EU-neuvosto hyväksyi rokotuspassin

Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät keskiviikkona 14.4.2021 kompromissiesityksen yhteisestä rokote- ja testitodistuksesta yksimielisesti. Esitys on jäsenmaiden neuvoston kanta tuleviin neuvotteluihin Euroopan parlamentin kanssa.

Maaliskuun lopulla Schengen Visa Info tiedotti parlamentin päättäneen nopeuttaa EU-rokotuspassin käyttöönottoa koskevaa päätöksentekoa äänin 468–Jaa, 203–Ei ja 16–poissa. Rokotuspassin käyttöönoton nopeuttamista perusteltiin hätätilamenettelyllä (sääntö 163).

Rokotuspassissa on joko maininta saadusta koronarokotteesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronavirusinfektiosta. Tietoja ei koota EU:n tavoitteena olleeseen yhtenäiseen eurooppalaiseen rekisteriin. Rokotus- eli ”vapaus”passia on kehitetty yhdessä Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön kanssa.

Rokotuspassi-hanke kulkee nimellä Digitaalinen vihreä todistus (Digital Green Certificate). ”Vapaus”passit ovat olleet suunnitteilla jo vuosia ennen koronaa, vaikka niitä ”hätätilalla” perustellen markkinoidaankin.

KUVAKAAPPAUS EU-komission dokumentista 26.4.2018
Proposal for a COUNCIL RECOMMENDATION on Strengthened Cooperation against Vaccine Preventable Diseases

Ehdotus komission antamiksi suosituksiksi suree rokotekattavuuden heikkenemistä useissa jäsenmaissa, ja toivoo yhteisiä ponnistuksia rokotemyynnin lisäämiseksi. Neuvotteluja tavoitteen saavuttamisesta pidettiin vuoden 2018 tammi–helmikuussa mm. rokotevalmistajien kanssa. Rokotusten todetaan kuuluvan jäsenmaiden vastuulle.

Myös EU-alueelle yhteinen rokotuspassi mainitaan asiakirjassa.

Euroopan unionin rokotuspassia koskeva asetusehdotus rajaa todistuksen käytön pelkkään matkustamiseen. Suomessa puolueista Kokoomus ajaa laajempaa käyttöä so. esimerkiksi ravintoloihin ei pääsisi vilauttamatta rokotuspassia. Suomi on valmistellut digitaalisen ”vapaus”passin käyttöönottoa kuukausien ajan.

Siviilioikeuksien komitean puheenjohtaja Juan Fernando López Aguilar on todennut, ettei rokotustodistus voi olla ennakkoehto vapaalle liikkumiselle EU-alueella.

EU-rokotuspassi käy vielä europarlamentissa hyväksyttävänä.

EUn ulkopuolella samat suunnitelmat

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi, ettei Yhdysvaltain Biden-Harrisin hallinto suunnittele universaalia liittovaltiotasoista rokotuspassipakkoa vaan jättää kehittelyn ja käyttöönoton yksityissektorin huoleksi – hallitus tarjoaa vain neuvoja ja ohjeistusta tartuntatautivirasto CDC:n kautta.

Psaki ei muistuta, että rokotuspassia kehittelevän yksityissektorin – vaalikampanjarahoittajina toimineiden BigPharman, BigTechin ja BigMoneyn – edustajia on kulkeutunut pyöröovista Biden-Harrisin hallitukseen: mitä suurempi kattavuus hallituksen päättämillä ”hätätilatoimilla” ja rokotuspasseilla, sen suuremmat tienestit asianosaisilla.

Ison-Britannian hallitus toivoo kansalaisten käyvän jopa kaksi kertaa viikossa koronatesteissä.

Brittihallitus on suunnitellut kaiken aikaa ”vapaus”- eli rokotuspassin käyttöönottoa, vaikka julkisuudessa kiistikin suunnitelmat. The Summit News raportoi hallituksen tilanneen sveitsiläiseltä Zühlke Engineering -konsulttifirmalta raportin, jossa perehdytään ihmisten asenteisiin kaavailtua rokotuspassia ja sen käyttöönottoa kohtaan. Raportti sisältää kaavakuvia sovelluspohjaisesta Covid-sertifikaatista skannattavine QR-koodeineen – ja kaikki on kytketty yhteen kansallisen terveydenhuollon (National Health Service, NHS) sovelluksen kanssa. Lopputulos on lähes peilikuva nyt virallisesta Covid-passista, The Summit News havainnoi.

