Bill Gates ja ”vastuullinen” sponsoroitu journalismi

Monia on epäilemättä ihmetyttänyt, miksi viruksille alttiilla tietokoneohjelmilla rikastunut, rokotevalmistajiin sijoittava Bill Gates on saanut niin paljon palstatilaa vastuullisen journalismin ylläpitäjäksi itseään kuvaavissa medioissa. Gates on parin vuoden ajan ollut jokapuolella kommentoimassa ja ohjaamassa koronatoimia sekä markkinoimassa koronarokotteita.

Vastaus on yksinkertainen:
seuraa rahaa.

Kuten AvoinMedia viime vuonna, on MintPress News tänä vuonna käynyt läpi Bill & Melinda Gates -säätiön ilmoituksia harjoittamastaan hyväntekeväisyydestä. Hyväntekeväisyyttä on kohdistettu ”luotettavaa, puolueetonta ja moniäänistä” koronauutisointia harjoittavalle medialle 319 miljoonaa dollaria.

Suoria ”palkintoja” ja tukia saaneen median lista on mittava:

YHTEENSÄ 166 216 526 dollaria

Gatesin säätiö on jakanut lahjoituksia myös mediatalojen säätiöille kuten 53 miljoonaa dollaria BBC Media Actionille, yli 9 miljoonaa dollaria MTV:n Staying Alive Foundation -säätiölle ja miljoona dollaria New York Timesin Neediest Causes Fund -rahastolle, kirjoittaa Alan McLeod. ”Vaikka kyseessä eivät olekaan median suora rahoitus, mediatoimijan filantrooppiselle haaralle tehtyihin lahjoituksiin on silti syytä kiinnittää huomiota”, McLeod huomauttaa.

Mediatoimijoiden ohella Gates on jakanut rahaa journalismintutkimuskeskuksille:

Listalla oleva Poynter Institute for Media Studies kouluttaa faktantarkastajia, jotka poistavat koronatoimia kritisoivia ääniä sosiaalisesta mediasta.

McLeod nostaa esiin kansallisen sanomalehtijulkaisijoiden liiton, National Newspaper Publishers Associationin, joka on saanut Gatesilta 3,2 miljoonaa dollaria. Summalla saanee kohtuullisen määrän ”puolueetonta uutisointia”, voisi olettaa. Liitto edustaa yli kahtasataa julkaisua.

Muut lahj(oit)uksia saaneet journalismiyhdistykset ja -järjestöt ovat:
Rahaa on riittänyt silti myös journalistien koulutukseen. Tukea ovat saaneet mm:

Kuten listauksesta näkyy, myös Maailman terveysjärjestö WHO – jota Gates muutenkin rahoittaa suoraan sekä epäsuorasti erilaisten rahoittamiensa organisaatioiden kautta – on saanut rahaa journalistien koulutukseen. Perusteluissa kerrotaan tarkoituksen olevan vahvistaa globaalista terveydestä raportointia WHO:n journalismikumppanuusohjelman kautta.

Gatesin tukemia mediaprojekteja ovat:

YHTEENSÄ 97 315 408 dollaria

Gates tukee siis myös erilaisia mediaprojekteja ympäri maailmaa. ”Puoltajat pitävät tätä kriittisesti alirahoitetun median tukemisena kun taas vastustajat saattavat arvostella kyseessä olevan tapaus, jossa miljardööri käyttää rahojaan istuttaakseen ideoitaan ja mielipiteitään mediaan”, McLeod letkauttaa.

Tämän listan Thomson Media Foundationiin liittyen, katso myös:

Välillinen valta ei näy

McLeod painottaa, ettei lista ole täydellinen koska siitä puuttuu alirahoitus, toisin sanoen rahoitus joka kuljetetaan vastaanottajamedialle antamalle se ensin jollekin toiselle organisaatiolle, joka antaa sen edelleen omissa nimissään varsinaiselle saajalle. Menetelmä on sama kuin WHO:n rahoituksessa:

Gates antaa WHO:lle suoraa rahoitusta, mutta osa rahasta kulkee Gatesin perustamien ja rahoittamien organisaatioiden kuten GAVIn ja CEPIn kautta WHO:lle. Myös terrorismin ja valtioterrorismin rahoitus toimii usein tällaisten kauttakulkurahastojen ja -säätiöiden kautta.

MintPressin listalta puuttuu myös akateemisten artikkeleiden tuottamiseen annettu rahoitus. Näitä akateemisia artikkeleita ei ole tarkoitettu massojen kulutukseen, McLeod sanoo, mutta toisaalta massamedia usein siteeraa niitä omissa artikkeleissaan muovatessaan narratiivia avainkysymyksistä. Esimerkiksi lääketieteellinen julkaisu The Lancet on saanut ainakin 13,6 miljoonaa dollaria sisällön tuottamiseen, mainitsee McLeod.

Ja tietenkin yliopistoille annettu tutkimusrahoitus päätyy lopulta akateemisiin julkaisuihin [tutkimusartikkeleina], ja sieltä se tihkuu massamediaan, joten jopa tämän tapaisilla lahjoituksilla on vaikutusta mediasisältöihin, McLeod painottaa.

