministeriöihin, mutta ei Dominionin vaalikoneisiin? Dominionin koneiden luotettavuutta ovat epäilleet jo aiemmin myös demokraattisenaattorit.

Yhdysvaltain kansallisen vastatiedustelun ja turvallisuuden keskusviraston (National Counterintelligence and Security Center, NCSC) johtaja William R. Evanina antoi 7. elokuuta 2020 lausunnon, jonka mukaan Venäjä vastustaa Bidenin presidenttiyttä ja Kiina Trumpin.

#Shadowgate

mitä sinun ei haluta tietävän

Kielletyn dokumenttielokuvan perusteella…

vaalisekaantuminen hoituisi helposti myös vallan kotimaisin voimin.

Tahallisia virheitä

Michiganissa Antrimin piirikunnan koneet tarkisti Allied Security Operations Group. Russell Ramsland Jr. sanoo, että lokien perusteella RCV (ranked-choice voting) -algoritmi oli käytössä ja ääniä siirrettiin. Ramsland sanoo Dominioninin järjestelmän olevan tarkoituksella suunniteltu sellaiseksi, että se mahdollistaa suuren määrän virheitä – siis huijauksen.

Allied Security Operations Group, Antrim Michigan Forensics Report
REVISED PRELIMINARY SUMMARY, v2 Report 13.12.2020

Alunperin tarkistuksen tulokset määrättiin demokraattituomarin toimesta salaisiksi Antrimissa. Ääntenlaskukoneiden virheprosentti oli 68%, kun liittovaltion vaalilaki sallii 0,0008 prosentin (s. 23). Riippumattomien tahojen käsin suorittaman tarkistuslaskennan jälkeen Bidenille Antrimissa julistettu voitto on nyt siirtynyt Trumpille.

Oikeudelle jätetyn anomuksen mukaan on saatu uutta todistusaineistoa siitä, että Dominionin äänestyskoneita on ohjattu Serbiasta ja Kanadasta sekä toisaalta Yhdysvalloista käsin, vaikka äänestyskoneiden tulisi toimia äänestyspaikkakohtaisena, suljettuna järjestelmänä:

Anomuksessa esitetään Kiinalla olevan pääsy Dominionin kautta Yhdysvaltain vaalijärjestelmään.

Yksityisellä rahoituksella

Konservatiivisen, perustuslain toteutumista seuraavan Thomas More Societyn Amistad Project on julkaissut oman raporttinsa vaaliepäselvyyksistä. Raportti nimeltään ”The Legitimacy and Effect of Private Funding in Federal and State Electoral Processes” keskittyy yksityiseen rahaan vaaleissa.

Puolueeseen kallellaan olevat järjestöt jättivät keväällä 2020 massiivisen määrän lakihaasteita, joilla pyrittiin syrjäyttämään vaalien rehellisyyden takaamiseksi voimassa olevat säännöt – kuten äänestäjän henkilöllisyyden tunnistaminen, kertoo Amistad Project

Facebookin tj Mark Zuckerberg ja muut teknojätti-intressiryhmät ovat syytäneet satoja miljoonia dollareita Bidenille ja demokraateille. Zuckerberg lahjoitti rahaa ”aiemmin uneliaalle” järjestölle (Center for Tech and Civic Life, CTCL), joka lähetti väkeä demokraatti-linnakkeisiin värväämään vaalivastaavia anomaan rahaa CTCL:lta vaaleja varten.

Pennsylvaniassa CTCL maksoi vaaleja valvoville tuomareille ja vaalivirkailijoille. Wisconsinissa muodostettiin 15. kesäkuuta 2020 “Wisconsin Safe Election Plan”, joka sai kauttakulkurahastona toimivalta CTCL:ta 6,3 miljoonaa dollaria suunnitelman toteuttamiseen – vaikka osavaltio ei ollut hyväksynyt suunnitelmaa.

Ehtona oli vaatimus rahojen palauttamisesta CTCL:lle siinä tapauksessa, että rahaa saaneet kaupungit ja kunnat eivät noudattaneet CTCL:n määräyksiä vaalien järjestämisessä. Äänestyslippujen keräyslaatikoita sijoitettiin enemmän demokraatti-alueille, joista lakien vastaisesti oli saatu tieto viranomaisilta. Äänestäjiä ei vaadittu todistamaan henkilöllisyyttään.

Michigan antoi koronatartuntojen jäljittämissopimuksen Michigan VAN:ille, joka toimi yksityisesti omistetun NGP VAN:in alihankkijana. NGP VAN on demokraattisen puolueen ”poliittisen teknologian” palvelutuottaja ja varainkerääjä. Sopimus mahdollisti organisaatiolle sensitiivisten tietojen vaatimisen michiganilaisilta pidätyksen uhalla:

(lähde)

Michiganin osavaltion ”pääministeri” Jocelyn Benson (dem) istuu National Vote at Home -instituutin johtokunnassa CTCL:n Tiana Epps-Johnsonin ja monen muun demokraattijärjestön edustajan kanssa.

CTCL:n ”vaaliapu”rahoitus onkin kohdistunut melkein kokonaan demokraateille, mikä rikkoo useita vaalien tasapuolisuutta ja tasavertaisuutta koskevia säädöksiä ja lakeja. Myös äänestäjien sosiaaliturvatietojen yksityisyyttä koskevia pykäliä on rikottu mennen tullen. Rahoilla on ilmeisesti hankittu myös Dominionin äänestyskoneita.

Amistad Projectin raportti sisältää useita taulukoita yksityisen rahan kulkeutumisesta järjestöjen kautta vaaleihin. Kaiken kaikkiaan ”pimeää rahaa” on kuljetettu kymmeneltä järjestöltä, joita viisi säätiötä rahoittaa.

Somejätit – Facebook, Googlen omistama Youtube, Twitter ja muut – ovat ilmoittaneet poistavansa alustoiltaan postauksia, joissa vihjaillaan vaalien olleen epärehelliset. BBC kertoo: ”Lainmukaisen äänestystavan tai -prosessin legitiimiyden kyseenalaistamaan pyrkivät ilmoitukset on kielletty – huoli on, että väitettäisiin postiäänestyksen yllyttävän petokseen.”

Internetjättien apu Bidenille ennen vaaleja ja vaalien jälkeen ”disinformaation poistamisen” muodossa tullee palkittua, mikäli Biden nimitetään presidentiksi: Bidenin transitioryhmä on täynnä piilaaksolaisia. Teknojäteillä on miljardin taalan mahdollisuudet vaikuttaa lainsäädäntöön, projektirahoitukseen ja alihankintaurakoihin omaksi edukseen.

The Navarro report

Istuvan presidentin, Donald Trumpin neuvonantajiin kuuluva Peter Navarro on julkistanut oman raporttinsa ”The Immaculated Deception: Six Key Dimensions of Election Irregularities” vuoden 2020 vaaleihin liittyvistä epäsäännöllisyyksistä. Raportti keskittyy tarkastelemaan aihetta kuuden, vaalivilppisyytösten keskiössä olevan osavaltion kautta:

KUVAKAAPPAUS Navarro-raportista

Raportin valmistelussa on käytetty mm. yli viittäkymmentä vaalien tiimoilta jätettyä haastetta, oikeusistuimien päätöksiä, todistajalausuntoja, ajatushautomojen ja lakikeskusten analyyseja, videoita, valokuvia, julkisia kommentteja, lehtiuutisointia ja tuhansia valaehtoisia todistuksia (affidavit).

Kaikissa kuudessa osavaltiossa esiintyy kaikkia tai melkein kaikkia havaittuja, samanlaisia epäsäännöllisyyksiä. Se, että epäsäännöllisyydet esiintyvät niin säännöllisesti ja samanlaisina – muodostavat kuvion – viittaavat koordinoituun strategiaan, raportissa todetaan.