The Summit Newsin arvion mukaan tarkoitus on alunperinkin ollut kehittää sovelluspohjainen järjestelmä, joka integroi QR-koodin digitaaliseen passiin (ID2020), jota käytetään julkisiin tiloihin pääsemiseksi. Seuraavassa vaiheessa tuotaneen kasvoskannerit joka paikkaan. Viimeisessä vaiheessa kotimaiset ja kansainväliset biometriset tunnistus- ja seurantajärjestelmät yhdistetään. Lopputulos on Kiinassa jo käytössä oleva sosiaalisen krediitin järjestelmä, jossa ”väärin ajattelevat” suljetaan yhteiskunnan ja palvelujen ulkopuolelle. Datayritys PANDA on kertonut Kiinan jo pyytäneen Maailman terveysjärjestö WHO:lta mahdollisuutta valvoa globaalia ”vapaus”passijärjestelmää.

Valvontajärjestelmän pystyttäminen on menossa brittiparlamentin äänestykseen, jolla on mahdollisuus pysäyttää hallituksen dystopiatavoitteet.

Lääkemarkkinoiden odotetaan kasvavan 1,5 biljoonaan dollariin ($1,5 trillion) vuonna 2021. Kymmenestä suurimmasta lääkeyhtiöstä kahdeksan sijaitsee Euroopassa, joista seitsemän EU-alueella.


Artikkelin ensimmäinen versio on kirjoitettu 26.3.2021, ja tekstiä on päivitetty 29.3.2021, 7.4.2021 ja 15.4.2021. Julkaisu venyi editoinnin (Johannan) edelleen jossain määrin jatkuvan puoliloman vuoksi.

Kommentti

Sitä, että valtio vaatii maahan tulevilta matkustavaisilta rokotustodistuksen maassa riehuvia tartuntatauteja vastaan ei voi – eikä pidä! – rinnastaa siihen, että työpaikkasi, kulmakuppilasi ja terveyskeskuksesi ovilla on kasvojen tunnistusjärjestelmät. Sitä reittiä päädytään Kiinan malliin, jossa tunnistusjärjestelmät ovat kotiovillakin.

Vähän väliä saamme lukea ihmisten henkilökohtaisten tietojen levinneen pitkin internettiä virastoista, palveluntuottajilta, some-alustoilta. Vähän väliä saamme kuulla eri maiden tiedustelupalvelujen hamstrailevan luvatta henkilökohtaisia tietoja. Onko mitään järkeä luoda globaalia, keskitettyä järjestelmää, jossa näiden tähän asti tietoturvassa, eettisten ohjeiden ja lakien noudattamisessa toistuvasti epäonnistuneiden tahojen saataville tuodaan maailman jokaisen ihmisen sensitiiviset, lääketieteelliset tiedot? Yksityisyydensuojan piiriin kuuluvat terveystiedot näkyvät passissa = ne eivät enää ole yksityisiä tietoja.

Jos koronarokotteet toimivat, rokotuspassia ei tarvita.

RS

Kommentti

Suomessa Euroopan unionin jäsenyyden puolesta kampanjoitiin propagandistillisella volyymilla vuonna 1994, ennen demokratiateatterillisesti neuvoa-antavaa kansanäänestystä asiasta. EU-jäsenyyttä kullattiin kaikella hyvällä, mitä se suomalaisille toisi tullessaan: ruoan hinta halpenee, turvallisuus paranee ja tietenkin – yhteisalueella – niin kaupan kuin ihmistenkin liikkuvuus vapautuu. Siis vapautuu.

”Eurooppa, jossa voi vapaasti liikkua…”

Helsingin Sanomissa 1980–85 työskennellyt politiikan toimittaja Matti Maunu kertoo 13.4.2018 artikkelissaan ”Aatos Erkko avautuu haudan takaa…”, että ”EU:n kansanäänestyksen alla Erkko määräsi ostamaan HS:n etusivun ilmoituksen, jossa lehtiyhtiö kehotti äänestämään jäsenyyden puolesta. – – Erkko oli Murdochin, Wallenbergin ja Kissingerin kaveri [ja] kuului siihen kansainväliseen sisärenkaaseen, jonka jäseniä nykyisin näkyy CNN:n, BBC:n ja Financial Timesin haastatteluissa.”