Verrattuna muihin tech-miljardööreihin Gates on pitänyt profiilinsa median kontrolloijana suhteellisen matalana, kirjoittaa McLeod. Amazonin perustajan Jeff Bezosin ostos – Washington Post 250 miljoonan dollarin hintaan – oli erittäin selvä ja ilmeinen mediavaikutus-muoto, samoin kuin eBayn perustajan Pierre Omidyarin luoma First Look Media, joka omistaa The Interceptin.

Omidyar rahoittaa tutkivien journalistien verkostoa (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ), joka tutki verokeidastietovuotoja Panama Papers ja Paradise Papers. ICIJ:lta ”jäi huomaamatta”, että heidän rahoittajansa Omidyar Network Fund LCC ohjasi rahaa Seychelleille – jota ICIJ kutsuu likaisen rahan saareksi – OffGrid Electric Ltd:lle. (Ks. Mielipidemiehittäjät hallitsevat informaatioilmatilaa)

McLeod kirjoittaa Gatesilla yhtiöineen ja säätiöineen olevan huomattavasti valtaa mediassa: ihmiset käyttävät Microsoftin omistamia kommunikointituotteita kuten Skype ja Hotmail, sosiaalista mediaa (LinkedIn) koneeltaan Windowsin kautta tai puhelimensa Windows-sovelluksella.

Se, että Gates rahoittaa isoa osaa median ekosysteemistä, herättää kysymyksiä siitä, kuinka objektiivista uutisointi on. New York Timesille kirjoitteli vuosien ajan hehkuvia ylistyspuheita Gatesista kaksi kolumnistia, jotka eivät paljastaneet työskentelevänsä myös Gatesin rahoitusta nauttivalle Solutions Journalism Network -journalismiverkostolle, McLeod antaa esimerkin.

Gatesin rahoitusta nauttiva tutkivan journalismin verkosto The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) pyrki mitätöimään Gatesin roolin pieleen menneessä COVAX-hankkeessa tapausta selvitelleessä artikkelissaan. Gatesin rahoittama COVAX on Gatesin rahoittamien rokotelobbyjen GAVIn, CEPIn ja WHOn yhteinen projekti, jonka kautta oli tarkoitus viedä köyhiin maihin koronarokotteita, joihin Gates on sijoittanut.

Suomen sanomat vain kieleltään

”Suomalaisen” median omistus on sekin kiintoisaa tutkittavaa. Sanoma Oyj omistaa Helsingin Sanomat, Aamulehden, Ilta-Sanomat, tv-kanava Nelosen ja paljon muuta mediaa. Sanoma Oyj:ta omistaa sijoitusrahasto Vanguard Group Inc, joka omistaa myös Euroopan lääkevalvontavirasto EMAn rahoittajia Pfizeria, AstraZenecaa, Modernaa, Johnson & Johnsonia, Merckia, GlaxoSmithKlinea (GSK), Novartista jne, sekä sijoitusrahasto Blackrockia, joka on Maailman talousfoorumi WEFin yhteistyökumppani.

Omistuksen vertikaalinen integraatio on paljon suurempi, kuin useimmat vapaa markkinatalous-uskomuksessa elävät ymmärtävät.

Yahoo Finance: Sanoma Oyj (SAA1V.HE)

Kommentti

On naiivia kuvitella, ettei rahoituksella ja omistusketjuilla olisi vaikutusta uutissisältöihin. Ajatellaan asiaa käänteisen esimerkin kautta: jos Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin tai vaikkapa Kiinan Xi Jingpingin osoitettaisiin ”tukeneen mediaa” vastaavilla summilla kuin Gates, ja rahaa saaneet mediat väittäisivät, ettei sillä ole mitään vaikutusta uutisointiin, niille naurettaisiin pilkallisesti.

Koronauutisoinnin monomaanisen yksipuolisuuden pitäisi herättää ainakin terveen epäilyn häivä propagandasta.

Gatesilta rahoitusta saaneiden tahojen tulisi liittää tieto saamastastaan rahoituksesta jokaiseen Gatesia käsittelevään artikkeliin, jonka julkaisevat, että median kuluttajat tietäisivät näkevänsä maksetun mainoksen.

Aiheeseen liittyy

Netistä löytyy riemastuttava kooste ”Brought to you by Pfizer”, jossa esitellään erilaisia Pfizerin sponsoroimia keskustelu- ja asiaohjelmia.