Navarro-raportti: Wisconsinissa korjailtiin kymmenien tuhansien äänestyslipukkeiden tietoja.
Pennsylvaniassa vaalivirkailijat korvasivat pois heittämänsä äänestysliput uusilla, itse täyttämillään.
Michiganissa vaalivirkailijat muuttivat postiäänestyslippujen päivämääriä voidakseen laskea ne mukaan
sekä muuttivat äänestyslippujen tietoja ”äänestäjän aikomusten” mukaisiksi. (s. 19)

Ennen kuin ketään julistetaan vaalivoittajaksia, asia pitäisi tutkia läpikotaisin, Navarro vaatii. Hän huomauttaa massamedian keskittyneen vähättelemään vaalivilppiä – sen jälkeen kun sitä ei enää voinut kiistää – kun taas vaihtoehtomedia on raportoinut laajasti ja perusteellisesti erilaisista vilppiin liittyvistä kysymyksistä.

Ylisuoriutumista

Presidentinvaalituloksia kuntien (3143 kpl) äänestystulosten perusteella tarkastellut ja niitä aiempiin vaaleihin verrannut, BasedMedian julkaisema raportti päätyi siihen, että Joe Biden ”ylisuoriutui” 72 prosentissa niistä kunnista, jotka käyttävät Dominionin koneita.

Dominionin tai HartInterCivicin ääntenlaskukoneita ja softaa käyttävissä kunnissa Biden sai säännöllisesti 5% ääniedun riippumatta alueesta (kaupunki, esikaupunki, maaseutu), alueen demografiasta tai siitä, kummalla puolueella (demokraatit, republikaanit) alueella on enemmän kannatusta:

Tilastollinen todennäköisyys näin tasaiselle ”ylisuoriutumiselle” ei liene kovin suuri.

American Conservatives -sivusto tietää kertoa Wisconsinin korkeimman oikeuden päättäneen hylätä yli 200 000 Wisconsinissa annettua ääntä laittomina. Trumpin kampanja pyytää liittovaltion korkeinta oikeutta (Supreme Court) kumoamaan Pennsylvanian korkeimman oikeuden päätökset, joilla heikennettiin vaalien turvallisuutta.

The Western Journalin tekstissä selvitetään, miksi liittovaltion korkeimman oikeuden päätös hylätä Texasin ja muiden osavaltioiden yhteinen kanne neljää vaalikiista-osavaltiota vastaan oli väärä: koska ratkaisu vaikuttaa kaikkiin osavaltioihin, kannetta ei ollut oikeutta hylätä. Tapaus on käsiteltävä, jos käsittelemättä jättäminen vaarantaa unionin (liittovaltion).

Smartmatic uhkailee vilppiä epäileviä oikeudenkäynneillä ja esiintyy disinformaatiokampanjan uhrina.


Kommentti

Transition Integrity Projectin (TIP) raportin sisältö ehdotettuine vastastrategioineen tuo monin paikoin mieleen Valtiotaidon instituutin (Institute for Statecraft) alaisen, brittien trolliverkosto Integrity Initiativen hakkeroitujen ja julkaistujen asiakirjojen sisällön, erityisesti korostaessaan kerronnan hallintaa.

Vallanmedia kiisti alkuun vaalivilpin mahdollisuuden. Kun todisteita ja todistajia alkoi ilmaantua, vähäteltiin vaalivilpin määrää ja julistettiin Biden voittajaksi. Nyt, todisteiden ja haasteiden määrän yhä kasvaessa, huomio ohjataan Venäjän väitettyyn vaalisekaantumiseen ja pelotellaan perustuslaillisella kriisillä.

Oikea järjestys olisi selvittää, tapahtuiko vaalipetosta ja jos tapahtui, kuka on sen taustalla – ja julistaa voittaja vasta sen jälkeen. Muutoin on odotettavissa Yhdysvaltain jakautuminen ja radikaali lasku luottamuksessa poliittiseen järjestelmään sekä mediaan.

RS

Kuva: Suzy Hazelwood (CC0) via Stocksnap, Antonio Cruz (CC BY 3.0), Dwight Burdette (CC BY 3.0) via Wikimedia Commons, Steve Buissinne via Pixabay. Kuvanmuokkaus: Johanna L

37 comments

 1. Kyllähän WEFn Klaus Schwab varoitteli jo aiemmin näistä kyberhyökkäyksistä, joten tämä SolarWindisn tapaus lienee alkusoittoa/intro/prologi..

  Todennäköisesti tulevaisuudessa tarvitsemme vapauspassiimme myös kybertunnukset, että pääsemme internettiin..

  Jotenkin tuo jenkkien pressanäytelmä alkaa kyllästyttää.. tarkoitus lienee lisätä vastakkainasettelua ja levottomuutta. Nyt kun jenkkilän talous tulee sakkaamaan täytyy jokin sisäinen rähinä saada aikaiseksi, jotta voidaan suorittaa tuo Schwabin promotoima ”The Great Reset”. . eiköhän tuollainen nollaus saada Eurooppaankin aikanaan..

  Tykkää

  • Internet-tunnuksia on haluttu jo vuosia. Vai pitäiskö sanoa ”hakutulos-seuranta on haluttu laillistaa” ettei tarvitse salaa ja luvatta kerätä tietoja?

   Itse en (vielä) ole kyllästynyt seuraamaan jenkkien pressanvaaleja, koska vaalien rehellisyys kiinnostaa ihan oletusarvona.

   Eurooppaan saadaan tulonsiirto- ja velkaunioni. Elvytyspaketti (elvytysrahasto) muuttaa EU:n toimintaa perustavalla tavalla ja sitoo Suomen vuosikymmeniksi ja mahdollisesti pysyvästi EU:n laajuiseen tulonsiirtounioniin = annamme joka vuosi rahaa muille EU-maille.

   Rahasto aiotaan luoda tavallisella EU-asetuksella, mikä tarkoittaa että se sitoo jokaista jäsenmaata niin kauan kuin asetus on voimassa ja maa on EU:n jäsen.
   Eikä rahastosta voi erota sen jälkeen, kun se on perustettu ja sen rahoitus on hyväksytty kansallisessa parlamentissa. https://pelastusrahasto.fi/tietopaketti/

   Yhteisvelalla aiotaan pakottaa liittovaltio https://avoin.media/2020/12/09/miksi-fixit-siksi/ ilman julkista keskustelua. Suuri osa suomalaisista –ne, jotka ovat vain vallanmedian tarjoamien tietojen varassa — eivät luultavasti ollenkaan käsitä, mitä mistäkin seuraa ja mitä rahasto merkitsee — kuten kiristynyttä verotusta ylimääräisten kustannusten kattamiseksi. Tosin ylimääräiset rahaston aiheuttamat kustannukset todennäköisesti pyritään naamioimaan ilmaston pelastamiseksi tmv.

   Tykkää

   • ”Itse en (vielä) ole kyllästynyt seuraamaan jenkkien pressanvaaleja, koska vaalien rehellisyys kiinnostaa ihan oletusarvona.”

    Oletan, että neljän vuoden takaiset vaalit olivat mielestäsi ihan saunapuhdas juttu, ottaen huomioon poliittiset kantasi. Tällä kertaa kuitenkaan mitään todellista evidenssiä vaalivilpistä ei kerta kaikkiaan ole. Harmillista, ja ikävän yksisilmäistä!

    Joudut nyt katsomaan vierestä kuinka Biden luo uudestaan transatlanttiset suhteet ja hyvät suhteet EU:hun. Sellaista se on. Hyvä toki että järki voitti.

    ”annamme joka vuosi rahaa muille EU-maille”

    Entä sitten? Niin antaa moni muukin rikas maa. Olisiko sinusta parempi olla EU:n ulkopuolella? Yksikään EU-eron ehdottajista ei koskaan ehdota mitään konkreettista vaihtoehtoa tai edes hahmottele, mikä kaikki todella muuttuisi. Vaahdotaan vain EU:ta vastaan ja puhutaan ”itsenäisyydestä”, samaan tapaan kuin Briteissä, jossa ollaan valmiita uhraamaan hyvinvointi ja talous kuvitteellisen ”suvereniteetin” vuoksi.