MV-lehdessä julkaistiin 26.12.2015 nosto Ilta-Sanomista vuodelta 2010: ”MTV Oy:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara … paljasti, miten laajaa ja keskitettyä isojen lehtitalojen lobbaus Suomen EU-jäsenyyden puolesta 90-luvun alussa oli … hankkeen primus motor oli Sanomien pääomistaja, ministeri Aatos Erkko.Ilja Janitskinin allekirjoittama artikkeli loppuu pahaenteisesti: ”Mikään ei ole muuttunut. Suomalainen media tuhoaa maan kuin syöpä, pala kerrallaan.”

Keväällä 2018 Janitskin haettiin Suomeen vankeuteen silloisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) allekirjoittamalla kansainvälisellä luovutuspyynnöllä. Lokakuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet (1v 10kk) ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-lehden toimintaan. Janitskin valitti hovioikeuteen, mutta tuomio jäi (hänen osaltaan) voimaan – Janitskin menehtyi helmikuussa 2020 syöpään, vain 42-vuotiaana.

Johanna / AM

PÄIVITYS 5.5.2021

Europarlamentti on hyväksynyt EU-rokotuspassin 28.4.2021 äänin 540 puolesta, 119 vastaan ja 31 tyhjää.

Suomalaismepeistä puolesta äänestivät Heidi Hautala /vihreät, Eero Heinäluoma / sdp, Elsi Katainen / kesk, Ville Niinistö /vihreät, Sirpa Pietikäinen /kok, Mauri Pekkarinen /kesk, Henna Virkkunen /kok, Petri Sarvamaa /kok, Miapetra Kumpula-Natri /sdp ja Nils Torvalds /rkp.

Vastaan äänestivät PS:n Teuvo Hakkarainen, Laura Huhtasaari ja Alviina Alametsä (vihr). 

Silvia Modig /vasemmisto äänesti tyhjää.

Lähteitä

(press release) | Council of the European Union (14.4.2021): COVID-19: Council agrees its negotiating mandate on the Digital Green Certificate

NDTV (15.4.2021): EU Countries To Issue COVID Travel Passes To Boost Summer Tourism

Schengen Visa Info (26.3.2021): EU Vaccine Passports: European Parliament Speeds Up Approval Procedures

European Commission (26.4.2018): Proposal for a COUNCIL RECOMMENDATION on Strengthened Cooperation against Vaccine Preventable Diseases {SWD(2018 )149 final

STT | Helsingin Sanomat (8.4.2021): Hallituslähde STT:lle: Rokotuspassi voisi tulla matkailuun muttei ehtona ravintolassa käyntiin, kokoomus käyttäisi laajasti

White House (29.3.2021): Press Briefing by Press Secretary Jen Psaki, March 29, 2021

Berkrot , Bill | Reuters (6.12.2016): Global prescription drug spend seen at $1.5 trillion in 2021: report

NationMaster: Top Countries in Pharmaceutical Industry Exports

Kuva: Parempi vaihtoehto – Eurooppalainen suomi -kansanliike. Kuvanmuokkaus Johanna L

PÄIVITYS 16.4.2021 klo 20:55: Lisätty lähde ”(press release) | Council of…”, poistettu tekstilinkki ”hyväksyivät…”, vaihdettu tekstilinkki ”Kokoomus ajaa…” lähteeksi ”STT | Helsingin Sanomat”

30 comments

 1. Samat tahot löytyvät koronan ja ilmastohumpan takaa (mm. Rockefellerit). Rokotepassien jälkeen ryhdytään varmaan vaatimaan lockdowneja ilmastonmuutoksen vuoksi. Ja pankit ryhtyvät kyttäämään hiilijalanjälkeäsi. Mielenkiintoinen ilmiö tämä jättifirmojen tulo poliittisiksi pelureiksi ja ESG-varainhoito. Sanotaan että kaikki tiet vievät Roomaan. Tässä tapauksessa ne vievät kohti teknokraattien hallitsemaa totaalista kontrollia.

  Tykkää

 2. Siis Erkko, Ruotsin omistavat Wallenbergit ja kaikkien alojen sanonko mikä Kissinger ovat bilderbergiläisiä. Ursula kuten Blair ja Clinton kävivät kääntymässä Bilderberg-kokouksessa, ja pian ura lähti nousukiitoon. Eivätkä ole ainoita. The Economistin ”journalistit” muuten kirjoittavat Bilderberg-kokousten salaiset muistiot.