Twitter

Kuva: Masaru Kamikura (CC BY 2.0) via Flickr; World Economic Forum (CC BY-SA 2.0) via Wikimedia Commons; Max Pixel (CC0); OpenClipart-Vectors, spencerbdavis1, StockSnap, thatsilverlining, Ty_Swartz, Pexels, OpenClipart-Vectors via Pixabay; Freesvg (CC0). Kuvanmuokkaus Johanna L

7 comments

  • Tämä IL:n ”Kuin ”täysi tankki”: kolmannella koronarokotteella 4 kertaa entistä vahvempi immuniteetti —
   Kolmas koronarokoteannos buustaa vasta-aineet moninkertaiseksi toiseen rokoteannokseen verrattuna” – juttu on hauska
   https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/949dc210-92d7-4888-a19c-3269d0641eb7

   Kolmas koronarokoteannos antaa jopa kolme tai neljä kertaa paremman suojatehon kuin toinen annos.
   Professori Ilkka Julkunen kuvailee suojaa erittäin vahvaksi.
   Kolmannen rokotteen suoja koronaa vastaan kestää paljon pitempään kuin toisen rokotteen antama suoja. […]

   Julkusen mukaan kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet näyttävät suojaavan hyvin vakavalta taudilta.

   Julkunen arvioi, että kolmannen koronarokoteannoksen suoja koronaa vastaan on niin hyvä, että seuraavan, eli neljännen, koronarokotteen aika voisi olla aikaisintaan vuoden kuluttua kolmannesta. […]

   Lue: THL:n matematiikalla ”Kolmas koronarokoteannos antaa jopa kolme tai neljä kertaa paremman suojatehon kuin toinen annos” kun perusmatematiikassa 100 X 0 suojateho = nolla (1. ja 2. piikki antoivat nopeasti katoavan suojan). 1000 x 0 ja 10 000 x 0 ovat nekin nolla.

   THL:n matemaattisessa yhtälössä tarvitaan neljäs ”tehokas suoja” vuoden kuluttua, koska 1., 2. ja 3. eivät antaneet tehokasta suojaa, ja tämä on yhteensä ”4 kertaa entistä vahvempi immuniteetti”.

   Liked by 1 henkilö

 1. sepä vaan taitaa olla kannattavaa ottaa noita lahjuksia,sopivasta ”uutisoinnista” kun tais olla guardian,joka menettänyt tilauksien katoamisen myötä,noin 10 miljoonaa,mutta gates pistänyt sinne 12 miljoonaa…että mitä väliä vaikka lukijat katoo,rahaa tulee jopa enemmän.ja varmaan sitä rahaa tulee muualtakin,esim. mainoksilla voidaan ohjata rahaa sopivaa tarinaa puskeville,sitten niitä ”journalisteja” voidaan palkita kaikenlaisilla keksityillä verovapailla palkinnoilla…konstit on varmaan monet korruptiolle,koneistokin sen takana valtava

  Tykkää

  • varmaan palkitaan jo kohta pulizer palkinnolla,,,eikös russia gate kirjoittajia semmoisella ehditty palkita,oliko NYT,vai wapon juorunalistit asialla

   Tykkää

 2. ”Pikku Pillin ensimmäinen murhasyyte”

  Intialainen lainoppineiden yhdistys (Indian Bar Association, IBA) on nostanut kanteen Pikku Pilliä vastaan erään AstraZeneca-piikkiin kuolleen nuoren miehen puolesta ja syyttää maailmanfilantrooppia avustajineen murhasta.

  Menehtynyt 23-vuotias kaiffari otti Covishield-piikin uskoen kertomukseen että piikki olisi täydellisen turvallinen ja myös sen vuoksi että Intian ValtionRautatiet oli asettanut tuplapiikityksen matkustamisen ehdoksi.

  https://indianbarassociation.in/worlds-first-vaccine-murder-case-against-bill-gates-adar-poonawalla-filed-in-indias-high-court/

  Syyte koskee myös Intian hallituksen virkamiehiä. Hallinnon AEFI-komitea on jo myöntänyt että kuolemantapaus johtui Covishield-piikkiaineesta. Ikävää kun tuollalailla todistavat itseään vastaan.

  Jokunen miljoona on lakijutussa haussa vahingonkorvauksina, pikkupennejä Pikku Pillille, sen sijaan vaatimus Pillille tehtävästä valheenpaljastuskokeesta, aivolohkokartoituksesta ja huumetestistä voivat olla vaivaannuttavampia. Pikku Pilli on Hyvä Ihminen eikä varmaan tykkäisi.

  ·

  ”In India, vaccination under deception or by force/coercion or by putting certain stifling conditions, is a civil and criminal wrong.”

  Ei ninkun saisi piikittää huijaamalla tai puolipakottamalla tai asettamalla ikäviä ehtoja? Täällä villissä pohjolassa tuommoisia lakeja ei ilmeisesti ole ollenkaan.

  ·

  Syytteet on muutenkin kovia:
  ”involvement in conspiracy” … ”false marketing” … ”guilty of mass murders” … ”death penalty” … ”no chance of getting bail” … ”all properties of the accused confiscated” …

  Tekstin perusteella näyttää siltä että Intian laki mahdollistaa kansalaispidätyksen, ja useat yhteisöt ja yksittäiset henkilöt ovat jo ilmoittaneet toimivansa lainkohdan sallimissa rajoissa. Lainoppineiden yhdistys muistuttaakin tästä kanteensa lopuksi. Pikku Pillin voi pidättää kohdatessa ja toimittaa poliisin huostaan.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s