    Miten Suomen kaltainen pieni, maantieteellisesti syrjäinen maa pärjäisi unionin ulkopuolella kaikkine tuontimaksuineen ja tariffeineen? Miten meidän kansainväliselle yhteistyöllemme kävisi tieteen ja tutkimuksen saralla? Emme ole edes Naton jäsen, mikä on minulle aivan OK. Mutta luuletko todella, ettemme joutuisi EU:n ulkopuolella Venäjän vaikutuspiiriin ja sen painostuksen kohteeksi?

    Tykkää

 2. Nyt kun Trumpin neljä vuotta on takana ja ennennäkemätön vaalifarssi on edelleen käynnissä ei voi kuin ihmetellä mitä vittua Amerikan ihmemaassa(ja koko maailmassa) tapahtuu.
  Muutamia vaihtoehtoja:
  a) Trump on lähestulkoon Messias, laskeutunut taivaista(tornistaan) kuolevaisten keskuuteen kaatamaan väärät kuninkaat ja tuomaan rauhan ja auvon ihmisille, tunnusta hänen uskoaan(q-anon) ja olet pelastettu. Erittäin vaarallisena häntä yritetään kampittaa, mutta lopulta hän sotajoukkoineen kukistaa pahan ja paratiisi palaa päälle maan.

  b) Trump on vain yksi nappula muiden joukossa pelissä jota suurin osa ihmisistä ei tiedä/usko edes pelattavan, pelin säännöt ja tavoitteet ovat vain pelaajilla ja me muut olemme vain nappuloita laudalla, tässä tapauksessa Trump on toteuttanut tavoitteet täydellisesti, herättänyt toivon unohdettujen keskuuteen ja tullut murskatuksi epärehellisin keinoin. Muutoksen aikaansaamiseksi vanhat rakenteet on murskattava(kaaoksesta järjestykseen) ja sillä tiellä Amerikka (ja koko maailma) on riippumatta siitä kuka kuninkaaksi lopulta kruunataan.

  c) maailma on vain yksi iso kaaoksen pyörre missä sattumien sammiosta ammentuu tapahtumaa toisensa perään, mikään ei liity mihinkään ja kenelläkään ei ole mitään käsitystä mistään, kukaan ei ole vastuussa ja millään ei ole mitään väliä eikä millekään voi tehdä mitään.

  Tykkää

  • b) ja c) eivät sulje täysin toisiaan pois.

   Itselleni on ollut häkellyttävintä huomata se suuri haluttomuus, jota vaalivilppiväitteitä ja selvitystyötä kohtaan on osoitettu. Ikään kuin ei tajuttaisi, mediassakaan, että tällä kertaa ei riitä hokea ”täällä ei ole mitään nähtävää ja sen tietää siitä, että me sanomme niin.”

   Ikään kuin saturaatiopiste olisi tullut vastaan. Voi johtua tietenkin siitäkin, että lockdownien takia ihmisillä on ollut aikaa etsiä tietoja ja ajatella.

   Pk-yrittäjät kautta maailman suhtautuvat epäluuloisesti haliituksiin ja tulevaisuuteen, nauravat ivallisesti kun joku poliitikko puhuu vakaasta yritysympäristöstä.

   Tykkää

   • Eivät suljekkaan, kaaos ja sattuma ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan osa maailmaa, siksipä parhaimmatkin suunnitelmat ajoittain karahtavat kiville. Muutos on kuitenkin välttämätön eikä asiaa tarvitse tarkastella edes muodikkaan ilmastonmuutoksen kannalta, riittää kun keskittyy kulutukseen, kun vähitellen vaurastuvat massat Aasiassa ja Afrikassa pääsevät kulutusjuhlan makuun maailmasta loppuvat raaka-aineet ja samalla hukumme paskaan. Me ns. valveutuneet eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset kuluttajat kykenemme (ehkä) osin muuttamaan tottumuksiamme mutta kolmannen maailman tuoreita kuluttajia ei ekoilu nappaa tipan vertaa, he haluavat sen saman mistä me olemme ”nauttineet” jo vuosikymmeniä.
    Kun me emme keskenämme ilmeisesti kykene saamaan muutosta aikaiseksi, joku sen meidän puolesta tulee tekemään. Jos ei usko siihen että maailman kerma koostuu vaihtolämpöisistä joiden vilkkuluomet vilahtelevat naamioinnin pettäessä, tuskinpa heillä on halua kykkiä bunkkereissaan loputtomasti, olivan ne kuinka hyvin varusteltuja tahansa. Jos emme löydä ihmisyyttämme ja sitä kautta pysty muuttamaan kehityksen suuntaa, tullaan suurimmasta osasta ihmiskuntaa muokkaamaan tahdotonta karjaa.

    Tykkää

 3. Jokaisen tulee tehdä muutos omalla kohdallaan, kysyä: tarvitsenko todella kymmenet farkut ja 50 paitaa?
  Sovellan kaikkeen tarveharkintaa.
  Ruokaakaan meillä ei mene haaskiolle,

  Kulutustottumuksemme muuttuivat huonompaan suuntaan esim. maskisuosituksilla ja -pakoilla. Näen jo silmissäni, kuinka lumien sulettua maskeja löytyy luonnosta, tiensivuista ja vesistöstä. Saamme varmaan nähdä myös kuvia Afrikkaan rahdatuista maskijätevuorista. Muovia, kuminauhaa ja paperia sadoin tuhansin tonnein.

  Klaus WEF-Schwabin ihannemaailmassa kaikki vuokrataan, kukaan ei omista mitään (paitsi ne jotka omistavat kaiken). Ei sekään ratkaise saanto- ja jakamisongelmia, saati sitten jätevuoria. Vuokratut tavarat saattavat kestää käytössä vielä huonommin kuin omat — vaikka olisi sakkojärjestelmäkin hajottamisesta.

  Tykkää

  • ”Jokaisen tulee tehdä muutos omalla kohdallaan, kysyä: tarvitsenko todella kymmenet farkut ja 50 paitaa?
   Sovellan kaikkeen tarveharkintaa.
   Ruokaakaan meillä ei mene haaskiolle,”

   Aivan asian ytimeen, vaan miten suurin joukoin ne yksilöt tykönään tuota muutosta rustaavat edes länsimaissa saatika sitten kolmannessa maailmassa jossa ollaan vasta pääsemässä kulutuksen makuun.
   Maskeja on ainakin täällä maalikylässä kadunvarret valkoisenaan, eli totta sekin.

   Tykkää

 4. No niin. Joulu on ohi, mutta painajainen sen kuin jatkuu. Tuonnoin taannoin kirjoitin siitä kuinka samat naamat tai heitä lähellä olevat pärstät ovat aina paikalla kun tavallisten ihmisten asioita tallotaan rapakkoon. Unohdin sitten mainita nämä ”EU ikuisesti” idi..tit, jotka silmät sumeina ja aivot sakassa uskovat aivan kaiken mitä heille joku hölöpää yleistuutista sanoo. Heistä ei kukaties pitäisi välittää , mutta kun suurin osa kansasta tuijottaa vain tositeeveetä ja väittää vielä pää pölkyllä maaten että elämme parhaassa mahdollisessa maailmassa niin tulee pirut mieleen.

  Tykkää

  • Älähän Theo puhu höpöjä. Sinunkaltaisesi tyypit osoittavat, miksi on aina järkevintä, että eliitti tekee asiantuntemuksensa valossa oikeat päätökset, ja sinä ja muut pysyvät maksumiehinä. Näin kaikki voittavat.

   Tykkää

   • EU ikuisesti, sinustako nykyinen globaali lama/stagnaatio, toistuvat finanssi-, talous- ja velkakriisit, suuryritysten veronkierto, voittoa tuottavien pörssiyritysten ”elvyttäminen” verovaroilla ymv. jotka on mahdollistettu poliittisilla päätöksillä, osoittavat eliitin asiantuntemusta, omistautumista kansalle ja ovat hyvä asia? Ymmärsinkö oikein?

    Tykkää

  • Onkohan tässä eroja kaupungin, esikaupungin, maaseudun ja ikäluokkien välillä?