  Tykkää

 3. Nopeutetun menettelyn puolesta https://twitter.com/KosterEU/status/1375083322515279876/photo/1

  Europarlamentin käsittelyssä 26-29.4.2021

  liittyy:

  Proposal for a Regulation on a framework for the issuance, verification and acceptance of interoperable certificates on vaccination, testing and recovery to facilitate free movement during the Covid19 Pandemic (Digital Green Certificate)
  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7128-2021-INIT/en/pdf

  Proposal for a Regulation on a framework for the issuance, verification and acceptance of interoperable certificates on vaccination, testing and recovery to third-country nationals legally staying or legally residing in the territories of Member States during the Covid19 Pandemic (Digital Green Certificate) https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7129-2021-INIT/en/pdf

  Council Mandate for negotiations with the European Parliament https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7796-2021-INIT/en/pdf

  Covid19 Pandemic, the EU´s Response https://www.consilium.europa.eu/en/policies/coronavirus/

  Covid19: Travel and Transport (background information) https://www.consilium.europa.eu/en/policies/coronavirus/covid-19-travel-and-transport/

  Tykkää

 4. Kokoomus näyttäisi ajavan tiukimpia rajoituksia mihin ei pääsisi ilman rokotepassia. Toivottavasti tämä herättää köyhällistökokoomuslaiset ajattelemaan. Elämme aikaa jolloin voi olla eri mieltä kunhan vain on samaa mieltä, turha on hiiren haukotella kun puolet on kissan perseeä. Kiitos kuitenkin hyvästä tiedottamisesta.

  Tykkää

  • Olen tässä yrittänyt sovitella yhteen kokoomuksen väitettyä yrittäjämyönteisyyttä ja kokoomuksen esittämiä rajoitusvaatimuksia, onnistumatta.

   PS:n olisi hyvä vaihtaa puoluejohtonsa-

   Tykkää

   • Olen aika varma syksyllä en voi osallistua lajiliittoni kilpailuihin rokottamattomana, koska valtion rahahanat menevät kiinni lajiliitoilta ,jos käytössä ei ole rokote todistuksia. Perusuomalaisillakin on pupu pöksyissä ollaan erimieltä ja kuitenkin samaamieltä, populaation tuhoaminen on käynnissä.

    Tykkää

 5. Martin Saksasta on lomaillut Tansaniassa ja etsinyt sieltä koronaa. Ei löytynyt. Viime vuonna oli tapauksia, muttei hälyttävästi. Tänä vuonna ei juurikaan.

  Reportaasin paras anti on siinä, että se valottaa miten käy kun säästöihin ei voi turvata. Huonosti. Ensin tulee nälkä ja sen jälkeen nälänhätä ja kuolema. Puun ja kuoren välissä presidentti päätti sulut vuosi sitten kuuden viikon jälkeen ja antoi elämän jatkua. Ja sehän jatkui. Ihmiset jatkoivat työntekoa ja saivat taas rahaa voiden elättää perhettään.

  Aurinkoa rannalla ottavat valkoihoiset näyttävät melkein suomalaisturisteilta mutta eivät ole. He ovat venäläisiä jotka ovat tehneet win-win ratkaisun ja pitävät matkailuelinkeinoa elossa.

  Tykkää

  • Kuulin juuri, että VR ei myy lippuja Suomesta Venäjälle matkustaville venäläisille. Tieto on peräisin kotiinsa yrittävältä udmurtilta.
   Asia ei varmaankaan kiinnosta Suomen tasa-arvovaltuutettua, onhan syrjitty henkilö VNK:n vihollismaaksi maalittamasta naapurista.

   Tykkää

 6. Olen aika varma syksyllä en voi osallistua lajiliittoni kilpailuihin rokottamattomana, koska valtion rahahanat menevät kiinni lajiliitoilta ,jos käytössä ei ole rokote todistuksia. Perusuomalaisillakin on pupu pöksyissä ollaan erimieltä ja kuitenkin samaamieltä, populaation tuhoaminen on käynnissä.

  Tykkää

  • Pitänee alkaa järjestää eriytettyjä kisoja. Jako voisi mennä niin että

   1) doupatut
   2) douppaamattomat
   3) parakisat
   4) rokotetut
   5) rokottamattomat

   Enemmän seurattavaa urheilun ystäville, harrastajille enemmän vaihtoehtoja. Valinnanvapaus 😉

   Tykkää

   • 😃 Saadaan enemmän kisoja katsojille!

    Hienoa että jaksat vielä touhuta näiden teemojen parissa Riikka! 😊
    -Samu

    Tykkää

 7. Hei vaan Samu, ja kiitos kiitoksista.

  Touhuan, koska en saa tarvitsemiani tietoja vallanmediasta; omatoimisuus jää melko lailla ainoaksi vaihtoehdoksi, kun haluaa muodostella tasapainotettua kuvaa.

  Tykkää

 8. Venäjällä otteet kovenevat. Jos et noudata koronasääntöjä joudut Siperiaan ja vaatteiksi annetaan vain bikinit tai uikkarit. Siperia opettaa, kuten ennenkin. Eli eikun juhlimaan !

  Tykkää

 9. Aivan totta! Vastavalkeasta ”lähdettyäsi” olen kaivannut loistavaa otettasi tutkivaanjournalismiin, enkä muistanut tämän sivuston olemassaoloa!

  Tykkää

  • Vastavalkea toivoakseni jatkaa jossain vaiheessa toimintaansa uusin voimin. Vapaamediakenttä tarvitsee monenlaista näkökulmaa siinä missä vallanmediakin.

   Vieläkö Samu itse kirjoitat? AvoinMediaan saa tarjota tekstejä julkaistavaksi,

   Tykkää

   • Vastavalkeaa kyllä tarvitaan edelleenkin, toivotaan että se saadaan vielä hereille!

    Kyllä kiinnostus on edelleen kova kirjoittamisen suhteen! Voiko teille lähettää kirjoitusehdotuksia jonnekin, jos sellaisia tulee tehtyä?

    Eihän tätä taistelua tuulimyllyjä vastaan sovi keskenkään jättää!

    Tykkää

 10. AvoinMediaan saa kuka tahansa tarjota tekstejä julkaistavaksi. Kaikuluotain ja Peilihuone ovat vieraskynä-kirjoituksille erikseen (so. toimituksen kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä), vaikka muissakin osioissa julkaistaan, tekstin sisällöstä riippuen.

  AvoinMedia haluaa olla monen äänen julkaisu, jossa asioita voitaisiin tarkastella monelta kantilta. Aito konsensus syntyy, kun mahdollisimman monia kuullaan, kun mahdollisimman moni osallistuu keskusteluun.
  Totuuden monopolia ei ole kenelläkään.

  Mainitsen erikseen, että henkilöön, etniseen, uskonnolliseen, poliittiseen, sukupuolivähemmistöön jne kohdistettuja hyökkäyksiä, väkivaltaan yllyttämistä ymv. emme julkaise. Maahanmuutto-, seksuaali-, sosiaali-, talous-, puolustus-, ulko- ja sisäpolitiikkaa, kirkkojen ja uskontojen, puolueiden ja hallituksen toimintatapoja ymv. saa — ja pitääkin milloin on aihetta — kritisoida, mutta aina asiallisesti perustellen, henkilöön käymättä.

  Mainitsen erikseen, koska kaikille vivahde-erot eivät ole itsestäänselvä asia.

  AvoinMedian yhteystiedot löytyvät täältä https://avoin.media/yhteys/

  ——-
  Toimitus saattaa tehdä muiden kirjoittamiin teksteihin muutoksia; asiasisältöä ei muuteta, mutta lauserakenteita ymv. parannetaan, lisätään linkkejä, täsmentäviä lauseita, havainnollistavia kuvia tmv.

  Muutokset ovat kuitenkin toimituksen ehdotuksia; tekstin kirjoittajalla ole velvollisuutta hyväksyä toimituksen ehdotuksia, toimituksen ehdotusten hyväksyminen ei ole ehto julkaisemiselle.

  Tekstin kirjoittajalla on viimeinen sana lopputuloksen suhteen, eikä mitään julkaista ilman kirjoittajan antamaa hyväksyntää.

  Tykkää

  • Hei Riikka,

   Kiitos vastauksesta. Minulla on kyllä tapana (ainakin olen siihen aina pyrkinyt) kirjoittaa käymättä henkilöön ”käsiksi”. Mutta kiitos tuosta muistutuksena!

   Ihan loistava juttu, kyllä kirjoittaminen ja näkemyksien esiintuominen ovat sellaisia asioita joita olen hieman kaipaillut. Minulla saattaisi ollakin yksi kirjoitus jo työn alla. Katsotaan millaisella aikataululla saisin sen toimitukseen tarkistettavaksi!