   Viime aikoina yhä useampi on maininnut siirtyneensä katsomaan Alfa-tv:ta, koska on ”miellyttävää seurata haastatteluja, joissa haastattelija antaa haastateltavan puhua huutamatta omaa agendaansa siihen päälle ja joka väliin.”

   Myös on minulle yhä useampi sanonut, että radion — tässä on mainittu esimerkkinä mm. Yle ja Radio Nova — auki pitäminen työpaikalla on työpaikkakiusaamista ja kiduttamista.
   Muusikot ovat valittaneet enemmän soitetusta ”musiikista”, ns. tavikset juontajista.

   Omat lapseni valaisivat minua jo jokunen vuosi sitten, ettei heidän ikäisistään (tuolloin esiesiteini) ”kukaan katso telkkaria” koska oman ikäisten tuottama tube-sisältö on paljon kiinnostavampaa. Meillä kotona ei telkkaria voisikaan katsoa, koska meillä ei sellaista ole.

   Televisiottomuus tuntuu olevan nouseva trendi — tai ainakin yhä useammat kertovat luopuneensa tv:n katselusta, ja se kuulemma parantaa elämän laatua huomattavasti.

   Entäs jos… tosi-tv -ohjelmat olisivatkin valmennusta aikaan, jolloin kaikkien elämää kytätään; tosi-tv -ohjelmilla 24/7/365 -seuranta normalisoidaan?

   Tykkää

 5. ”Oletan, että neljän vuoden takaiset vaalit olivat mielestäsi ihan saunapuhdas juttu, ottaen huomioon poliittiset kantasi. Tällä kertaa kuitenkaan mitään todellista evidenssiä vaalivilpistä ei kerta kaikkiaan ole. Harmillista, ja ikävän yksisilmäistä!”

  Oletat väärin. Russiagate-kohutus on osoittautunut silti juuri siksi, miksi sen alunperin arvioin: huomion siirtämiseksi pois siitä, mitä DNC teki (Steele-muistiot, Bernie Sandersin häivyttäminen kisasta jne).
  Poliittinen kantani on lähinnä keskustavasemmistolainen talousdemokraatti.

  ”Joudut nyt katsomaan vierestä kuinka Biden luo uudestaan transatlanttiset suhteet ja hyvät suhteet EU:hun. Sellaista se on. Hyvä toki että järki voitti.”

  Transatlanttisissa suhteissa Yhdysvallat on ollut saamapuolella. Bidenin transitioryhmä on sellainen, että edunsaajat tulevat olemaan megakorporaatioita, ei EU. Uskoisin myös, että Biden keskittyy luomaan suhteita Kiinaan, siellä on edunsaajayritysten tuotant — ja tietenkin hänen oman perheensä ”sijoituksia”.

  […]”annamme joka vuosi rahaa muille EU-maille”

  Entä sitten? Niin antaa moni muukin rikas maa. Olisiko sinusta parempi olla EU:n ulkopuolella? Yksikään EU-eron ehdottajista ei koskaan ehdota mitään konkreettista vaihtoehtoa tai edes hahmottele, mikä kaikki todella muuttuisi. Vaahdotaan vain EU:ta vastaan ja puhutaan ”itsenäisyydestä”, samaan tapaan kuin Briteissä, jossa ollaan valmiita uhraamaan hyvinvointi ja talous kuvitteellisen ”suvereniteetin” vuoksi.[…]

  Konkreettisia ehdotuksia on mm. EU:n ohjaaminen itsenäisten valtioiden liittouman suuntaan, liittovaltion sijaan. Näennäisdemokratia ei vaan ole kaikkien mieleen.

  Briteillä on ollut koko ajan oma valuutta ja siten pelivaraa. Eivät britit suvereeniteetin takia EU:sta ole eronneet vaan voidakseen säilyttää verokeitaansa. Toki muitakin syitä on.

  Rahan antamisesta: sen voisi sulattaa, jos se hyödyttäisi köyhiä EU-maita, vaikka uusina teinä, kouluina, sairaaloina, viemäreinä tmv. mutta raha ohjautuu pääasiassa ”vihreille yrityksille”, ”vihreille projekteille”, ”tasa-arvoprojekteille” ja verokeidasyrityksille; ”tukea” tarvitaan vuodesta toiseen.

  ”Miten Suomen kaltainen pieni, maantieteellisesti syrjäinen maa pärjäisi unionin ulkopuolella kaikkine tuontimaksuineen ja tariffeineen? Miten meidän kansainväliselle yhteistyöllemme kävisi tieteen ja tutkimuksen saralla? Emme ole edes Naton jäsen, mikä on minulle aivan OK. Mutta luuletko todella, ettemme joutuisi EU:n ulkopuolella Venäjän vaikutuspiiriin ja sen painostuksen kohteeksi?”

  Estääkö unionin ulkopuolella oleminen yhteistyön tieteen ja tutkimuksen saralla? En ole tiennytkään.

  Pidän todennäköisenä, että jossain vaiheessa tulevaisuutta Venäjä pyydetään NATOon Kiinan vaikutusvallan kasvun tasapainottamiseksi, ja että Intia ottaa omista (raja-alue-) syistään aktiivisemman roolin NATOn kanssa. Jolloin Kiina pyrkinee läheisempään yhteistyöhön Turkin kanssa = tekemään haittaa Venäjälle.
  Venäjän ja Kiinan nykyiset välit ovat mielestäni paljolti länsimaiden Venäjä-vihamielisyyden pakottama väliaikaisratkaisu..

  Aasialaista ja intialaista mediaa ynnä sikäläisten ajatushautomojen tuotoksia lukiessa huomaa, että heillä päin EU:n taloudellinen tai poliittinen painoarvo ei ole kummoinenkaan.

  Tykkää

  • Verokeitaat ovat toki varakkaiden hedge-rahastojen omistajien mieleen, tuskin kuitenkaan tavallisten brittien, niiden jotka oli äänestämässä EU-eroa protestimielessä, ymmärtämättä juuri lainkaan mitä se tulisi tarkoittamaan heille käytännössä. Toki Britannia on aina ollut henkisesti ”ulkojäsen” unionissa ja psykologisia tekijöitä oli muutenkin monia. Aika näyttää mitä seuraa.

   Ruotsillakin on oma valuutta, mutta he eivät ole eroamassa. En näe omaa valuuttaa niin tärkeänä kuin mitä se oli Suomelle joskus 80-luvulla, kun puun ja metalliteollisuuden vienti saatiin vetämään devalvoinnilla.

   Nythän on niin, että EU on tosiasiassa kehittänyt infrastruktuuria nimenomaan köyhissä EU-maissa. Tänäkin vuonna unioni sopi 1,4 biljoonan paketista juuri köyhimpien maiden rataverkoston, vesilaitoksen ym. parantamiseksi. https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/major-projects/032020/

   Tulevaisuuden suhteen on helppo heittäytyä Nostradamukseksi. Suurvaltojen suhteisiin vaikuttavat monet tekijät, joista voidaan suht varmasti todeta vain, että Kiinan talous kasvanee roimasti. En ymmärrä miksi tämän pitäisi johtaa Venäjän ottamiseen Naton jäseneksi. Se ei kerta kaikkiaan näytä uskottavalta tai edes tarpeelliselta.

   En todellakaan ihmettele, että EU ei ole tärkeä Aasiassa. Kauppaa käydään yleensä lähialueilla, ja monissa Aasian maissa on autoritäärinen, meille vieras arvopohja. Kuitenkin EU on maailman toiseksi suurin talousmahti, eikä tämäkään asia muutu miksikään ihan heti.

   Tykkää

 6. Tarkoitat varmaan miljardeja (billion), et biljoonia (trillion)?

  NGEU-suunnitelmassa rahan jako menee digitalisointiin ( yht 143 mrd), koheesioon, kilpailukykyyn, joustavuuteen ja kestävyyteen ynnä arvoihin (1099 mrd), luonnonvaroihin ja ympäristöön (3,73 mrd), rajakontrolliin ja muuttoliikkeeseen (22,7 mrd), turvallisuuteen ja puolustukseen (13,2 mrd), ”naapurustoon ja maailmaan” (98,4 mrd), EU-julkishallintoon (73,1 mrd), yhteensä about 1809 mrd euroa.

  1,4 mrd kokonaisuudesta köyhien EU-maiden infraan ei ole paljon.

  Ditalisoimisen suhteen on mainittava, että tavoitteena on EU:n ikioma keinoäly. Se taas vaatii massiivista metadata-tietojen keruuta toimiakseen ynnä jokaisen käyttöön erinäisiä härpäkkeitä.

  Et ymmärrä, miten Kiinan talouskasvu vaikuttaisi lännen ja Venäjän suhteisiin? Kiinan talouden kasvu johtaa Kiinan taloudellisen, alueellisen,.geopoliittisen, sotilaallisen ja poliittisen vaikutusvallan kasvuun — mikä saa aikaan vastaliikkeen tarpeen. Tai sanotaan nätimmin ”tasapainottamisen tarpeen”.

  En ole huomannut, että ”autoritäärinen, meille vieras arvopohja” olisi monastikaan ollut meille länsimaille mikään este yhteistyölle. Jos nyt EU:ssa, jossa et voi äänestämällä valita EU:n hallitusta, voidaan edes puhua ”meille vieraasta autoritäärisesta arvopohjasta”.

  Tykkää

  • Jep, miljardeja tarkoitin, sori sekaannusta. OK, osaatko esittää jonkin paremman vaihtoehdon Romanialle tai Kroatialle hankkia rahaa em. hankkeisiin? Kiinasta kenties?

   En myöskään näe, mitä pahaa noissa muissa hankkeissa on. Sinulle nähtävästi ”vihreä” on kirosana jota ei tarvitse sen kummemmin perustella.

   Tietenkin EU:n tarkoituksista ja politiikasta voidaan ja pitäisikin keskustella. On hyvä kysyä, missä määrin jäsenmaiden omaksuma uusliberalismi vaikuttaa unionin politiikkaan – minä nimittäin näen asian niin, että uusliberalismi ei suinkaan alkanut EU:sta, vaan unionin politiikka heijastelee väkisinkin sen jäsenmaiden omaksumaa finanssipolitiikkaa. Minusta jokaisella jäsenmaalla tulisi olla – niinkuin niillä onkin – vapaat kädet vero- ja sosiaalipoliitikan suhteen, mutta finanssipolitiikassa kannatan yhteistä linjaa, ja Pikettyn esittämää pääomaveroa. Se tasoittaisi epätasa-arvoa enemmän kuin mikään muu idea.

   Uskon, että Kiina ja Yhdysvallat kalistelevat lähitulevaisudessa sapeleitaan Aasian merialueilla. Kiina tietysti kasvattaa vaikutusvaltaansa Afrikassa kykynsä mukaan (kuten Turkki ja Venäjäkin paraikaa tekevät). Mutta ei tästä seuraa Venäjän tuleminen Naton jäseneksi. Se on kerta kaikkiaan liian kaukainen ja bisarri visio.

   En ole huomannut, että ”autoritäärinen, meille vieras arvopohja” olisi monastikaan ollut meille länsimaille mikään este yhteistyölle. Jos nyt EU:ssa, jossa et voi äänestämällä valita EU:n hallitusta, voidaan edes puhua ”meille vieraasta autoritäärisesta arvopohjasta”.

   Jos katsot alkuperäistä kommenttiani, sanoin vain ettei ole ihme, jos EU ei kauppakumppanina vetoa intialaisiin. Hmm, äänestäminen? Kiinassa et voi äänestää kuin kommunisteja, ja ihailemallasi Venäjälläkin vain Putinia. Mieluummin epädemokraattinen EU, kiitos 🙂

   Tykkää

   • Rahaa Romanialle ja Kroatialle, hmmm. Suomelle tulisi elvytyspakettia ja EU-maksuja edullisemmaksi lainata rahaa suoraan Romanialle ja Kroatialle kuin kuljettaa rahat EU:n kautta.
    Romaniassa raha tosin kadonnee korruptiokuiluun joka tapauksessa.

    —–

    Vihreä ei sinällään ole kirosana, enemmänkin se on otsikkosana, jonka alle muu sisältö piilotetaan. Jos nyt ajatellaan digitalisaatiota, niin sitä kutsutaan vihreäksi vaihtoehdoksi, jolloin hyvin monelta jää kysymättä, mitä kaikkea muuta digitalisaatio merkitsee ja mikä voisi olla todellinen päämäärä.

    Digitalisaatiota varten tarvitaan raaka-aineita, jotta tarvittava infra (sekä myytävät päätehärpäkkeet) voidaan rakentaa. Tarvitaan siis kaivoksia, akkuteollisuutta, kaapeleita, satellitteja, elektroniikkaa ym. ongelmajäteluontoista ja ympäristöä tuhoavaa.

    Miksi tarvitaan? Automatisointiin, robotisaatioon, teknologiaan joiden valmistamiseen ja käyttämiseen tarvitaan ohjelmia, sovelluksia, dataa. Datankeruu johtaa siihen, että siitä tulee nykyistäkin arvokkaampi myyntituote, mikä innostaa keräämään lisää ja lisää, ja se taas synnyttää erilaisia väärinkäyttökiusauksia, -mahdollisuuksia ja -todennäköisyyksiä. Ja aina tulee vastaan se klassinen ”Kuka valvoo valvojia?” -kysymys.

    Intialla esim. on AI-Agra –suunnitelma, jolla maatalous robotisoidaan, keinoäly hoitaa suunnittelun, siementen valinnan, jakelun ja muun allokoinnin. Pelkkää gmo:ta ja kasvinsuojeluaineita. Intian viljelijät eivät ole merkittävä osa AI-viljelyssä. Kuka mahtaisi omistaa kaiken viljelyyn (väestön ruokkimiseen) tarvittavan uudessa mallissa…

    Ajoittain tuntuu, että olemme niin hurmaantuneita kehityksen ideaan, että unohdetaan kysyä, onko se aitoa kehitystä ja ekologiaa — kuten vaikka tuuliturbiinien kanssa on käynyt, kun niitä piti alkaa hävittää.

    —–

    EU-rakenne suunniteltiin 1950-luvulla yhdistämään Saksan ja Ranskan talousalueita sekä palvelemaan pääoman etuja. Kyseinen alkio oli Euroopan hiili- ja teräsyhteisö.1990-luvulla soppaan lisättiin euro-konsepti, joka sitoo jäsenmaat jäykkään valuuttakurssiin piittaamatta vähääkään mukana olevien talouksien todellisesta rakenteesta tai realiteeteista = sisäisiä devalvaatioita > ostovoima leikkautuu > talouskasvu hyytyy > verotulot vähenevät.

    Washington ja Lontoo molemmat tukivat omille agendoilleen sopivaa EU:n geopoliittista ekspansionismia. Lopputuloksena oli 17:sta maan liitto, joiden taloudet eroavat toisistaan, ja jotka sidottiin yhteiseen valuuttakurssiin. Taloudet myös jakoivat ”yhteisen luottoluokituksen”. Konvergenssin, yhteensulautumisen sijaan yhteisvaluutta korosti talouksien eroja: Välimeren maiden kotiteollisuus-tyyppinen tuotanto joutui kilpailemaan Kiinan tuonnin kanssa ja Saksan jalostusteollisuus – autot, kemia, koneet jne – saivat suuremmat markkinat. Yhtäaikainen löysän luoton globalisaatiokupla so. pohjoisen pankit luotottivat etelän kulutusta, sai aikaan sen harhan, että Eurooppa tasa-arvoistuu taloudellisesti. Vuosi 2008 paljasti totuuden.