   Ja olet oikeassa siinä, että jokaiseen mediaan olisi tilausta useammalla ja laajemmalle joukolle ääniä. Katsotaan siis josko sitä liittyisi osaksi teidän joukkoanne. Vaikka sitten vieraskynäilijän muodossa. 😊

   Tykkää

 11. Vastavalkeaa kyllä kaivataan, jutuissakaan mitään vikaa ollut mutta kommentit olivat monesti loistavia, kävi kyllä hyvin ilmi ettei tinapipotkaan edusta mitään yhtenäiskulttuuria😂
  Jos sivuston horrokseen saattaneet syyt eivät ole henkilökohtaisia, kiinnostaisi tietää mikä niinkin aktiivisen alustan kyykäytti?
  Kyssäri toimitukselle, olisiko mahdollista venyttää viimeksi sanottua laatikkoa? Että näkyisi parisenkymmentä viimeistä kommenttia, jotta pysyisi kärryillä keskustelun käydessä kiivaana, kommentit ovat mielestäni artikkelien suola.

  Tykkää

  • Johanna osaa minua paremmin vastata siihen, onko mahdollista venyttää kommenttilaatikkoa. Välitin kysymyksen hänelle.

   Kommentit ovat aina olleet mielestäni tärkeä osa keskustelun avauksena toimivaa artikkelia. Kommentoijat tuovat lisää tietoa, lisää näkökulmia — sitä paljon puhuttua moniäänisyyttä ja yhteiskunnan toimintaan osallistumista.

   —-
   Vastavalkea-sivuston horroksen syynä on aktiivisen toimituksen (minä, Vesa Raiskila, Ahti Valkeapää) poistuminen perä perää lyhyen ajan sisällä ja tuossa järjestyksessä.

   Osa syistä oli kunkin henkilökohtaiseen elämään liittyviä (mm. omaishoitajuuden tuoma lisäkuormitus), osa syistä on moninainen vyyhti ry:n ja sivuston yhteistoiminnan ongelmia ynnä eräiden Vv:laisten ”ärhäkkää lähestymistapaa” kuten keskustelun/ratkaisuyritysten käsittäminen asemasotana jne.

   Vesan, minun ja Ahdin keskinäiset välit ovat erinomaiset.

   Tykkää

 12. Mihinä kusessa me oomma jos tämmöset passit saatetahan voimaan? On selevä ettei näitä tällaasia papereita jaella muuton kun pärstäkertoimen perusteella tai siten notta ottaa väkisin jonkun astratsenekan. Näin veteraani päivän tiimoilla minä kysyn: missä te suomen miehet oikiastansa lurjusteletta?

  Tykkää

  • Todella hyvä kysymys. Kai sitä ajatellaan, että minkään muuttaminen olisi epämukavaa, ei haluta vaivaantua, ei haluta haastaa ja etsiä epäsopua. Ne eivät vain kai tajua, että Epäsopu ja Epämukavuudet tulee sitä todennäköisemmin ja yllättävämpänä mitä enempi siellä ollaan hiljaa silmät kiinni. Jotkuthan on kehdanneet jopa julkisesti haukkua, kun veteraanit olivat niin kovin sota-luontoisia hirviöitä kun lähtivät hauskuuttaan rintamalle rähjäämään.

   Mutta puolustuksena pitää muistuttaa (ainakin itseä usein), että niitä on aivopesty, niille on syötetty myrkkyjä ja säteilytetty kovalla kädellä jo monta vuosikymmentä. Ihmeellistä kuinka tosi-aikaista sci-fi-dystopia onkaan.

   Niin. Kaupunkilais-parat! Ja maalais-ressut kun ovat aina niin kateellisia ”kaupunkilaisten hienouksista”!
   Pojat, ja tytöt.

   Tykkää

 13. kuulemma tiedot ”rokotuspassiin” haetaan ihmisten omakanta-tiedostosta.–millä oikeudella? ja 1000 taalan kysymys: KUKA/KETKÄ tulevat hallitsemaan em.tietokantaa?

  Tykkää

 14. Ex-kaupunkilaisena totean: Kyllä maalla on mukavaa!

  Jo 18 vuotta maaseudulla asuneena sanon, että kaupunkiin en halua palata.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s