    (Koronan kanssa on turha EU:n vollottaa. Itsehän vaativat talouskurin nimissä, että sairaalapaikkojen määrää täytyy vähentää, lääkärien määrän täytyy pudota, eläkkeitä leikata ymv)

    EU-maksuja ja yhteisiä pelastusoperaatioita, joiden seuraus on ollut suuressa mittakaavassa kasvanut — ja yhä kasvava — kansallinen velka. Me otamme EU:ta varten velkaa. Kokonaisuus ei kuitenkaan peitä olemassa olevaa, paisuvaa, maksukyvyttömyysongelmaa (siksihän niitä jäsenmaita — ja pankkeja — on pelasteltu, ovat maksukyvyttömiä).

    Nykyisiä elvytyshäkkyröitä rakennetaan EU-budjetin ulkopuolelle koska muuten EU:n alijäämäsäännöt rikkoutuisivat — samoin kuin EU-sääntöjen ehdoton yhteisvelkakielto.

    Jos seuraat EU-asioita, olet varmaan törmännyt ERT-lobbausryhmään (European Round Table)? Lukiessasi jotain komission ehdotusta, käy huviksesi vertaamassa ERT:in kantaan, ovat useinkin lähes sanasta sanaan samat.

    ——

    ”Ihailemallani Venäjällä” saavat minun puolestani äänestää ketä lystäävät. Mietityttää lähinnä, että Putinin poistumista seuraa valtatyhjiö, kuka tilalle? Navalnyi ei ole venäläisten ratkaisu.
    Mahdollisesti Zakharova tai Lavrov; Lavrov tuskin kylläkään pestiä haluaa.
    Suomen kannalta Putin on ollut hyvä presidentti naapurissa.

    Tykkää

  • EU:sta väitteleminen on siksi hankalaa, että olemme olleet kauan unionin jäseniä. Sen spekuloiminen, millaista olisi olla sen ulkopuolella, on vähän kuin pohtisi 80-luvun alussa, mitä olisi tapahtunut jos Kekkosesta ei olisikaan tullut presidenttiä vuonna 1956. Ja kuten sanoin, juuri kukaan ei esitä koskaan mitään konkreettista aiheesta. Se, että persutkin vastustavat EU:ta laiskasti ja ”muodon vuoksi” kertoo, ettei Suomessa oikeastaan kukaan näe EU-eroa realistisena vaihtoehtona.

   Useimmiten ideologisesti EU:hun vastakkaisesti suhtautuvat eivät osaa väitellä asiasta kovin mielenkiintoisesti. Tunnustan itsekin syyllistyväni tähän.

   Siinäpä se, Venäjällä ihmiset juuri eivät saa äänestää vapaasti, koska Kreml torppaa opposition toiminnan järjestelmällisesti. 🙂 En minäkään väitä, että Navalnyi olisi kansan suosikki. Tosin varmasti myönnät sen vaikuttavan mielialaan ja kansan valintoihin ainakin jollain tasolla, jos hallitus yrittää murhata näkyvän oppositiojohtajan hermomyrkyllä?

   Suomen kannalta Putin on ollut arvattava ja siksi suht hyvä vaihtoehto. Suomen liikkumavara Venäjän suhteen on ylipäätään hyvin rajattu. Täällä tunnustetaan melkoisen hyvin ns. kovat realiteetit ja se tiedetään Venäjällä yhtä lailla.

   Tykkää

   • EU;sta väitteleminen on hankalaa, totta.

    Johtunee myös osittain siitä, että tosiasiassa ihmiset tietävät hyvin vähän EU:n toiminnasta.
    Opetus kouluissakin on aiheesta hyvin suurpiirteistä ja ylimalkaista.

    Vietin perheeni kanssa joulua suomalaisen pk-yrittäjän, kajden venäläisen, yhden udmurtin ja yhden jakuutin kanssa. Keskustelussa selvisi, että suhtautuminen Venäjän federaatioon (liittovaltioon) on yhtä nihkeää kuin EU-kriittisillä, ja valituksen aiheet samat (päätökset kaukana paikallisia kuulematta, olosuhteista tietämättä, korruptio jne).

    Ihminen on edelleen heimo- ja klaanieläin, liian suuret yksiköt eivät vaan toimi psykologisella tasolla monillekaan.

    Opposition torppaamista tapahtuu kaikkialla. Yhdysvalloissa pienpuolueet eivät saa saman verran julkisuutta kuin suuret — kuten eivät Suomessakaan. Tästä on mm. Yle saanut sapiskaa, EU:ltakin.

    Kaikki suomalaiset eivät edes tiedä Yhdysvalloissa muita puolueita olevankaan kuin republikaanit ja demokraatit. En ole varma, tietävätkö kaikki amerikkalaisetkaan 😀

    Henkilökohtaisesti minun on vaikea uskoa, että jos Putin haluaisi Navalnyin hengiltä, hän epäonnistuisi niin näyttävästi käyttämällä kahteen kertaan (Skripal ja Navalnyi) ”maailman vaarallisinta hermomyrkkyä” josta uhrit jäävät henkiin. Olisi paljon yksinkertaisempaa järjestää onnettomuus, painostaa joku Navalnyin lähipiiristä hoitamaan myrkyttäminen jollain novichokia tehokkaammalla, lähettää asialle Venäjän mafia/joku sopiva narkomaani/entinen sotilas tmv., käyttää tarkka-ampujaa tai ajaa vaan autolla yli. Voisivat vaikka vaihtaa Navalnyin insuliinipullon sisällön. Tai antaa hänelle koronarokotteen?

    Aidoksi salamurhakyritykseksi show oli vähän yliammuttu.

    Tykkää

 7. Toisaalta on hyvä kysyä, missä määrin EU käytännössä samastetaan ”globalisaatioon” ja ”uusliberalismiin”. Miten ja millaisina nuo käsitteet näyttäytyisivät meille ilman EU:ta?

  Edelleen näen, että EU:n syyttäminen kaikesta on harhaa. Jäsenmaille jää suuri määrä itsenäisyyttä hyvin monilla alueilla. Siitä asiasta taas, mistä EU:ta syytetään – yhteinen finanssipolitiikka ja tukipaketit – ei useimmilla ole kovin selkeää käsitystä, joten kritiikissäkin liikutaan lähinnä mielikuvien alueella. Toki politiikka on suurelta osin mielikuvien varassa toimimista.

  Minun on mahdotonta uskoa, että kukaan muu kuin Kremlin alaisuudessa toimiva voi päästä käsiksi novichokin kaltaiseen aineeseen. Eli tavalla tai toisella salainen palvelu on hankkeen takana. Venäjähän on ennenkin ”ryssinyt” hämmästyttävällä tavalla korkean tason operaatioita, kuten Skripal-myrkytyksen, josta seurasi niin uskomattomia meriselityksiä ettei kukaan voi niitä ottaa vakavasti. Putin yksinkertaisesti tietää että voi toimia näin ja jäädä kiinni, koska vakavia seurauksia ei ole.

  Tykkää

  • Tuntuu ihmeelliseltä, että mielestäsi on OK, että Navalnyi yritetään tappaa, eikä Venäjä aio edes avata tutkintaa asiasta vaan vähättelee koko juttua. Mielestäni tämä on sellaista kyynisyyttä, jota ei voi puolustella sillä, mitä tapahtuu Saudeissa/Yhdysvalloissa/Kiinassa jne. Sellaista ei tapahdu yhdessäkään Euroopan valtiossa, eikä saakaan tapahtua. Tällaiset tapaukset antavat räikeimmällekin russofobialle oikeutuksen, sillä ne vakuuttavat suurelle enemmistölle, millaisella tasolla Venäjä on valtiona.

   Tykkää

 8. Globalisaatio näyttäytyisi kaiken yksityistämisenä — kuten nytkin — ja uusliberalismi pieleen menneenä talousteoriana — kuten nytkin. Tihkuteorian nimi olisi syytä muuttaa kapillaariteoriaksi.

  Ei EU:ta kaikesta syytetä, jäsenmaiden hallituksilla on osuutensa asioissa. Kuten myös lobbareilla, järjestäytyneellä rikollisuudella, hyväveli-verkostoilla, ideologioiden sokaisemilla päättäjillä, ahneilla, opportunisteilla ja kaikilla muilla hierarkioissa pesivillä.

  —-

  Ei ole vakuuttavasti osoitettu, että kyse oli novichokista tai että vain Venäjällä olisi ollut mahdollisuus tai motiivi käyttää sitä. Ei Skripalien eikä Navalnyin tapauksessa.

  Ei ole poissuljettua edes se, että koko homma on Navalnyin omaa showta. Esimerkiksi unohdettu insuliinipiikki tmv. josta sitten on omista poliittisista syistä kehitetty paljon myyvempi tarina. ”Unohti kännäämisen takia insuliinipiikin”-otsikko ei tuo samanlaista sankarin viittaa ja tärkeän miehen tuntua kuin ”Putin yritti myrkyttää!” -otsikko.

  Vai ajatteletko, että Saksan sun muiden hallitukset ovat niin umpirehellisiä, että eivät hyödyntäisi mahdollisuutta otsikkotason politikointiin?

  Uskoisiko Venäjää kukaan, jos se julkistaisi omat tutkimustuloksensa?

  Olet ostanut ajatuksen siitä, että Navalnyi yritettiin tappaa ja lähestyt asioita siltä kantilta. Minä en ole asiasta 100% vakuuttunut ja lähestyn siitä suunnasta aihetta. Mikä luonnollisesti saattaa tuottaa sen harhan, että suhtaudun kyynisesti ihmisten tappamiseen.

  Tykkää

 9. Ei EU:ta kaikesta syytetä, jäsenmaiden hallituksilla on osuutensa asioissa. Kuten myös lobbareilla, järjestäytyneellä rikollisuudella, hyväveli-verkostoilla, ideologioiden sokaisemilla päättäjillä, ahneilla, opportunisteilla ja kaikilla muilla hierarkioissa pesivillä.

  Varmaan tietänet, että oman maammekin historiassa tällaisia tahoja on aina löytynyt, jopa ennen EU:ta!

  No, toki saat vapaasti saarnata EU:n kiroista samanmielisille. Suhtautuminen EU-jäsenyyteen on Suomessa ollut kuitenkin 25-vuotisen jäsenyysajan keskiarvoa myönteisempää lähes koko 2010-luvun ajan.

  Ei ole vakuuttavasti osoitettu, että kyse oli novichokista

  Niin, mitä nyt vain ranskalaiset ja ruotsalaiset laboratoriot totesivat novichokin läsnäolon 100% kiistattomasti. Jos epäilet heitä, voit epäillä saman tien kuutakin juustoksi. Tämä tietysti onkin taktiikkasi, kuten kaikkien putinistien – antaa ymmärtää, että novichok on vain ilkeä länsimaiden syytös, jolla on pohjimmiltaan poliittiset perusteet.

  Tykkää

  • Minulla on ollut, on edelleen, vaikeuksia uskoa että ensin vesipullossa ollut maailman vaarallisin hermomyrkky ei tappanut ketään, eikä senkään jälkeen kun se siirtyi Navalnyin kalsareihin.

   Miten se saatiin vesipulloon ja/tai kalsareihin? Joku hatzmat-.pukuinen kuljetti lyijyvuoratun salkun hoteliin, lirautti novichokit vesipulloon ja kalsareihin, tuuletti huoneen ja poistui, eikä kukaan kiinnittänyt henkilöön mitään huomioita? Kukaan muu ei saanut oireita huoneessa — eikä kalsareista — jotka huurusivat maailman vaarallisinta hermomyrkkyä ympäristöön.

   Voi tietty johtua siitä, että kun ei ole telkkaria niin tällaiset Hollywood-tyyliset tarinat kohottavat kulmakarvani takaraivolle. Tottumus puuttuu.

   Sanoin kylläkin, että Venäjä ei ollut ainoa, jolla olisi ollut mahdollisuus saada haltuunsa ja käyttää novichokia. Briteilläkin oli Porton Down siinä Skripalien naapurissa.

   Toimittajataustaisena kiinnitin huomiota raportoinnissa viljeltyihin sanoihin ja ilmauksiin kuten alleged, reportedly, apparently, pointed to, believed to, accused of jne joilla yritetään vihjata lukijalle että varma tieto puuttuu.

   Tykkää

 10. Onhan se nyt ilmiselvää? Että tsaristi putin on teon takana.
  Vastaava tapaus sattui: https://yle.fi/uutiset/3-10764890.

  Nykyajan tiedustelupalveluilla on keinot toteuttaa vastaavanlaisia
  toimenpiteitä siis mennen tullen?
  Esim: britit oisivat voineet tehdä saman vain leimatakseen putinin?

  Myös Kim Jong-un olisi voitu salamurhata mennen tullen?
  Toisaalta kukaan ei tiedä onko se edes hengissä enään.

  USA asevarustelu (kuten vankilatkin) on ykstyisten omistuksessa?
  Miksi tappaa kehitysvammainen diktaattori koska hänen uhkailunsa maailmaa vastaan
  lisää asevarustelua ja yksityiset asevalmistajat saavat lisää rahaa ja rahaa?

  Miksi kehittää rokote syöpää tai HIV`ta vastaan kun lääketehtaat
  keräävät miljardeja myymällä sairaitten hoitoon kehitettyjä
  lääkkeitä?

  Me nyky yhteiskunta elämme lääketehtaitten armonmurusilla.
  Kuka keksi kolestrolilääkkeen?
  Ihmiskunnalla on aina ollut kolestrolia se on osa elimistömme toimintakykyä.
  Kun kolestroli lasketaan kemiallisesti alkaa kehomme tuottaa kolestrolia?
  Se on niinkuin hissi.
  Mikä sekin aiheuttaa lääketehtaille miljardeja euroja voittoa?

  Aikoinaan eräs NATON kenraali kertoi neuvostolitton ja amerikan kylmänsodan aikaan:
  Pelastaaksemme eurooppa (siis kommunismilta)
  meidän on ehkä tuhottava se?

  Sama pätee nyt.
  Pelastaaksemme maailma ihmiskunnan on tuhouduttava?

  Tykkää

  • On tosiaan ollut kummeksuttavaa, miksi valita niin typerä ja epäonnistumisaltis tapa murhata Skripalit ja Navalnyi — kun olisi tarjolla helpompiakin konsteja.

   EDIT Miksi epäonnistua — kahdesti peräkkäin — tavalla, joka vetää koko maailman huomion puoleensa?

   Yhdysvalloissa tosiaan monet vankilat ovat yksityisomistuksessa. Vankiloiden omistajat tukevat innokkaasti kuolemantuomioita vastustavia ryhmiä. Ei suinkaan inhimillisyydestä vaan tuoton takia: elinkautisvanki tuottaa tuloa pitkän ajan, kuollut ei tuota mitään.

   Oma elimistömme tuottaa kolesterolia. Miksi meissä olisi tuo ominaisuus ellei siksi, että sitä tarvitaan?

   Tykkää

   • On tosiaan ollut kummeksuttavaa, miksi valita niin typerä ja epäonnistumisaltis tapa murhata Skripalit ja Navalnyi — kun olisi tarjolla helpompiakin konsteja.

    EDIT Miksi epäonnistua — kahdesti peräkkäin — tavalla, joka vetää koko maailman huomion puoleensa?

    On huomattavasti tehokkaampaa antaa se kuva, että kiinnijääminen ei pelota. Miksi pelottaisikaan? Länsiyhteisö on auttamattoman heikko Venäjän edessä, ja tässä huomio kiinnittyy erityisesti Saksaan, joka historiallisen painolastinsa vuoksi on valmis minkä tahansa painamiseen villaisella, kunhan vain saadaan NordStream valmiiksi.

    Venäjän suuri strategia on viimeiset kymmenen vuotta ollut nimenomaan epävarmuuden lisääminen. Jos kylmän sodan aikainen propaganda oli mustavalkoista ”totuus vs. totuus” -kilvoittelua, nyky-Venäjä pyrkii nimenomaan siihen, että yhdestäkään asiasta ei voi vallita minkäänlainen yksimielisyys, ja että kaikki tosiseikat jäävät selvittämättä. Kremlin lähettämä viesti voi hyvinkin olla ristiriitainen ja ambivalentti. Tällaisessa ilmapiriissä on huomattavasti edullisempaa toimia.

    Tykkää

 11. En kutsuisi epävarmuuden lisäämistä ainoastaan Venäjän käyttämäksi strategiaksi. Se on rutiininomaista copyleft-toimintaa joka puolella — ja kuvaa erinomaisesti esimerkiksi parhaillaan päällä olevaa virallista pandemia-viestintää.

  Länsimedian usein kehnolaatuinen uutisointi on omiaan auttamaan (Venäjää) epävarmuuden ylläpitämisessä. En kuitenkaan mene niin pitkälle, että väittäisin median tekevän sen tarkoituksella 😉

  EDIT Lisään selvyyden vuoksi, että _jos_ Venäjän tarkoitus oli lisätä epävarmuutta ja jäädä siitä kiinni — muutenhan epävarmuuden lisääminen ei toimisi — tarkoitus ei ollut tappaa Skripaleita tai Navalnyita, se olisi eri peliliike kokonaan ja eri syistä tehty.

  No tuota. Yhdysvalloissa on tutkijaseura National Security Archives, joka penkoo arkistoja. Heidän julkaisujensa perusteella Totuus vs Totuus -asetelmat voitaneen luokitella fiktio-hyllyyn.

  Saksan historiallisella painolastilla lienee vähemmän tekemistä Nordstreamin kanssa kuin Saksan teollisuuden viesteillä Saksan hallitukselle. Brittien trolliverkosto Integrity Initiativen hakkeroiduissa asiakirjoissa muuten oli suunnitelman alkuja tavoista, joilla britit voisivat torpata Nordstreamin.
  Ja eihän sitä oikeastaan EU:ssa haluta, koska energiaostot Venäjältä tarjoavat mahdollisuuden kaasuputki-diplomatiaan.

  Tykkää

 12. Syyskuussa 2017 mietin Syyrian silloisen tilanteen yhteydessä eri mahdollisuuksia geopolitiikan pelikehikossa:

  ”[…] ISISin (myös ISIL, Daesh) tappiot ovat tuoneet näkösälle uudenlaisia skenaarioita. Tarkastellaan tässä muutamia vaikuttavia tekijöitä ja mahdollisia tapahtumakulkuja.

  Tähän asti Lähi-idässä on edetty pitkälti amerikkalaisen ulkopolitiikka-ajatushautomon, RAND Corporationion suosittelemaa ”hajota ja hallitse” -strategiaa käyttäen. Yhdysvallat liittolaisineen on kyennyt ”edullisesti ostamaan aikaa” ja ”hyödyntämään jatkuvaa shiiojen ja sunnien välistä konfliktia asettumalla konservatiivisten sunnihallintojen puolelle”.

  Syyrian hallitus liittolaisineen (Venäjä, Iran, Kiina, Hizbollah) on nyt onnistunut lähes päättämään Syyrian sodan. Syyrian hallitus kontrolloi Venäjän ilmoituksen mukaan 85 prosenttia Syyrian maa-alueesta.

  Seurauksena Syyrian sodan päättymisestä Saudi-Arabia ja Israel todennäköisesti liittoutuvat edistääkseen omia etujaan. Saud-monarkiaan kyllästyneitä on niin maan sisällä kuin ulkopuolellakin. *)

  Israelin pääasiallinen pitkän aikavälin tavoite itäisellä rintamallaan on Yinon-suunnitelman mukaan ollut hajottaa Syyria ja Irak etnisesti sekä lietsoa Irakin ja Iranin välistä sotaa: kaikenlaiset arabien väliset sisäiset selkkaukset auttavat Israelia tavoitteidensa saavuttamisessa.

  NATO-Turkki, joka taistelee NATO-Yhdysvaltain tukemia kurdeja vastaan, on ottanut vastaan Syyriasta turvaan pyrkiviä ISIS-taistelijoita ja pyrkinyt parantamaan välejään Venäjään. Turkki ostaa nykyään Venäjältä aseita, mitä voidaan tarkastella myös vihjeenä Turkin mahdollisesta NATO-erosta – mikä toisi EU:lle lisää ulkorajaongelmia Kreikan ja Turkin välisten vuosisataisriitojen vuoksi. *)

  Venäjä ja Kiina ovat tiivistäneet näkyvästi taloudellista, poliittista ja sotilaallista yhteistyötään, mikä horjuttaa petrodollarin asemaa maailman reservivaluuttana. Kiina on investoinut Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan valtioihin, eikä talousosaamisensa seurauksista edelleen kärsivä EU halua riskeerata saatuja investointeja. EU:n on pakko parantaa suhteitaan Kiinaan sekä Venäjään, josta se on energiariippuvainen.

  Lisäksi Yhdysvallat suututti eurooppalaista elinkeinoelämää asettamalla EU:ta vastaan kohdistetut talouspakotteet. Nämä liittolaissuhteiden muutokset vaikuttavat Euroopan unioniin myös siten, että EU todennäköisesti yrittää – mutta vasta Saksan vaalien jälkeen – kiihdyttää EU:n liittovaltioitumista, jonka valmistelut on jo aloitettu. *)

  Britannian EU-eron jälkeinen Eurooppa ei kasva alueellisesti eikä taloudellisesti riittävän nopeasti ollakseen Kiinalle muita tärkeämpi kumppani, ja EU-jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa ovat katkenneet. *)

  Ranskan ja Saksan välinen johtajuuskisa on kuitenkin edelleen ratkaisematta. Molemmilla mailla on ongelmia sisäisessä turvallisuudessa Lähi-idässä sotimisen seurauksena syntyneiden pakolaistulvien kanssa – pakolaisten joukossa arvioidaan Eurooppaan tulleen ainakin 50 000 ISIS-taistelijaa. *)

  Yhdysvallat todennäköisesti lisää sotilaallista läsnäoloaan Afganistanissa aseistaen samalla Kiovan junttaa Ukrainassa vastaliikkeenä Venäjälle, Kiinalle ja Lähi-idän tapahtumille – varsinkin, kun se ei voi luottaa Turkkiin liittolaisena. Tämä asettaa paineita EU:lle kehittää omaa puolustustaan Yhdysvalloilta ja Turkilta suojautumiseksi samalla ylläpitäen ”kaikkihan me ollaan kavereita” -kulissia, jottei EU ehisi revetä saumoistaan ennen liittovaltion toteuttamista.[…] *)”

  *) merkityt kohdat toteutuneet tai avaukset tehty

  Tykkää

 13. Ääniä ostamassa? Biden says $2,000 checks to ‘go out the door immediately’ if Democrats win [run-offs] in Georgia

  ”Republicans have 50 seats and Democrats have 48 in the Senate with the two Georgia seats yet to be decided. If Democrats win both races, they will control the chamber as Vice President-elect Kamala Harris will serve as a tie breaker. Republicans only need to win one seat to maintain control. Democrats hold a narrow majority in the U.S. House of Representatives.”

  https://www.mcclatchydc.com/news/politics-government/election/article248281040.html

  Korruption ja lahjonnan tuulahdus: saatte Trumpin (rep) kotitalouksille vaatiman — ja kongressin demokraattien vastustaman — $2000 koronapakettirahan, jos äänestätte demareita Georgiassa.

  Tykkää

 14. Joulukuussa 2020 kirjoitin yo. artikkelissa: ”Eräs ”uudistuksista” on (osa)valtioaseman antaminen Washingtonille (DC) ja Puerto Ricolle. Toinen on Kalifornian hajottaminen – ”vastaamaan paremmin alueen väestöjakaumaa” – viiteen uuteen osavaltioon senaattoreineen. Toisin sanoen viiden uuden demokraatti-osavaltion muodostaminen Kaliforniasta, jolloin kongressissa demokraateilla olisi pysyvä ylivoima.”

  Huhtikuussa 2021 ”a committee of the U.S. House of Representatives voted to advance legislation to turn D.C. into the 51st state – also known as H.R. 51, the Washington, D.C. Admission Act.” https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/51 eli Washington DC:sta osavaltio hanke on meneillään..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s